Како направити мердевине на другом спрату

Многе људе занима како самостално направити степенице на други кат. Нема ништа компликовано у прављењу степеница са стабла властитим рукама. Прављење степенишног марша од метала или бетона је довољно тешко, са радом на дрвету је много лакше и пријатније. Љестве би требале бити лијепе, издржљиве, сигурне и издржљиве, тако да морате покушати и учинити све како треба.

врсте степеница

Одабир врсте степеница, пре свега, треба да се усредсредите на свој буџет, простор и простор на вашој столарији.

 1. вијчане степенице- најбоља опција у случајевима када је простор ограничен. Али готово је немогуће ходати заједно на таквим степеницама или подизати намјештај. Да, и чине га веома тешким, јер је дизајн веома паметан и не ради све потребне прорачуне није тако једноставно.
 2. маршевске љестве- једноставне за производњу и једноставне за руковање, али заузимају много простора. У зависности од површине куће, могу имати 1-3 маршева. Ако је подручје ограничено, можете направити редовно дрвено степениште са степеницама.
 3. комбиноване степеницемогу комбиновати елементе дизајна марша и вијка. Стварање властитих руку није најбоља опција.

Избор компоненти

Пожељно је започети фотографију дрвених степеница. То ће вам помоћи да одредите које степенице је боље направити у овом случају. Након тога је важна фаза - мјерења и израчунавања. Па, ако можете нацртати цртеже да визуелно видите будући изгледстепеницама и тамо поставите све величине. Оптимална ширина марширања степеништа варира од 90 до 120 цм, висина степена није мања од 18, али не већа од 20 цм, ширина пролаза је 25-30 цм.

Шема уређаја за степенице

Онда морате сазнати колико су материјални трошкови. Ако је могуће, произвођач може наручити готове елементе за степенице - степенице, балустере, подтупеније. То ће коштати више, али се процес производње може прескочити и одмах почети монтирати. Ако одлучите да све своје ставке направите сами, онда требате купити сљедеће материјале:

 • дрво за степенице дебљине 4-4,5 цм;
 • плоче (величине зависно од извршених прорачуна);
 • греде за протезе и тримере од 3 до 4 цм;
 • греда за ражњу 5Х2,5см;
 • завртњеви од нерђајућег челика;
 • рукохвати, балустери и ограде (боље је да се припремите, без професионалног алата тешко их је радити самостално).

Треба да припремимо следеће алате:

 • обична оловка;
 • метар;
 • угао;
 • чекић;
 • нож.

производни процес

За претходно прикупљене шаблоне потребно је испљунути све елементе. Све треба направити на највишем нивоу, тако да квалитет није у недоумици. У почетку, они праве бочне основе. Да бисте то урадили, морате измерити угао приањања на поду и лагано повући линију хоризонтално. Из ове линије, гурните назад и измерите ширину и висину сваког корака до врха. Исто се ради и са другим косумом. Испод КосориФиксирајте помоћу носеће шипке, а на преклопу уметните претходно изрезане зазоре. Повремено провјерити једнакост и хоризонтални дизајн. Под претпоставком нетачности, у будућности ће се створити додатне неугодности, аи квалитет степеница ће патити.

Затим су изрезали подтупеннике и приковали их на већ успостављену основу. Поддепуненники треба да стоје чак и без изобличења и пукотина. Степенице се могу изводити без уградње, тако да изгледа лакше и без тежине, али не сви воле ову опцију. Сада је ред на корацима. Треба имати на уму да шиљци треба да имају заобљене ивице. Фазе се често праве од једне даске или од два ужа. Пролази су фиксирани помоћу чавала и вијака.

Према правилима сигурности, ако у кући има дјеце, рад степеница без рукохвата није дозвољен. Због тога је ограда не само декоративна, већ и сигурносна. У исто вријеме, ако у кући има мале дјеце, на сваком кораку морају постојати два балустера.

Ако не можете купити готове балустере и ограду, можете их сами направити из барова. Да би се кућне балустре учврстиле, у корацима можете жлебове. Након уградње балустера са врха фиксирати ограду шина. Ограде не морају нужно бити дрвене. Изгледа оригинална комбинација дрвеног степеништа са кованим гвожђем или металним рукохватима. Понекад чак наруче тепих од каљеног стакла, иако га је тешко назвати практичним рјешењем. Могуће је направити степенице и без ограде, али то је прилично опасно.

После завршетка радова можете почети са обрадом. Површину дрвета треба покрити брусилицом како би била глатка. Тада је дрво прекривено антисептичком композицијом, нијансом (по жељи) и прекривено лаком.

фото степенице

Видео