Како је спуштени строп на сувом зиду?

Гипсана плоча је данас посебно популарна као завршни материјал. Из ње долази невероватна лепота плафона. У исто вријеме из сухозида можете направити разне дизајне, који ће ухватити дух и привући пажњу посјетитеља.

Са релативно једноставним уређајем, спуштени плафон сухозидних плоча може се лако направити властитим рукама.У овом случају, нема потребе да дуго седите на стручној литератури, већ само пратите инсталациони алгоритам и све ће радити како вам је потребно.

опције избора

Тренутно, дизајн за спуштени плафон сухозида може бити следећих типова:

 • је једноставна или на једном нивоу. Лако је то радити својим рукама. Такав уређај је погодан за ниске таванице. Овде је изостављање нивоа оквира минимално. Треба напоменути да чак и за једноставан плафон, можете доћи до занимљивог дизајна, чинећи га свијетлим и лијепим;

 • комплекс или вишеразински. Најчешће можете наћи опцију двослојних плафона. Такав уређај је погоднији за просторије у којима нема проблема са простором.

У овом случају, уређај једноставних и сложених стропова није фундаментално другачији, јер се у оба случаја користи једна технологија грађења.

Припрема за рад

Приликом склапања плафона, прво се морате припремити за рад. Да би се то урадило, потребно је направити цртеже за спуштени плафон. Схеме сличних стропних уређаја могуЛако их је пронаћи на интернету и направити само мање измјене.

Поред тога, шема се може извући из нуле, сопственим рукама. Али овде је потребно запамтити да цртеж мора да садржи све елементе будућег плафона. У овом случају, за двослојне стропове из сухозида препоручује се цртање кругова за сваки појединачни ниво.

маке маркуп

Када се цртеж повуче, може се пренијети на површину стропа, тако да оквир излази онако како би требао бити. Да би се то постигло, треба извршити следеће манипулације:

 • налазимо најнижи ниво у соби. Да би га пронашли, ми мјеримо све углове дужине помоћу рулета;
 • треба даље одредити са нивоом спуштања плафона. За висеће конструкције дозвољено је минимално испуштање од 5 цм, а уколико постоји додатна уграђена расвета, спуштени плафонски уређај треба спустити за 8 цм (или на висину основе уређаја за осветљење који се користи);
 • након тога направимо знак и носимо га, у складу са нивоом, до три преостала угла;
 • Затим, користећи обојену боју, нацртамо равну линију између ознака. У ту сврху причврстите навој на углове у подручју ознаке и оштро га отпустите.

Обратите пажњу! Све линије за означавање морају бити проверене на индикаторима нивоа. Можете користити било који тип нивоа за ово.

Ознаке направљене рукама омогућит ће монтирање оквира за спуштени строп врло глатко иу једној равнини.

компилација темеља

Основа за свако вјешањестроп, направљен од сухозида, служи као костур.Што је његов уређај једноставнији, мање ће морати да се мува.
У овом случају, постоје различите опције за склапање оквира. Размотрите могуће опције за висећи плафон на једном нивоу.
Оквир за једноставан плафон са сопственим рукама је следећи:

 • бушити у плафону рупе и фиксирати суспензију за будућу летву;
 • , корак фиксирања за први ред је 25 цм. За сваки наредни корак повећајте - додајте 50 цм;
 • затим причврстите профил воде на зид. Претходно, користећи линију за означавање, причврстите профил и означите мјесто његовог причвршћења оловком;
 • минимални број типлова за један профил је три комада. Препоручени корак за причвршћивање типла - 50 цм;
 • Након тога, ми ћемо прикачити главне профиле стропа успостављеним суспензијама. Удаљеност између њих је 40 цм;
 • након инсталације, морате поравнати сваки профил тако да буде у близини елемената у истој равни.

Не заборавите да уздужни елементи треба да буду причвршћени за плафон уз прозор.
На тај начин ћете добити оквир за висећи плафон на једном нивоу.
Понекад, када је величина собе довољна, конструкција стропа сухозида може имати додатне елементе - скакач. Такав уређај ће бити ригиднији и издржљивији, тако да нови плафон дефинитивно неће пасти на вашу главу. Њихова инсталација је следећа:

 • причврстимо краткоспојник на сваких 2,5 м;
 • инсталацијакраткоспојник се изводи на попречним спојевима сухозидних плоча;
 • спојнице са сусједним профилима фиксирају се помоћу ракова. Сваки рак је причвршћен на 4 вијка.

На крају, добићете пуну површину стропа.

Обратите пажњу! Повезивање рака је најбоље урадити пре постављања на плафон. У малим просторима и малим пропустима, збирка такве везе неће бити могућа на већ успостављеним профилима.

Као што можете видјети, оквир за једноставну висећу конструкцију је направљен врло лако.

комплексна варијанта

Неколико варијанти се могу користити за израду оквира на више нивоа, направљених од гипсаних плоча.
Опција број 1. Оквир са једнаком стартном површином. Овај метод укључује монтажу елемената оквира од другог нивоа. Истовремено, за први ниво се узима главни плафон, који је благо поравнат са гипсом. Само у овом случају користи се таква шема.
Овдје је потребно прикупити само кутију фигурираних елемената, као и уградити у њега расвјетне уређаје.
Оквир ће бити следећи:

 • монтирање водилице по ободу просторије;
 • исписујемо кутију користећи стоичке профиле.

Обратите пажњу! У присуству високог оптерећења на одређеном простору са кутијом у њему монтирати додатни џампер за обезбјеђење конструкције одговарајуће крутости.

Ово је најједноставнија опција за изградњу властитим рукамависећи плафон који је направио њихов суви зид.
Опција број 2. Користи се у присуству јаких изобличења површине плафона. Као основу оквира, требало би да користите први ниво прекривања сувим зидом (као што је описано горе). Тек након завршетка коначног завршетка првог нивоа, можете ићи на додатак другог и наредних нивоа.


Обично се овај метод користи у просторијама у којима постоје високи плафони. У овом случају, други ниво може бити периметар и коврчави елементи. Али за фигуриране елементе постоји посебна варијанта.
Опција број 3. Прикупљање елемената на нивоу нивоа.
Стварање коврчавих елемената изводи се на следећи начин:

 • резање профила са одређеном секвенцом;
 • правите резове са обе стране профила.

Затим, када се причврсти на плафон, дајемо такав профил потребном облику.
Запамтите да у било којој верзији склопа оквира који нисте користили за стропове било којег уређаја, у овој фази, потребно је извршити ожичење расвјетних уређаја. Осим тога, ако је потребно, у овој фази вршимо инсталацију топлотно изолационог материјала.

Схеетс Схеетс

Након изградње костура, треба га ожбукати гипсаним плочама. Постоје одређене нијансе, знање које ће вам омогућити да направите плафон леп.
Најважнија тачка ове фазе је сечење сухозида. Да бисте то урадили, морате користити специјални нож. Пресјек сухозида је завршенследећу шему:

 • стави лим на равну површину;
 • Пажљиво сечемо слој картона са једне стране;
 • окрените плахту и лагано је ударите на место реза;
 • затим исећи други слој картона и добити два чиста комада материјала.

Округла рупа се прави посебном круном за бушилицу или њежно сече ножем у круг или квадрат.
Након тога вршимо следеће манипулације:

 • уклоните укошење користећи посебан план;
 • причврстимо суви зид на оквир и причврстимо га помоћу вијака;
 • завртње треба завртати у листовима дубине 1 мм тако да не изгледају на површини;
 • фиксирамо листове у средини и дуж периметра;
 • корак завоја - 20 цм;
 • сваки лист материјала треба да стане у средину профила.

Обратите пажњу! На сусједним листовима, корак монтаже саморезних вијака не смије се подударати. Осим тога, слова се морају разликовати у једној ћелији.

У свим фазама инсталације потребно је да раде два лица. Овакав број људи је сасвим довољан да би се ефикасно и брзо довршили сви радови инсталације. Биће веома тешко самостално радити са овим послом.
Пратећи упутства у чланку, можете без проблема направити било какву сложеност спуштеног плафона на сувом зиду. Главна ствар је да урадите све што вам је на уму, а за вас је обезбеђен диван плафон.