Изабрали смо соларне панеле за кућу

При куповинисоларних панелапотребно је узети у обзир чињеницу да су својства снаге таквих агрегата у ОЈСЦ директно пропорционална њиховој цијени. То значи да што моћнија батерија производи електричну енергију од инсталације ултраљубичастих зрака, то ће бити скупље.

Напримјер, уређај с називном снагом од 100 В при оптималним увјетима ће произвести 100 В електричне енергије по јединици времена (сат) и двјесто вата аналогно, односно 200 В * х. Дакле, соларни панел је на 200 В, идеално , коштаће двоструко више од свог 100-ватног "такмичара".

Снага - кључни параметар соларних панела, због чега зависи не само од коначне цијене технологије, већ и од низа других показатеља, укључујући и укупне димензије.

У ствари, приликом одабира мини-СЕС морате бити сигурни да ће његов капацитет бити довољан да покрије потребе вашег кућног електричног алата и апарата, као и да ће његове димензије бити погодне за подручје које он додељује или површину на којој ће уређај бити то моунт

Постоје три главне врсте соларних панела:

1. силикон. Најприступачнији, али и најмање ефикаснимодели панелагенеришу електричну енергију путем соларног зрачења. Они заузимају велики простор и имају најмању генерацију енергије по квадратном метру "радне" површине модула;

2. монокристал. Најпродуктивнији и мање подтип. Наравно, за задовољство морате платитисоларни панели базирани на монокристалима и најскупљи. Међутим, ако имате скроман буџет за такву енергетску инсталацију, онда ће вам одговарати тачно;

3. поликристални. Ако говоримо једноставним језиком, онда је то најоптималнија опција за однос "цена-квалитет". Основа његове функционалности је поликристални силицијум. Овај тип батерија је најбољи за разлику у перформансама и трошковима. Поред тога, према европским стандардима квалитета, поликристални панели се сматрају стандардом мини-СЕС.

Први подтип има веома танак заштитни слојевити филм и лошији од осталих два квалитативна показатеља, међу којима су ниска називна снага и велике димензије. Међутим, ова категорија је приступачнија у смислу цијене.

Приликом одабира соларних ћелија, морате узети у обзир ваше дугорочне планове за куповину нових модула. Ако нема довољно простора на крову ваше сеоске кућеили колибе , онда ћете бити присиљени да замените панеле на бази силицијумских модула на непланиран начин дуго пре краја гарантованог века трајања.

Важно је нагласити неке тезе, наглашавајући главне тачке које треба узети у обзир приликом избора соларних панела. Цена уређаја директно зависи од следећих фактора:

· Излазна снага;

Димензије;

· Бренд произвођача;

· Гарантни рок употребе.

Али, имајте на уму да је бирање таквих ствари само оријентисаноза новчану вриједност није најбоље рјешење, јер је потребно узети у обзир величину локације, која ће бити смјештена у комплекс, могућност купње нискоквалитетног производа без јамства и потребних цертификата, итд.

Поликристални силицијумски панели су по правилу најпогоднији за соларне системе за производњу електричне енергије у сеоским кућама и љетниковцима. Пре свега, то је због дугог гарантног периода већине компанија које производе такве панеле - 10 година. Међутим, могуће је пронаћи панеле са термином гарантованог сервисирања и продуктивног рада за 25 година. Период поврата такве опреме ће, наравно, бити мањи, али ће зависити само од интензитета употребе уређаја и броја сунчаних дана у години у вашем подручју. Добар показатељ за овај параметар је 220 дана или више, што је приближно 60% укупног годишњег календарског интервала.

Ако сте се одлучили за типсоларног панела , који вам је потребан, немојте журити да узмете производе од првог најбољег дилера од мало познатог произвођача. Боље је обратити пажњу на брендиране моделе са заслуженом репутацијом, који имају и сервисне центре, цертификате квалитета и популарност међу потрошачима.