Изаберите експанзиону посуду за грејање: 5 препорука

Заштитите котао и цеви уз помоћ експанзионог резервоара за загревање Рад система за грејање често је повезан са граничним повећањем притиска, присуством хидрауличких удара. Све то може довести до слома скупе опреме, брзог пропадања кључних елемената система (као што је нпр. Котао). У циљу заштите система гријања употребом специјалних компензацијских танкова. Шта су ове врсте резервоара и како одабрати уређај - прочитајте испод.

Зашто вам је потребна експанзиона посуда

Експанзиона посуда је један од најважнијих елемената система гријања, што помаже продужењу његовог радног вијека. Одсуство овог елемента у системима грејања може довести до лома цеви, лома дизалица и других компоненти. Компензациони резервоар се носи са неколико важних задатака.

Дакле, експанзиони, компензациони резервоар је потребан да би се компензовала експанзија температуре расхладног средства у систему.

Експанзиона посуда не само да штити цијеви од лома, већ и продужава вијек трајања сустава гријања

Проширење при загревању је карактеристично за све течности и материјале. Запремина расхладног средства кроз температурно ширење може се удвостручити. Ово, заузврат, повећава притисак у систему грејања. Проширени уређај, у овом случају, гура расхладно средство, изравнавајући притисак.

Поред тога, експанзиона посуда служи за заштиту система од штетних ефеката хидрауличких удара.

То је због чињенице да се пумпа може искључити и укључити. Истовремено, притисак у систему нагло расте, што може довести до хидрауличког удара. Експанзиони резервоар компензира овај ударац.

Експанзионе посуде су погодне за уградњу у системе:

 • аутономно грејање;
 • затворени круг;
 • Грејање, које ради на соларним батеријама или топлотним пумпама;
 • Независни системи повезани са централним грејањем.

Постоји неколико типова екстендера који су погодни за систем одређеног типа. Могуће је самостално направити спремник. Неки обртници су се прилагодили спремнику који је сам направио.

Које карактеристике има експанзиону посуду за грејање на отвореном

Експанзиони (компензациони) отворени резервоар се лако конструише: то је једноставна посуда са поклопцем на врху. Овај дизајн се ретко користи у системима грејања. То је због недостатка непропусности резервоара: вода се може сипати у систем отварањем горњег поклопца резервоара. У том случају систем улази у ваздух, што доводи до стварања рђе у њему. Поред тога, због испаравања долази до великог губитка расхладног средства.

Предност експанзионе посуде за грејање је заштита система од прашине и других смећа

Међутим, инсталација таквог резервоара може ријешити много проблема:

 • Омогућава вам да уклоните вишак ваздуха из система;
 • Штити систем од уласка смећа, прашине.

Постављање резервоара отвореног типана највишој тачки контуре. Можете поставити резервоар на полеђини: то ће смањити губитак топлоте и обилан испаравање расхладног средства. Али, у овом случају, неопходно је обезбедити дизајн за извлачење воде: када се притисак повећа, вода ће се избацити кроз поклопац резервоара, сипати под и све што се налази у радијусу уређаја. Ако се вода стави у посебан капацитет, то ће значајно смањити губитак расхладне течности.

Шта се разликује експанзиона посуда за грејање затвореног типа

Затворени уређај је херметички резервоар направљен од челика са унутрашњом гуменом преградом. Један део резервоара је стављен под воду, а други је азот или ваздух. Са повећањем притиска (приликом загријавања расхладног средства), растеже се гумена преграда, а вода се дијелом избацује зраком. Разумите како рад спремника може помоћи схеми његове структуре у резу.

Данас је мембрански компензациони резервоар прилично популаран и захтеван

У зависности од типа мембране, затворени резервоари су подељени на следеће типове:

 • цилиндрични;
 • Дијафрагма.

Мембрански компензациони резервоар затвореног типа са балонском преградом сматра се поузданијим. Има већи волумен. Преграда у облику отвора, у случају хабања, неће бити замењена.

У системима грејања, мембрански резервоар може да обавља следеће функције:

 • Омогућава вам да направите систем флексибилнији и лакши за управљање;
 • Спречава улазак ваздуха у систем и дистрибуцију кроз цеви(штити цијеви од стварања хрђе);
 • Обезбеђује минималне губитке топлоте;

Поред тога, поправак балонске мембранске посуде може се лако извршити властитим рукама.

Изаберите експанзионе посуде за затворени систем грејања

Избор компензационог резервоара треба да се врши узимајући у обзир квалитет метала, отпорност уређаја на продирање једне супстанце у другу, тип мембране и могућност замене, радни температурни опсег, процењени век трајања уређаја (у овом случају може бити индикативни рок од произвођача).

Сасвим је могуће да се упознате са експанзионим резервоарима за систем грејања

Съдържание на следните предприатиа, за да се посочат висококвалитетен и учинковит танк, следва следните:

 1. Боље је одабрати мембранске системе који су поуздани, ефикасно се носе са својим задацима и подложни су поправци.
 2. Да би се произвела мембрана, треба користити природну бутилну гуму или етилен-пропиленску гуму.
 3. Ако је резервоар укључен у централизовани систем грејања, мембрана треба да има повећану отпорност на високе температуре и оштећења.
 4. Резервоари са еластичном мембраном су погодни за аутономни систем грејања приватне куће.
 5. Ако се резервоар користи не само као уређај за заштиту система гријања, већ и за довод воде, мембрана мора бити израђена од прехрамбене гуме (обично су такви спремници обојени у плаво).

Пре куповине тенкапобрините се да се израчунате вредности притиска у котлу и компензатору подударају, проверите да ли мембрана задовољава стандарде квалитета и хигијене. Можете направити селекцију уз помоћ консултанта у продавници, јасно артикулишући ваше захтеве.

Израчун експанзионе посуде за затворени систем грејања

Израчунавање компензационог резервоара за систем грејања врши се ради утврђивања његове запремине. Зависи од тога колико добро уређај може да обради задатке који су му постављени. Поред тога, поред запремине, израчунати и минимални пречник цевовода за спајање уређаја, ниво почетног радног притиска у систему. Технологија израчунавања резервоара је прилично компликована и има много нијанси.

Пре него што изаберете експанзиону посуду за систем грејања, многи стручњаци препоручују да правилно израчунате

Следователно, в израчуни, следва следната корелациа между количината на танки и перформансите на системата:

 • Што је већа експоненцијална температура расхладне течности, то је већа величина резервоара;
 • Ако круг грејања садржи велику запремину, онда компензациони резервоар треба велику количину;
 • Што је већи радни притисак у систему, мање је спремника потребно;
 • Што је мањи размак од тачке монтаже до највише точке у систему, мање је спремника потребно.

Постоје многе методе и формуле за израчунавање величина спремника.

Израчунавамо запремину експанзионе посуде за затворени системгријање

\ т

Запремина компензационе посуде је једна десетина запремине расхладног средства у систему грејања. Према неким подацима, запремина резервоара у систему воде је 15% од обима расхладне течности, са антифризом - 20%. Као груби прорачун, можете узети сваких петнаест литара резервоара на сваких 1000 вати топлотне снаге котла. Можете израчунати величину спремника и детаљније.

Да би се правилно израчунао обим експанзионе посуде за затворени систем грејања, боље је потражити помоћ специјалиста

.

Да бисте то учинили, морате знати низ фактора као што су:

 • опсег температура у којима ће систем радити;
 • Запремина расхладног средства у систему;
 • Степен повећања расхладне течности у запреминама;
 • Висина локације резервоара у систему;
 • Капацитет танкерских резерви (просечно 1,2%).

Степен експанзије расхладне течности може се наћи у физичким табелама: он је константан и зависи од температурног опсега. Запремина резервоара ће бити једнака продукту запремине експанзионе течности и запремине резерве. Осим тога, волумен можете пронаћи помоћу специјалних калкулатора на мрежи. Треба имати на уму да је добијена вредност индикативна вредност. Изаберите резервоар са већим капацитетом.

Ако се након уградње резервоара, притисак у систему пречесто ресетира, то значи да се волумен спремника срушио, узимајући мање од очекиваног.

Мијењање вакуумског експанзера за гријање, а не нужно. Да бисте решили проблем, морате да купите још један мали уређај и повежете гапаралелно

Шта изабрати експанзиону посуду за грејање (видео)

Продужни или компензациони резервоар је важан елемент сваког система за грејање који омогућава заштиту цеви од лома, котлова, дизалица и других компоненти од лома. Инсталирање резервоара ће вам омогућити да максимално повећате време хабања система. Избор резервоара зависи од запремине расхладног средства у систему, техничких и оперативних карактеристика, као што је компензациони уређај. Искористите наше препоруке и моћи ћете да изаберете најквалитетнији и најефикаснији уређај!