Индиректни котао за гријање властитим рукама из плинске боце и пластичне цијеви: цртежи, фотографије, видео записи, технологија стварања

Међу целокупним асортиманом бојлера, индиректно грејање се сматра најекономичнијим. За загријавање воде у таквом уређају није потребна додатна електрична енергија или друга потрошња горива, стога су оперативни трошкови минимизирани. Принцип рада опреме заснива се на загревању воде услед кретања расхладног средства. У суштини, то је систем за гријање воде, гдје се топлина не доводи у зрак, већ у воду у спремнику.

С обзиром да се кућа истовремено загрева и загрева водом, такав систем је најрационалнији. Са несумњивим предностима оваквих бојлера, они имају један минус - цену индустријског модела (од 15 000 рубаља). Ми ћемо вам рећи како да направите индиректни бојлер властитим рукама, што ће за то бити потребно, као и дати препоруке стручњака.

 • Видео инструкција корак по корак
 • Принцип рада и уређаја

  Најједноставнији котао за индиректно гријање је капацитет у који су уметнуте цијеви. Када се котао укључи, носач топлоте почиње да циркулише кроз цеви, истовремено загревајући воду. У резервоару се прво налази хладна вода, која се, како се котао загрева, може користити по својој сврси.

  Ово је посебан акумулациони котао, у којем проблем Тене врши цев са расхладним средством. С обзиром на то да се ефикасност котла користи за загријавање воде, трошкови за овај тип топле воде су минимални.

  коло уређаја

  Као што се може видети из дијаграма, индиректни котао је резервоар за складиштење,спојен на котао са цевним системом. У самом резервоару налази се свитак који циркулише врућу расхладну текућину и загријава воду. Због константног кретања расхладне течности, температура у резервоару се држи на одређеној ознаци. Чак и када трошите воду и додајете нову, она се загрева за кратко време и поново је спремна за употребу.

  Предност употребе таквог уређаја је у томе што се топла вода може испоручити истовремено у неколико тачака, и свуда је температура стабилна. Ако узмете на пример котао са два круга или проточни бојлер, онда када је укључен потребно је сачекати неко време док се вода не загреје. Ако се одмах повежу 2 бода, онда док се у једној иде топла вода, у другој, хладна, пошто снага Тене није довољна за тренутно загревање воде у овом волумену. Котао за индиректно гријање, изграђен на принципу акумулације воде, елиминира такве недостатке и одржава сталну температуру воде.

  Како направити своје руке

  За домаћу производњу постоје 3 варијанте котлова:

  • капацитивност са завојницом, на коју се креће носач топлоте;
  • Капацитет, где су цеви постављене дуж зидова - принцип циркулације расхладне течности је сличан првом избору;
  • 2 капацитета су велика и мала, гдје се вода сипа у малу воду за гријање, а носилац топлине циркулира у велику воду.

  Примитивни дизајн индиректног котла за гријање даје много простора за креативност. Ако разумете принцип рада, онда можете смислити било који властити дизајн.

  редослед производње

  Листа радова се може описати у 7 главних тачака:

  • избор капацитета под котлом;
  • прављење завојнице или цеви за расхладно средство;
  • топлотна изолација резервоара;
  • завршна монтажа;
  • спајање свитка са везом котла;
  • прикључак за хладну воду;
  • монтирање славине за топлу воду.

  избор капацитета

  Као складишни резервоар може се користити било који капацитет одговарајуће величине, отпоран на температурне промјене и има заштиту од корозије. Може бити пластика, резервоар од нерђајућег челика, конструкција од ливеног гвожђа итд. Боца, направљена од нерђајућег челика дебљине 3-4 мм, биће оптимална.

  Да бисте сами направили такав резервоар, узмите челични лим и заварите цилиндар од њега. Одвојено, потребно је заварити дно. То је могуће ако имате електролучно заваривање.

  Можете користити плински цилиндар који се користи. То је генерално савршена опција, јер има висок степен снаге. Да би се у потпуности ослободили остатака гаса и његове ароме, довољно је напунити балон јајником и након неколико сати исушити воду. Затим морате резати цилиндар, уметнути га ноктом и нанијети темељни премаз. Оставите да се суши један дан.

  Не користите емајлиране посуде испод резервоара. Стални контакт са водом брзо ће довести до непогодности зида пројекта и после годину и по дана, резервоар ће морати да се рециклира.

  производни танк

  У спремнику (плински цилиндар) направите 4 отвора заваривањем:

  • 2 за топлу и хладну воду;
  • 2 за монтажу цеви или калема.

  Рупице у намотају су направљене по принципу цеви за цев. Истовремено, сви делови су међусобно повезани електролучним заваривањем.

  Одвојено заварене на петље спремника за причвршћивање на зид. Петља може бити направљена од окова или угаона.

  топлотна изолација

  Да би се смањио губитак топлоте, окрените балон топлотне изолације. Као такав, сваки материјал за изолацију топлоте може се користити до монтажне пене. Причврстите изолацију преко пјенастог стиропора или пенасте гуме, повуците жицу, након чега се резервоар може објесити на зид.

  Као топлотна изолација може се користити и велика величина у којој се поставља котао. Простор између њих је напуњен лабавим или грудним гријачем.

  прављење калема

  Завојница је направљена углавном од бакарних цеви. То је бакар који готово да не реагује са водом, не резонира на температурној разлици, даје добру топлоту и може се користити неколико деценија.

  Пијесак се увлачи у цев како би се спречило ломљење или промена пречника, и заврнути га на пречник који одговара запремини.

  Вредност корака између завоја зависи од пречника завојнице и може варирати од 2 до 5 центиметара. Жице се не сусрећу.

  Што је више завоја и укупна дужина завојнице, то ће брже загрејати воду у резервоару.

  Неки стручњаци препоручују употребу пластичних цеви,рачунајући на њихову дуговечност и инерцију као хемијски материјал. Ово је рационално рјешење, али само ако су цијеви смјештене дуж зида.

  Најмање 1 пут у години, очистите завојницу од наслага каменца и плака. Познато је да немамо најквалитетнију воду, тако да не заборавите да спроведете правовремену превенцију.

  Завршна монтажа и прикључак

  Инсталирајте котао на зид у близини котла. Повежите црева за довод и излаз хладне и топле воде.

  На цев, на коју иде хладна вода, направите неповратни вентил да би се спречило цурење резервоара.

  У процесу монтаже важно је да се не оштети изолациони слој, иначе ће се вода у резервоару врло брзо охладити. Проверите пре стартовања, како глатко слој и да ли има нигде рупа.

  Все подробности за то, како да направите индиректен бојлер с вашими руками на видео: