Инсталација ПВЦ панела у купатилу: корак по корак

Дизајн зидова купатила је веома одговоран тренутак, због високе влажности у овој просторији. Због тога нису сви типови материјала погодни за обраду. Главна карактеристика за њих је отпорност на воду. Ови услови савршено одговарају плочицама, али је прилично јефтин, поред тога, његова инсталација је доста радна. Због тога већина људи преферира да у купатилу постави ПВЦ панеле.

Суочавање са ПВЦ панелима - врло често у обради купатила. Употреба овог материјала оправдава се не само у смислу трошкова, већ је и ова поправка купатила од ПВЦ панела врло практична за даљу експлоатацију. Фолија може бити најразличитија текстура, на полицама је прилично широк избор. Ова метода је веома погодна за завршну обраду унутрашњег простора просторије са високом влажношћу.

Предности и недостаци поливинил хлорида

Поправка купатила, коришћењем ПВЦ панела је корисна за низ погодности. Позитивна ПВЦ страна за купатило:

 1. Уштеда трошкова за поправке. Обично је цена стандардних ПВЦ димензија око 200 рубаља. /Пц Укупна цијена материјала варира у подручју од 100-500 рубаља. /Пц Цена директно зависи од дизајна елемената и квалитета материјала.
 2. Према санитарним и хигијенским стандардима, ПВЦ има веома низак ниво апсорпције мириса. Чишћење површине не захтева много времена и труда. За обраду вам је потребно само нормално домаћинствораствор спужве и сапуна.
 3. Велика отпорност на влагу. Ова карактеристика ће омогућити употребу материјала за просторије са високом влажношћу.
 4. Лако је имплементирати идеју. За рад са овим материјалом нема потребе за одређеним вјештинама и радним искуством. За квалитативне резултате неопходне су само основне вештине рада са одвијачем или кламерицом.
 5. У процесу обраде можете пробудити разне комуникације. Ова опција се може применити ако је специјална кутија унапред инсталирана за систем цеви.
 6. Отпорност на паљење (ниска запаљивост). На влажним подручјима, вјероватноћа затварања жица је врло висока. Пластика је у стању да се распрши од контакта са ватром, али неће допринети ширењу пламена.
 7. Добра звучна и топлотна изолација. Ове карактеристике обично наводе произвођачи. Али ти подаци практично не постоје.

Материјал је добар са овим предностима, али који су недостаци поливинилхлорида?

недостаци:

 1. Ниска еколошка прихватљивост.
 2. ПВЦ је прилично крхак материјал. Током припреме делова, услед притиска притиска када се притисне, може доћи до пукотина у премазу.
 3. Најјефтиније варијанте ПВЦ панела ослобађају у простору непривлачни и каустични мирис фенола, који негативно утиче на људски организам.
 4. Дебља облога - мања површина купаонице. Овај фактор је веома значајан за мале просторије.
 5. Дизајн је веома далеко од керамике.

Као што видите,Постоје и бројни недостаци.

Како одабрати ПВЦ панеле?

Намјестити пвц панеле на зиду купаонице треба да се размотре до најситнијих детаља. Пре него што купите ПВЦ панеле, морате пажљиво представити будући дизајн просторије и навигирати до њега, узимајући у обзир различите нијансе просторије.

Приликом куповине ПВЦ премаза, треба обратити посебну пажњу на следеће опције:

 • једнакост површине (не смије бити разлика);
 • број ивица крутости елемента облоге;
 • отпорност на удар;
 • квалитет декорације;
 • дизајн.

Веома је важно да се боје појединих елемената подударају. Препоручује се куповина материјала из једне серије да би се купатило направило тако да нема бојазни у боји.

Имајте на уму да је ниска цена вјероватно показатељ лошег квалитета производа. Такви панели имају већу шансу да почну да труне и деформишу се у даљу експлоатацију. Најбоља комбинација ће бити просјечна цијена и квалитета.

Кључне препоруке:

 1. Да би се визуелно проширио простор малог простора, пожељно је престати бирати производе светлих нијанси.
 2. Као дизајнерски потез, можете користити распоред панела различитих величина и нијанси.
 3. Да би се уредила соба у етно стилу, препоручује се да се изаберу ПВЦ панели са дрвеном текстуром.
 4. Да не бисте добили заморан дизајн, не морате комбинирати ПВЦ панеле са скупљим материјалима, као што је мермер.
 5. Ако желите, можете купити пвц панеле направљене испод плочице. Због тога, купатило се може обавити у класичном или неокласичном стилу - са ступовима, украсима и границама.
 6. Фото штампа ће створити индивидуални дизајн, захваљујући тренутној технологији наношења боје.
 7. Омотани зидови су добро комбиновани са плафонским прекривачима из шина.

У купатилу је боље обрадити панеле са слабим рељефом. Детаљи о маси површине могу бити узрок развоја плијесни и гљивица. Ако постоје значајне удубљења, тешко је одржавати такву поклопац чистом.

Прединсталациони радови

Нема потешкоћа у изолацији зидова купатила пластичним панелима. Свако ко поседује основне поправне вештине има прилику да изврши квалитативну подлогу, ако се придржавате одређених правила и упутстава корак по корак. Међутим, пре уградње зидних панела неопходно је припремити зидове, алате и сам материјал прије уградње.

 • Прибављање материјала. Пре него што наставите са радом, потребно је да израчунате потребне материјале. Да бисте то урадили, треба само да измерите обим купатила. Ширина једног панела по правилу је 25 цм, а на основу тога, да би се покрило 1 метар, биће потребно само 4 панела од ПВЦ-а.

Ако постоје разлике у односу на стандардне величине, појединачне калкулације ће се морати направити одвојено. Поред главних материјала могу бити потребни и углови и додатни елементи. Колико ће им требатинеће отежати израчунавање.

Корисно је знати! Материјал у продавници је боље купити са неким залихама, јер су кутне плоче највјероватније резане. Када рачунате, не заборавите да одузмете простор на вратима.

Ако планирате да инсталирате панеле на летву, мораћете да купите потребан број профила за вођење. Најмање би требало да буду по три комада по зиду, иако ако не ометају даље. Али када се монтира на лепак или течне нокте, потреба за њима нестаје. При руци морате имати и сљедеће алате: одвијач, пиштољ за бртвљење и оштро оштар нож.

 • Припрема зидова. Једна од главних предности пластичних плоча је што вам омогућавају да сакријете неједнакости присутне на површини. Због тога за зидове нема потребе за озбиљнијим припремама, ако у зиду нема висина већих од 10 мм. Ове неједнакости се могу једноставно одвојити без да се обрати посебна пажња.

На други начин, све иде ако планирате да залијепите панеле. У овом случају, зид треба да има савршено равну површину. Током припреме за рад, посебну пажњу треба посветити електричним инсталацијама. Ако постоје старе жице на површини зидова, онда је боље замијенити их, јер ће након тога бити много теже. Ово је веома важно у случају када су зидови дрвени.

 • Избор причвршћивања. Пластичне плоче причвршћују се за зидове на два начина: на водилицама и на љепилу. Ако се стави на љепило то је прилично једноставно, али постоје бројни значајни недостаци. Осим тога, зидови за овоМетода мора имати савршено равну површину. Лијепљене плоче је врло тешко раставити, што може отежати њихову замјену у случају нових поправака.

Инсталирање ПВЦ панела у купатилу на летву, на најпогоднији начин. Код ове врсте монтаже нема потребе да се води рачуна о малим неправилностима на зиду, а демонтажа таквих причвршћивача није посебно тешка када је то потребно. Роштиљ се може направити независно од дрвених шипки, али идеално је да се купи фабрички пластични водилице које имају специјалне браве за причвршћивање панела. Ово вам не дозвољава да заврните неколико завртања у сваком панелу.

Поред тога, дрво има такву негативну особину - у влажној просторији, ризик од труљења се повећава. Монтажа вођица се врши хоризонтално, у поду, у средини и на плафону. Панели се монтирају на водилице са специјалним стезаљкама, што увелике олакшава њихову монтажу и демонтажу.

Упутства корак по корак за постављање пластичних панела у купатилу

Постављање пластичних плоча у купатилу мора почети корак по корак од кута који је најизбирљивији од уласка у следеће фазе:

 1. Први панел треба да се обрезује по висини и да се осигура са хватаљкама и завртњима за вођице у строго усправном положају.
 2. Инсталација таквих панела треба да се врши на крају један према другом у брави. То омогућава да се монтира и сакрије монтажа.
 3. Тако постепено сакривамо цео зид. Верификација на нивоу нивоамоунт
 4. Када је стигао до угла, одсекао је последњи панел и затворио прелаз на следећи зид уз помоћ угла.
 5. Да би се спречило продирање влаге, углови и спојеви морају бити третирани са заптивачем. То ће помоћи у спречавању будућих непријатних ситуација.
 6. На крају инсталације, крајеви су затворени помоћу профила за шишање.
 7. На крају постављамо углове или вијенце између стропа и зидова и причвршћујемо лајсне на под.

Када се гледа на зидове пластичних плоча, користећи исти материјал, могу се поставити и плафон. То ће уштедети под од продора влаге.

Полезнаа информациа! Власницима станова у новим зградама препоручује се да се зидови купатила обложе пластичним плочама. То ће спречити пуцање плочице током скупљања куће. За 2-3 године могуће је израдити и обложити плочице.

Ако направите прави избор и окусите зидне панеле у купаоници властитим рукама, онда не само да ће бити функционалан и водоотпоран, већ ће имати лијеп и елегантан интеријер.