Хидрофобни премаз: спреј, филм и водоодбојна течност

Постоји неколико фактора који могу имати штетан утицај на грађевинске материјале, а влажност је један од тих фактора. Због тога, да би се заштитио грађевински материјал, обезбедите карактеристике отпорне на влагу. То се ради како би се повећала чврстоћа грађевинског материјала и његов животни вијек. Такође ћете моћи да уштедите новац, јер нећете морати да елиминишете све негативне последице у будућности.

Данас су главни грађевински материјали бетон и цигла. Због чињенице да ови грађевински материјали имају времена (капиларе), бетон и цигла савршено апсорбирају сваку влагу. То доводи до лома унутрашње структуре бетона и цигле. Постоји кршење састава соли у бетону и цигли. Као резултат, на бетону или цигли се формирају беле или сиве мрље, због чега долази до смањења чврстоће материјала, као и до оштећења изгледа.

Ако је температура ваздуха на улици веома ниска, тада се влажност, која се налази унутар грађевинског материјала, почиње повећавати - то доводи до додатног оптерећења на изградњу куће. Тада настају пукотине и мале пукотине, а завршетак куће почиње постепено деформирати. Такође, све то доводи до погоршања карактеристика топлотне изолације просторије.

Ниједан материјал не може се носити с овим проблемом, стога је потребно створити хидрофобне премазе за бетон (водоодбојни премаз). У ту сврху користе се различити хидрофобизатори.

Овај материјал треба обрадити циглом и бетоном, јер ови грађевински материјали апсорбују већину влаге. Ова процедура је неопходна за бетон или циглу.

Хидрофобни премаз је својство молекула да избегавају контакт са водом.

Хидрофибре - дефиниција

Укупно два типа хидрофобизатора:

 • Први тип је прах.Прах се додаје у мешавину бетона када се још производи.
 • Други тип је текућа импрегнација (водоодбојна течност или хидрофобна течност).Са овим материјалом који одбија воду, потребно је обрадити површину зграде. У основи текуће импрегнације постоје полимерна једињења. Или, у бази могу бити органске смоле. Због ове композиције, филм се не појављује на површини. Погледајмо још овај хидроглисер.

Хидрофобна течност продире у дубину материјала одређеним бројем милиметара. Након тога, део овог хидроглисера, који остаје на површини цигле или бетона, почиње да испарава након неког времена и онда потпуно испари. Након што се раствор потпуно испари, на крају се формира заштитни слој.

Услед импрегнације, способност површине да задржи топлоту се повећава. Такође, животни век материјала се повећава. Постоји заштита од услова околине. Ниво упијања воде се смањује (смањује се 15 пута), због тога се смањује вјероватноћа појаве на површини гљиваили калуп због влаге.

Запамтите да хидрофобна није у стању да одгоди пукотине или пукотине. Само у неким ситуацијама површинска обрада хидрофобним није потребна.

Један квадратни метар троши пет стотина милилитара импрегнације. Хидрофобизер треба ажурирати сваких десет година.

Методе примене хидроглисера

Како направити водоодбојну површину? Пре наношења импрегнације на површину потребно ју је осушити, а затим очистити. Ако на површини постоји гљивица, плијесан, масти, рђа, онда их треба елиминирати. То можете урадити помоћу специјално дизајнираних слогова.

Размотрите алгоритам дејства:

 • Који су неопходни алати за наношење хидроглисера? За наношење импрегнације на површину могуће је користити уобичајени ваљак, али је најбоље наносити четкицу, јер можете лако контролисати проток материјала по квадратном метру. Такође ће бити лакше управљати угловима површине. Нанесите четкицу која има вештачку гомилу. Дужина гомиле треба да буде просечна. Захваљујући овој четкици, можете нанети слој равномерно на површину.
 • Ако површина нема јасно изражену текстуру, препоручује се употреба пиштоља за прскање. Приликом наношења хидроглисе са овим алатом потребно је пратити равномјерну расподјелу импрегнације.

Нема посебних потешкоћа током рада. За чаше се користи "антидос". За стаклене површине, хидрофобност (хидрофобни премазобично се не користи.

Најпопуларнији хидрофобизатори

Узмите у обзир средства која одбијају воду од хидрофобног дејства.Водоотпорна импрегнација има две класификације:

 • површна акција;
 • акција за креирање волумена.

Првокласна хидрофобна маса се наноси на површину ваљком или четком за прскање. Други класификациони хидрофил се сипа у отворе који су претходно припремљени.

Најбоља опција је управо хидрофобна јединица дјеловања волумена, јер је резултат похрањен на дужи временски период. Резултат коришћења површинског хидрокрилца остаје на двадесет година - много је мање.

 • "Цонтракуин". Карактеристика овог производа је да се продаје као прах. Овај прах мора бити разблажен водом. Однос је 1: 5. Ако желите, можете додати и пигменте различитих нијанси.
 • "Хидро Монолитх". Овај водоотпорни материјал такође треба разблажити водом. Потребно је пратити исти однос као код Цонтракуина. Овај алат додаје мешавини цемента.
 • "Монолитх 20М". Ово решење, након наношења на површину, ствара танки заштитни слој. "Монолитх 20М" продире у капиларе површине, повећавајући тако своју снагу и стабилност.
 • ЕцоДел. Овај материјал смањује губитак топлоте. "ЕцоДел" се може користити за два типа инсталационих радова: унутрашња и спољашња обрада.
 • АкуаТоп. Ово решење има одличан пиринач: продире кроз капиларе површине материјала, гура воду одатле, а затим самостално испарава. Ово ствара одличан заштитни слој.
 • "Кристал". Овај тип хидрокрилца се разликује по томе што се може применити на апсолутно било коју површину, чак и на ону која је сложена текстура.

Постоји и спреј. Спреј формира заштитни филм (заштита од влаге). Спреј се састоји од две компоненте. Овај материјал (спреј) штити површину од влаге и прљавштине.

Обрада дрвене површине помоћу хидрофобизера

Дрво је један од оних материјала који се нужно користи за креирање одређеног дизајна, јер се може лако обрадити, а дрво има одличне карактеристике. Без обзира на то што ћете користити дрвени материјал, мора се унапријед обрадити помоћу хидрокриља.

Влага негативно утиче на површину дрвета и тиме смањује животни вијек материјала. На површини ће почети да се јављају плијесни, гљивице, што ће имати штетан утицај на опште стање дрвета.

Приликом куповине хидроглисера, потребно је обратити пажњу на његове карактеристике водоодбојности.

хидрофобна импрегнација

Тржиште изградње има широк спектар импрегнација које одбијају воду.Материјали који апсорбују влагу подељени су у два типа:

 • ускогрудни;
 • мултифунцтионал

Први тип обухвата материјале који апсорбују влагу, који поуздано штите површину дрвета од влаге и чувају интегритет дрвета. Овај хидрофобни агенс је независан материјал. Може се увести иу посебно дизајниране биогрунтовке. Пре примене средстава са уским резом, потребно је претходно припремити површину дрвета, односно осушити је. Након сушења могуће је започети бојење.

Други тип обухвата материјале који упијају влагу и који имају додатне функције.Овај тип може уштедјети новац и вријеме. Размотримо врсте мултифункционалних импрегнација:

 • Импрегнација (материјали који апсорбују влагу) који имају својства утапања. Као део овог материјала постоје специјални пигменти боје. Захваљујући таквој импрегнацији, дрво се може обрадити на кратак временски период. Такође, обрађени материјал ће постати атрактивнији и естетски изглед. Боја дрвета постаје веома богата. Ови хидрофобајзери се користе за унутрашње просторије.
 • Импрегнација (материјали који апсорбују влагу) са појачаном заштитом. Унутар овог хидроглисера се налазе супстанце које су активне. Импрегнација ствара препреку развоју плијесни или гљивица. Овај материјал је, за разлику од тога, намењен за спољашње инсталационе радове. Такође, раствор има безбојну структуру.
 • Хидрофобицатори са одличном заштитом од пожара. Ова врста импрегнације не само да штитиод влаге, као и од ефеката високих температура. Овај хидрофобни материјал обезбеђује ватросталне карактеристике третираног материјала. Ватростална, водоотпорна импрегнација треба замијенити сваких пет година. У саставу ватросталног хидрофобизера се налазе супстанце које нису штетне по животну средину и које не наносе штету људском телу.

Дрвена површина, која се третира одређеним типом хидроглисера, штити од влаге и прљавштине. Ово је најпотребније за зграде са високим нивоом влажности. Импрегнацију треба применити у купкама или саунама.

Пре него што купите хидроглисер, уочите следеће нијансе:

 • Дефинисати сврху за коју ће се решење користити;
 • потребно је упознати се са карактеристикама материјала;
 • да би се разумело да ли хидрофобизер треба да има својства топљења.

Запамтите, потрошите 400 милилитара импрегнације по квадратном метру. Такође, може се користити и хидроизолациони филм. На површину се може наносити и водоодбојна боја. Хидрофобни премаз властитим рукама може се обавити код куће. Вода неће бити страшна за вашу собу!