Изаберите одговарајући терморегулатор за топле подове

Терморегулатори се сматрају једном од најважнијих компоненти у систему грејања пода. Прецизан рад овог елемента зависи од пожарне безбедности, стабилности, трајности и ефикасности функционалног система грејања. Због тога су потрошачи заинтересовани за избор термостата за топли под који задовољава све захтјеве за њега.

намена терморегулатора

Назив "терморегулатор" говори о његовој сврси - регулацији температуре у технолошким системима разних намјена.

У топлим подовима користе се два главна система грејања:

 • цевовод кроз који циркулише течна расхладна течност (вода, антифриз или тосол).
 • може се поставити електрични грејни кабл или филм.

Како ради термостат

У првом случају, ако се носач топлоте користи за загревање гаса, течног или чврстог горива, користе се терморегулатори за подно грејање. Практично - то је вентил (термореактивни вентил), који повећава и смањује проток вреле и хлађене расхладне течности у кругу.

У објектима у којима се користи електрична енергија за гријање, уграђују се електрични термостати који повећавају и смањују количину електричне струје која пролази. Што је већа струја, то је већа температура грејног кабла или филма.

Задатак термостата - да одржава температуру расхладне течности на подешеном нивоу , што обезбеђује удобне услове заиздржавање, економска потрошња горива или електричне енергије. Контрола температуре се може обавити механички, ручно или уз употребу уређаја за аутоматизацију.

Људи могу бити одсутни на гријаним предметима, да заспу, само да забораве да подесе механички терморегулатор топлог пода. Уређаји за аутоматизацију искључују људски фактор. Доњи графикон показује како термостат подешава температуру на јасан и правовремен начин, одржавајући свој подешени ниво.

Само у почетној фази, када се укључи, потроши се електрична енергија да достигне подешену температуру за 20 минута. Затим, за 27 минута, температура се смањује за 3 степена, аутоматизација повезује мрежу 6 минута, а температура расте до подешене вредности.

Такви циклуси, 6 минута рада и 27 минута гашења, настављају се током цијелог рада опреме, до потпуног искључења. Ово осигурава стабилан и економичан начин рада система подног гријања.

Да би се направио прави избор, потребно је детаљно проучити како терморегулатори раде у систему грејања и карактеристике дизајна различитих модела.

типови термостата

Производители со развили широк асортиман терморегулатори за топлото под:

 • механички;
 • аналог;
 • дигитални;
 • дугме и додир;
 • са фиксном инсталацијом параметара и програмабилних модела.

Терморегулатори су подељени контролном методом:

 • Подешавање опција директно на панелуконтролу термостата;
 • Даљинско управљање се може обављати путем жица, на локалној рачунарској мрежи, преко Интернета у онлине режиму, даљинским управљачем у инфрацрвеном и радио каналу.

Регулатори температуре за подно грејање воде

Најједноставнији, најпоузданији и јефтинији подни грејни систем за воду је ручни термостабилни вентил. У зависности од температуре у просторији, доноси се одлука да се повећа или смањи проток врућег расхладног средства окретањем вентила.

Серво погон (електрични погон) може се користити за управљање термореактивним, контролисаним дигиталним или аналогним термостатом, који раде заједно са термопаровима.

Предлага се да се купи комплект от производитела, вклучително все компоненти:

 • термосет са серво погоном;
 • механички термостат;
 • термички сензори.

Постоји неколико варијанти модела који се разликују у начину инсталирања термоелемента:

 • У случају термореактивне, у овом случају, температура расхладне течности, а не ваздух у просторији, биће узета у обзир. Морат ћете користити собни термометар и промијенити положај термостата овисно о његовом свједочењу;
 • даљински температурни сензори, који се инсталирају на мјесту гдје је потребна контрола температуре;
 • Термички сензор је инсталиран у случају даљинског регулатора температуре. Ово је најбоља опција: никакав додатни рад није потребанвезе Систем ће узети у обзир температуру околине на месту где је уређај инсталиран.

Контрола температуре у водено-топлим подним системима је компликованија него у структурама које користе електричне грејне каблове и инфрацрвене еластичне плоче. Термостат са серво погоном садржи електромагнетне вентиле, што све компликује дизајн. Што је више елемената, већа је вјероватноћа њиховог квара, поузданост система је смањена.

Терморегулатори са електричним грејањем

У таквим системима загревање регулације температуре је много лакше него са топлим, топлим подом. Не постоје термостати, електромагнетни вентили и циркулациона течност за хлађење. Температура се регулише променом вредности струје која тече кроз грејни кабл; термостат мења вредност отпора у кругу. Међу њима су највише тражени дигитални и аналогни терморегулатори.

Аналогни терморегулатори - имају најједноставнији и најпоузданији дизајн , који је уграђен на пегле. Отпор замењује ожичени реостат. Елементи регулатора се уграђују у чврсту пластичну кутију, која има прекидач и калибрацију температуре са ротирајућим диском.

Трошкови таквих модела су у распону од 800-2300 рубаља, а рад без комплексних операција. Ознака на ротирајућем диску је комбинована са изабраном вредношћу дигиталне скале на телу, након чега је потребно укључити прекидач, а термостат ће подржати.подешена температура.

Недостатак ових термостата је недостатак софтвера и могућности даљинског управљања. Ако су људи одсутни дуго времена, заборавили су да регулатора снизе температуру, струја ће бити потрошена неефикасно. Такав начин рада доноси додатне финансијске трошкове.

Дигитални термостати - на блоку овог уређаја налазе се механичка дугмад за укључивање у мрежу, повећање и смањење температуре.Инсталирана температура ЛЦД-а и собна температура приказују се на дисплеју са течним кристалима.

Контрола струје се врши помоћу чипа - електронског релеја, на неким моделима обезбеђује се приказ тренутног времена, сата. Тачност постављања и одржавања температуре ових сензора је обезбеђена до 0,5 степени, а цена је приближно од 1700 до 2500 рубаља.

Програмабилни термостати - раде на истом принципу као и дигитални, али су опције значајно проширене. Могуће је програмирати температуру у просторијама у доба дана, дана у седмици. То увелико штеди електричну енергију: када сви оду, гријање се искључује, а увече сат прије доласка становника се под грије.

Дигитални и програмабилни регулатори температуре могу бити осјетљиви на додир и бежични, у овом случају уређај нема аналогни (механички гумби).Све операције се обављају додиром сегмената на екрану, као на таблетима. Они коштају од 2500 до 5000 рубаља, то је веома многоКомпактна, компактна, танка јединица, може бити преносива и радити даљински.

Недостатак ових модела је мали животни век. Резултати статистике показују да након 1,5-2 године рада почиње ускраћивање рада. Морате поправити или промијенити скуп уређај.

Карактеристике повезивања термичких сензора

Сви случајеви произвођача сензора температуре чине, узимајући у обзир карактеристике инсталације, електрични прекидач или уграђени у зид. Постоје дизајни за унутрашње ожичење, који су монтирани са рупом у зиду, и теретницом за спољашње ожичење.

Без обзира на модел терморегулатора, исти елементи су повезани на коло:

 • електрична мрежа 220 В;
 • термички сензори;
 • грејни кабл или филм;
 • Уземљење.

Произвођачи примењују шему повезивања на сваки термостат, поред тога, они морају да се потпишу на прикључне игле које морају бити повезане са њима.

Неопходно је слиједити упуте, ако није јасно - позвати стручњака. Ако је веза неисправна, скупи сензорски терморегулатори могу отказати.

Критеријуми за избор терморегулатора

Прво, съобсението е:

  \ т
 • поузданост;
 • једноставност инсталације и рада;
 • цену термостата.
 • Могућност софтвера и даљинског управљања.

Пре него што одаберете терморегулатор за топли под, уелектрични круг мора увијек узети у обзир потрошњу струје у кругу у који је стављен. За загревање каблова и филмова у топлим подовима - то је око 3 кВ.

Ради једноставности и поузданости, механички модели су више у линији. Скоро да их је немогуће разбити због непажње, цијене су доступне. Препоручује се да се они подесе са малом децом.

Друго место је потражња за дигиталним термостатима, они имају шири спектар опција, могућност повезивања више сензора. То омогућава истовремену контролу температуре пода и простора. По цијени такви уређаји заузимају просјечну позицију.

Ако нема финансијских ограничења, препоручује се куповина програмабилних термостата.Исправно одабран начин рада ће вам уштедити знатан новац. Цене таквих регулатора могу бити преко 500 долара.

Најскупљи су терморегулатори са даљинским управљањем преко радио канала или ГСМ система. Ово је веома погодно, можете контролисати температуру топлог пода од скоро било ког места на планети, где постоји интернет и покривеност мобилних оператера. Такви системи треба да буду инсталирани на објектима гдје постоји хитна потреба.

На тешко доступним, ријетко посјећеним мјестима, колибама, складиштима у сврху очувања робе, намјештаја, опће унутрашњости и структура зграде од наглих промјена температуре.

Регулатори температуре са даљинским управљањем су веома ефикасниза организације које на свом балансу имају велике зграде. Бројне собе са одвојеним контурама је тешко контролисати, даљински управљачи поједностављују овај задатак. Један оператер на екрану монитора може да контролише температуру топлог пода у неколико објеката и, ако је потребно, подеси параметре.

Видео

За одвојене кругове грејања у различитим просторијама може се инсталирати један регулатор топлоте. Регулисаће температуру у две просторије, у ту сврху примењујемо дво-зонске терморегулаторе. Програмабилни модели даљинског управљања могу контролирати и контролисати параметре одједном у четири круга.

Када нема потребе за одржавањем високих температура, један грејни кабл са терморегулатором за две просторије се користи за уштеду енергије. Бирајући регулатор топлоте, морате узети у обзир све његове техничке могућности.