Када се Цлематис може пресадити на друго мјесто?

Цлематис је веома популаран међу баштованима. Лијепо су украшени приватним парцелама, не захтијевају педантну везу, не увиђају. Али ипак, ако не обраћате пажњу на лиану, она неће задовољити свој цвет и леп изглед. Овај чланак ће говорити о томе када и зашто је потребно пресадити ову биљку, гдје ће бити боље, и како то учинити исправно.

Зашто пресадити Цлематис

Цлематис се најбоље трансплантира у јесен ако је ваша област у јужним регионима Русије, ау пролеће (април или почетком маја), ако се локација налази у северним областима.

Независно од тога гдје је Цлематис расла раније, треба га посадити на јужној страни парцеле, јер су ове биљке веома љубавне.

Пошто су Цлематис коврчаве биљке, потребна им је подршка. Најбоље за ове сврхе је тапета. Имајте на уму да су Цлематис врло затегнуте и треба их секу за зиму. Стога, на зидовима или софистицираним дизајном, боље је пресадити сорте које захтијевају ниску резидбу.

Могући узроци трансплантације Цлематис-а

Цлематис је веома осјетљив на трансплантацију и лоше га носи, посебно код хибрида са коријенским системом. Најбоље је да их трајно посадите, али има случајева када пресађивање Цлематис-а није само могуће, већ и потребно.

У којим случајевима је потребна трансплантација:

 • погрешно одабрано мјесто за слијетање;
 • откривају се први знацистарење (вртлог);
 • дистрибуција снажно развијеног грма.

Понекад је преношење Цлематис-а на друго мјесто потребно због околности свакодневног живота (почетак градње, реновирање дизајна, итд.).

Изаберите право место за Цлематис

Цлематис може да расте у земљишту у једној деоници скоро тридесет година, што подразумева пажљив одабир места за искрцавање. Цветови су потпуно лојални земљишту, али је најбоље користити не-киселинско земљиште са пХ мањим од 6,5.

Међутим, неопходно је да се суздрже од претерано киселих земљишта, и да се заустави избор на неутралне мешавине земљишта или на просечну киселост у саставу.

У јужним регионима се не препоручује да се цвеће посади у земљу на превише сунчаним местима, као и близу зидова зграде или ограде.

Мјесто слијетања је сухо, а током прољетног периода не би смјело бити стајаће воде. Осим тога, пажњу треба посветити дубини појаве подземних вода, јер у мочварном тлу за садњу такве биљке не могу. Ако је подземна вода близу површине - обавезна примјена дренаже.

Како пресадити Цлематис на друго мјесто

Трансплантација Цлематис је следећа:

 • Пажљиво се попните на грмове Цлематис тако да корени биљке буду у земљи.

 • Повучена јама величине 60? 60? 60.
 • 20 цм испуњен комадима од цигле (може се дробити).
 • Следећи корак је додавање компоста, хумуса и баштенског земљишта које је претходно мешаноу једнаким пропорцијама.

 • Додати мало песка, суперфосфата запремине 150 г и доломитног брашна 400 г.
 • У јами формира грбу са припремљене земље и стави на њу саднице.
 • Размазити коренски систем кроз цијелу крту.
 • Оно што остаци тла сипају по поду.
 • Завршна фаза је обилно залијевање.

Ако имате неколико грмова Цлематис, онда их морате посадити на пристојној удаљености један од другог - око, око пола метра један од другог, тако да након трансплантације растући коренски систем није испреплетен.

Датуми трансплантације Цлематис

Прољеће се препоручује за трансплантацију Цлематиса (крај априла - почетак маја) или јесен (средина септембра - крај октобра). Пролеће је добар тренутак када можете пресадити Цлематис, који има бар једну јелу.

Јама за вријеме слијетања не пуни тло и полије се поступно, након што су избојци ојачани и прожети. Истовремено, саднице захтевају редовно обилно заливање и максималну заштиту зоне корена од сунчеве светлости.

Јесенске трансплантације клематиса индициране су за биљке са добро развијеним вегетативним бубрезима. Јама пада у ивице, а цели земаљски део саднице је обрезан.

Пре-коријенски систем трансплантираних грмова треба темељито прегледати на механичка оштећења и неприродно надимање. Пре садње није дозвољен материјал са спорим ослабљеним коренима.

Како се бринути за Цлематис

Основна брига заЦлематис је редукован на регуларно (најмање једном недељно, ау топлоту 2-3 пута) и прилично обилно залијевање, попуштање тла, плијевљење и ђубрење органским ђубривима 1-2 пута месечно (почевши од друге године). Да би се очувала влага у земљишту и спријечио раст корова, препоручује се размножавање сјемена са хумусом или маховином.

Приликом задржавања кише, доњи делови залога морају бити у праху са дрвеним пепелом. Ово спречава трешњу од брисања. У дну биљке се препоручује да се календула посади. Ови жуто-наранџасти цветови ће заштитити Цлематис од нематода.