Изабрали смо фоторелаи за уличну расвету

Вариоус пхоторелеасе модифицатионс

Савремене технологије су део нашег живота, а фотоћелије за осветљење су један од најупечатљивијих примера овог напретка. Уосталом, овај једноставан уређај вам омогућује не само да уштедите много, већ и увелике поједноставите свој живот.

Уз све то, трошкови ове иновације су у разумним границама, а период поврата је мањи од једне године.

Типови и спецификације фоторелаја

С обзиром на чињеницу да је фотолаза широко распрострањена, тржиште нуди богат избор модела са најразличитијим техничким подацима и параметрима. Модели се разликују по начину повезивања, инсталацији, техничком садржају и многим другим параметрима. Дакле, да не би преплатили и купили модел, идеално одговара вашим захтевима, погледајмо ове опције.

типови фоторелаја


Фотографија је представљена фоторелусом са додатним функцијама

 • Пре свега, треба да знате да се фотоћелија за улично осветљење може уградити у погонску јединицу, или може бити удаљена. Уграђени модели су једина јединица која се инсталира директно на улици. Има добру заштиту од атмосферских утицаја, али је често у стању да пребаци само мале струје до 16А. Наравно, ту су уграђени модели дизајнирани за пребацивање и велике струје, али је цијена таквих уређаја већа за ред величине.
 • Фоторелус са преносивом фотоћелијом је два одвојена елемента. Прва је директна променауређај који је инсталиран у разводној табли. Друга је сама фотоћелија, која је инсталирана у отвореном простору и спојена на прекидач помоћу жица. Номинална струја таквог фоторела може досећи 63А или више.
 • Друга важна разлика у фоторелацији је њен функционални садржај. Да, многи од њих садрже не само фотоћелију, већ и сензор покрета. Он увелико проширује опсег контроле осветљења, а такође вам омогућава да смањите трошкове.
 • Поред тога, у тајмеру је укључен и сензор светла. Ово вам омогућава да укључите осветљење, не само када је мрачно, већ иу одређено време. Осим тога, таква фоторелација се може програмирати за годишње циклусе и друге временске параметре.
 • Постоје релеји који комбинују све ове функције. То вам омогућава да програмирате укључивање и искључивање осветљења, комбинујући различите параметре. Али искрено ћу рећи, никада нисам видео случајеве када је такав фоторелус користио њихову пуну функционалност.

Спецификације фоторела

инсталација фоторелаја

 • Пре свега, то је напон на који је фоторела намењена. Може бити 220В или 380В. За индивидуалну употребу, постоји довољно уређаја за 220В. Ако планирате да осветлите мали индустријски објекат од ове фотореле, онда ће, наравно, уређаји на 380В бити савршено решење. Наравно, још увек постоје уређаји на 12 и 42 В, али се изузетно ретко користе.
 • Приликом одабира фоторечера искључите освјетљење, извуцитенајвише пажње посвећује њеној номиналној струји. Тренутно на тржишту постоје модели с апоенима 6, 10, 16, 32, 40 и 63А. Избор треба да буде заснован на номиналној снази ваше мреже за осветљење.
 • Још један важан параметар је могућност подешавања осветљења у којем ће радити фотоћелија. Нормално, граница подешавања може варирати од 2 до 100 фунти, али су могуће и друге опције. Стога, ако имате неке посебне захтеве за ниво осветљености, обратите пажњу на овај параметар.
 • Због чињенице да су многи фотореложници намијењени за вањску уградњу, обратите пажњу на његов ступањ заштите. Означава се бројевима иза скраћенице ИП.

Обратите пажњу! Прва цифра значи заштиту од прашине и може варирати до 6, што указује на потпуну заштиту од прашине. Друга цифра може варирати до 8 и значи да је производ отпоран на влагу. Стога, ако желите да подесите, на пример, осветљење за унутрашњу фотографију, онда ћете имати довољно ИП40. За спољну инсталацију, најбоље је користити фотоћелију са ИП44 и изнад.

 • Па, и последња компонента на коју треба обратити пажњу при избору фоторелаје, биће кашњење у укључивању и искључивању. Обично се регулише у року од 5 - 90 секунди, али су могуће и друге опције. Важност овог параметра одређује само ваш пројекат.

фоторелацијска веза

Нажалост, не постоји јединствени стандард за повезивање фотореланда, и сваки произвођач нуди сопствени метод. Али генерално, практично се не разликују, а главни проблем ако јестепочео је да повезује фоторелаи сопственим рукама, може да постане релеј са даљинском фотоћелијом.

Стога ћемо у нашем чланку размотрити практично све могуће опције повезивања.

Повезивање фоторелазе са уграђеном погонском јединицом

Повезивање фотореле са конструкцијом помоћу погонске јединице

 • Најједноставнији фоторелус са уграђеном јединицом снаге обично има три закључка. Из којих два закључка ће се спојити фазне жице, а трећем ће бити нула. Повезивање заштитне жице обично није обезбеђено.
 • За повезивање прво уклоните напон из подручја круга, гдје би требало радити.
 • Након тога, до закључка "Л1" (може се применити још једна ознака излаза), спојити фазну жицу која долази из аутоматског прекидача за напајање.
 • До закључка "Л2" спајамо фазну жицу, која је повезана са нашим расветним уређајима.
 • На закључак "Н" спојите нулу. Неопходно је да фотоћелија укључи осветљење да би функционисала нормално.
 • Сада када сте направили сва потребна подешавања, можете применити напон и тестирати нашу фоторелу.

Повезивање фоторелеје са удаљеном фотоцелицом

Повезивање фоторелуса са даљинском фотоћелијом

Обиљежје фоторелације са удаљеним елементом је локација сензора директно одвојена од агрегата. Фотоцелица за укључивање осветљења је повезана одвојено, при чему ови блокови имају пет закључака.

 • Да би се спојила таква фоторела, неопходно јепрво спојите жице за напајање. Ово се ради на исти начин као и повезивање фоторелуса са уграђеном јединицом снаге.

Обратите пажњу! Неке јединице напајања са даљинским сензором имају могућност да истовремено повежу неколико различитих група осветљења. У том смислу, такви блокови ће имати четири или више фаза исхода. Веза се извршава за било која два пара излаза.

 • Након тога, можемо директно повезати фотоћелије да укључимо осветљење. Да бисмо то урадили, имамо два закључка која су одговарајуће означена. Ова ознака је веома различита од различитих произвођача, али у већини случајева приказује сензор.
 • Након што се изврше сва потребна подешавања, можемо напајати и тестирати перформансе наше шеме.

закључак

Надамо се да ће вам наша инструкција омогућити да одаберете и повежете све фотореле. А можете цијенити његову практичност, профитабилност и једноставност.

А видео постављен на нашем сајту ће вам омогућити да боље организујете своје спољашње осветљење.