Изолација дрвене куће извана: како и како правилно загревати?

Дрвена кућа привлачи многе власнике због способности да "дише" и добрих својстава топлотне изолације. Али људи често размишљају о загријавању својих домова, поготово када је ријеч о жестокој зими.

Осим тога, употреба додатне изолације дрвених зидова може смањити трошкове гријања и повећати животни вијек дрвета. Онда се поставља питање - како да се изолује дрвена кућа ван квалитативно и коректно.

Карактеристике спољне изолације

Вањско загријавање, за разлику од интерне методе, претпоставља очување простора кућног простора. Такође доприноси појави кондензата на вентилисаном простору. Као резултат тога, у зимском периоду, трупац се не смрзава, ау љетњем периоду не труне.

Али да би се постигао такав ефекат изолације фасаде дрвене куће, поштују се следећа правила:

 • сав рад се обавља у сухом времену, када зидови нису влажни;
 • топлотна изолација се изводи на чистом, поправљеном подручју, које не садржи маховину и обликоване површине;
 • користити парни и хидроизолациони слој са обе стране изолационог материјала;
 • него да загреје дрвену кућу одлучује сам власник, али је вредно навигације на паропропусним производима;
 • да се између елемената за завршну обраду и загревање постави проветрени простор.

Пре него што почнете да изолујете зидове, вреди проверити њихову површину за присуство поткорњака, који касније могу уништити површину дрвене кућеи споља и изнутра. Код извођења радова на изолацији старог кућишта могуће је добити додатну топлотну изолацију. А можете и старој дрвеној кући дати новитет и смањити трошкове грејања.

варијације материјала

Очување топлоте у кући и трајање рада куће у великој мјери зависе од избора материјала. Тржиште грађевинског материјала и материјала нуди широку палету производа за загријавање зидова.

Пенасти полистирен (Финоплек)

Употреба таквог материјала на вањским зидовима дрвене куће је због његових предности:

 • снага;
 • није изложен изложености трулежима и води;
 • доприноси очувању топлоте без реаговања на температурне промене;
 • једноставност инсталације;
 • запаљивост;
 • дуг вијек трајања.

Изолација на зградата Пинолек такодје има низ недостатака:

 • Могуће је изоловати куће од греде, када су зидови једнаки, а изолација дрвене куће компликована због изградње вентилисане фасаде;
 • висока цена производа;
 • мала пропусност за ваздушне масе, што доводи до ефекта "стакленика";
 • он је као глодавац.

Овај материјал је најбоље урадити да изолује под у дрвеном трупцу или на тавану. Отпорност на воду у овом случају не предвиђа употребу хидроизолационог слоја. Али постоји изнимка ако треба да се нанесе материјал за дрвени под у купатилу или у кухињи.

СортаПена од полистирена је његов облик спреја, који вам омогућава да брзо загрејете жељену површину.Када се користе распршени материјали, треба нагласити да их је, након дужег рада, тешко одвојити од површине зидова.

Стога, поправити подручје загријавања неће радити. Али такви материјали се користе за уштеду топлоте у кући са старим подом. У овом случају, материјал се наноси без расклапања преклапања. Штавише, нанети врх композиције додатно јача темељ.

Полифоам

Како изоловати дрвену кућу споља са пјеном, ако желите да сачувате својство дрвета за производњу ваздуха. У овом случају, ово неће радити. Уосталом, такву врсту загријавања карактерише недостатак пролаза ваздуха.

И могуће и друге негативне посљедице ако се жели загријати фасаду дрвене куће овим материјалом:

 • вероватноћа пожара се повећава због запаљивости пјенастих елемената;
 • изолација зидова са спољне стране може бити дуга и слаба, јер пена нема високу чврстоћу;
 • захтева додатну хидроизолацију изолационог материјала.

Пена се састоји од малих куглица отпорних на воду. Али између њих постоје празнине које могу акумулирати воду. Након тога вода се смрзава и шири, што доводи до расипања пјенастих плоча.

Зато се пена боље не користи на вањској страни дрвене конструкције.Али уз помоћ њега могуће је загријати под у дрвеномкод куће. Производи од пјене још су причвршћени за поткровље дрвених кућа и других зграда.

Минерална вуна

Загревање дрвене куће са миниватом се сматра популарним начином. То је због његових предности:

 • изолациони узорак се разликује по једноставности инсталације;
 • ниски трошкови;
 • способност преусмеравања водене паре;
 • Трајање операције;
 • не деформише са температурним разликама;
 • запаљивост.

Када власник одлучи да загреје стару дрвену кућу, вреди узети у обзир да се минерална вуна брзо упија. То може довести до брзог пропадања већ нове зграде. Због тога је важно користити хидроизолационе материјале.

Минерална вуна има неколико варијанти: шљака, камен, стаклена вуна, хоботница.Разликују се по техничким карактеристикама и методама производње. Али они се сматрају прихватљивим за топлотну изолацију зидова.

Приликом уградње минералне вуне, рад треба обавити уз употребу рукавица и наочара, јер материјал изазива иритацију. Такође, избегавајте улазак у дисајне путеве.

Употреба сове при загревању дрвене куће споља, за разлику од других типова памучне тканине, доприноси очувању топлотне изолације када вода улази.Заснован је на својствима екувата да апсорбује влагу и да је врати.

Да бисте правилно изоловали овај производ, користите посебна подешавања за једнообразну употребудистрибуције. Али ова технологија је велика вредност.

Дакле, питање зашто је боље загријати дрвену кућу је одговор. Ово је за наношење минералне вуне. Уосталом, овај материјал има добру паропропусност, има малу тежину и омогућава да дрво "дише".

Материјал се сматра лаким за инсталацију, јер је могуће да се дрвена кућа изолује уз помоћ таквог производа од стране било кога. Али пре загревања дрвене куће, потребно је купити грејач и припремити дизајн за његову локацију.

технологија изолације

Редослијед изолације зидова обухвата неколико фаза. Важно је проћи све кораке и слиједити препоруке за квалитативну изолацију. Уосталом, у будућности, брвнара треба да складишти топлоту дуго времена.

припрема површине

Спољашња употреба минералне вуне подразумијева прелиминарно чишћење површине и резање подручја извијања. Сљедећи корак је затварање рупа, намјенских, прореза с монтажном пјеном. Након сушења нанесене пене уклоните остатке ножем. Након тога, потребно је обрадити спољну површину специјалним композицијама. То су антипиретици и антисептици.

Приликом одабира посебног складишта за обраду морате узети у обзир способност дубоког продирања у структуру дрвета. Али истовремено складиште не би требало да покрива поре намењене проласку ваздуха.

Све операције прије обуке обављају се у сухом времену.

Полагање парне бране

Изолација пареСлој је намењен за саморегулацију микроклиме дрвета и истовремену заштиту од воде. Како ставити овај слој на право мјесто. Прво требате покупити одговарајуће производе.

На пазара се продава следните продукти, които се издвоени на пара:

 • Изофан;
 • полиетилен;
 • рубероид.

Приликом одабира, мора се узети у обзир да производ мора проћи ваздух тако да дрво није подвргнуто труљењу. Зато је боље не користити полиетиленске производе.

Могуће је монтирати материјал баријерне паре од врха до површине зидова помоћу спајалица. Међутим, у присуству неравних површина боље је опремити фурнир, који ће бити причвршћен за парну баријеру. Конструкција такође ствара простор за вентилацију. За конструкцију, трачнице се бирају са минималном ширином од 2 цм, а размак између трачница је 1 м.

Након распореда решетке, фиксира се парна брана, која се фиксира хефталицом. Материјали су запечаћени шкотском траком.

Материјал за полагање

Парна брана се састоји од минералне вуне. Али прво морате да направите летву за оквир. Шине су одабране у величини 40к100 мм. Главно правило оквира - ширина обликованог жлеба треба да буде мања од ширине коришћене плоче (приближно 15 мм).

Приликом одабира металних шина или дрвених шипки боље је одабрати посљедње. То је због чињенице да је дрвена кућа изолована. За причвршћивање оквира користите нокте како бисте осигурали "ходање" дрвета.

Након почетка распореда оквираСлагање памучне тканине:

 • Минерална вуна се производи у облику плоча или рола. Материјал на ролни се сече ножем на потребне елементе.
 • Код слагања минералне вуне на површину није потребно поправљати је. Ако су плоче монтиране на нагибном подручју или утору, материјал је фиксиран чавлима за сидрење.
 • Слагање се врши одоздо према горе.
 • Приликом полагања два слоја гријача, ставите други слој с помаком, избјегавајући судар зглобова.

У случају неправилног слагања, материјал се лако може раставити.

Локација хидроизолације

Хидроизолациони слој је дизајниран да спријечи улазак влаге у конструкцију. У ту сврху се бира посебна мембрана отпорна на вјетар. Употреба полиетиленског филма је неодговарајућа с обзиром на чињеницу да ће омогућити акумулацију воде у гријачу.

Имајте на уму: хидроизолациони материјали се полажу у складу са упутствима.

Мембрана се фиксира помоћу кламерице или чавала. Повезујућа подручја се лијепе траком. Изнад мембране је контра решетка која омогућава да се постигне вентилација ваздуха. Ширина између хидроизолације и фасаде није мања од 5 цм

Сви радови на изолацији материјала завршени су постављањем покрова. Минерална вуна је погодна за вањску изолацију под споредним колосијеком, облогом или циглом. У случају поправке, уклањање и ажурирање материјала врши се лако.

Други изолациони материјалиможе се наносити на подрум или темељ, који се налази изнад тла.

Сада ће многи знати како загријати фасаду куће. При компетентном приступу, топлота дрвене куће неће изаћи, већ ће остати унутра. Штавише, сви радови се могу обавити властитим рукама.