Како одабрати први премаз за плафон

Висококвалитетна поправка није могућа без уземљења стропа и других површина. Мајстори се препиру око потребе за слојем премаза: неки су убеђени да је без њега могуће урадити, други су сигурни - то ће бити боље. Разумевање да ли је ова фаза обраде неопходна, можете разумети само суптилности рада.

Пример: Својства материјала

Смеша прајмера је обично млечно-бела течност. Састав раствора укључује супстанце које формирају филм и пигменте за бојење.

Улога прајмера у обради је прилично разноврсна:

 • побољшање пријањања плафона и декоративног слоја - формира се након сушења танког слоја раствора који обезбеђује боље приањање материјала
 • повећање чврстоће плоча - ваљак нанесен на течност продире дубоко у поре бетона, остављајући чврсте честице након сушења
 • у присуству антибактеријских супстанци спречава стварање гљивица и плесни на третираној површини
 • обезбеђује равномерно бојење, не дозвољава површини да апсорбује влагу, и на тај начин спречава појаву необојених или обојених подручја

Ако се поставља питање да ли је уопште неопходно, довољно је замислити премаз без премазног слоја. Боја ће лежати неуједначено и мораће наносити неколико слојева како би се искључиле мрље и ћелавост.

Типови прајмера: који тип прајмера треба изабрати за плафон

Веома је важно да се исправна мешавина покупи исправно - само у овом случају ће бити откривенапотраживања од стране произвођача имовине.

Прајмери ​​се деле на:

 • алкид- за премазе за стакло, плочице, метал и дрво
 • схеллац- за црногорично дрво
 • поливинил ацетат- за дрвене, бетонске и малтерисане премазе.
 • акрил- продире у дубину од 10 центиметара, за суву градњу, циглу и бетон
 • алуминиј- за облагање дрвета
 • Силикат- за бетонске, циглене и ожбукане површине
 • минерал- за бетонско облагање
 • епоксид- за обраду бетонских и металних површина

Прајмер ради исто за зидове и плафоне. Принцип рада се чува у оба случаја, тако да можете користити исту смјесу.

Акрилни плафонски премаз може се поделити у неколико типова:

 • Импрегниран, дизајниран за рад са лабавом подлогом, која га јача до дубине од 10 цм
 • Ојачани малтер за лоше утврђене премазе (креч, стара жбука), који помаже да се "вежу" фракције између њих
 • Љепљиви прајмер, након површинске обраде, ствара микроскопски филм на њему

Ова друга врста добро се комбинује са готово свим врстама акрилних боја.

Понекад је тешко одредити који је премаз на стропу бољи. Избор треба да буде заснован не само на материјалу темеља, већ и на будућем декоративном слоју. Ако се ради о боји на воденој бази, акрил, онда треба да покупите земљу на бази воде. ИстоПогодан за наношење на суву градњу, дрво или цемент прије лијепљења тапета. Време за које се земља суши на воденој основи је од 6 до 12 сати, али у том периоду не би требало да постоји ни најмања промаја и температурна разлика у просторији.

Алкидни прајмер се препоручује за фибергласну подлогу, а за минералне, бетонске и блоковске површине најбоље је користити минералну смјесу.

Како сами направити прајмер

Ако из неког разлога није било могуће купити готово рјешење или врсте премаза за плафон који не задовољавају захтјеве, онда можете сами направити смјесу. Такође ће заштитити базу од воде и повећати приањање материјала, али хомогена смеша је недостатак: она не продире дубоко у облогу као и производња.

Прајмер за ојачавање зидова се припрема од столарског љепила, комерцијалног сапуна и бакар сулфата, узетог у омјеру 5: 2: 1. У емајлираној посуди, сипати воду и ставити на спору. Након кључања, додајте нарибане сапуне и прокувајте док се садржај не претвори у хомогену масу. Додајте сулфат, добро промешајте и одмах уведите лепак. Након пола сата, потребно тло ће бити спремно: потребно је оставити да се мало охлади, а затим проциједити кроз сито. Када се охлади - можете га користити за сврху и уземљити површину.

У самопроизведеном прајмеру за зидове и стропове, техничке карактеристике се разликују од фабричких, али ако се посматрају пропорције, могуће је створити квалитативно средство које ће имати све потребнеквалитет.