Грејни мотор мотора Старт - преглед комплетног сета, методе инсталације

Сваки возач је свјестан да је зима критично вријеме за аутомобил. Хладно покретање мотора, када замрзнуто уље једноставно нема времена за подмазивање дијелова, а они се утрљају у "сухо", што одговара 100 км трчања у топлој сезони. Узимајући у обзир чињеницу да у просјеку за сезону радна особа барем 300 пута покреће аутомобил, лако је разумјети какве су то жалосне посљедице.

Излаз је - употреба предгрејача мотора Старт М, који загрева антифриз и покреће га на систему. За време циркулације грејача расхладне течности се загревају радни флуиди уз истовремено загревање кабине. Да бисте правилно изабрали праву опцију, треба да размотрите техничке карактеристике сваке понуде произвођача.

карактеристике серије

Старт М - грејачи домаће производње, производе се у граду Тиумен. Производи су веома популарни у Сибиру, где мраз достиже ознаку на -60 ° Ц. Захваљујући високом квалитету и дугом животном веку Старт-М стиче сваког другог возача, без обзира на модел и капацитет аутомобила. Поред тога, потребно је истакнути расположиву вредност у поређењу са страним аналозима, и то на високом нивоу продуктивности.

Распон модела грејача мотора је прилично разнолик. Обухвата серије које се разликују по снази, начину циркулације течности, потрошњи горива и електричне енергије. У принципу, принцип рада уређаја је прилично једноставан.

Комплетан комплет уређаја обезбеђује кућиште са неколико излаза за повезивањецрева система за хлађење. Унутар конструкције налази се цевни грејни елемент. Када се опрема укључи, ради по методи котла. Једина разлика је у томе што у агрегату са пумпом постоји електромотор са импелером, који осигурава принудну циркулацију расхладног флуида.

У непумпаним верзијама, пренос зубне пасте настаје услед температурних разлика, када хладна течност пада, а грејање се подиже.

ВИДЕО: Старт-М електрични грејач - преглед и прибор.

Модификације и карактеристике

На аутомобилском тржишту, грејачи из ове серије представљени су у неколико варијанти. Да бисте тачно одредили шта желите да почнете да купујете, требало би да испитате карактеристике и сврху предложених варијација.

 1. Традиционални предгрејач мотора "Старт" - 3 100 рубаља.

Капацитивни грејач хоризонталног типа има релативно високу снагу од 2,5-3 кВ. Расхладно средство циркулише природно. Користи се за монтажу у камионе.

 1. Сет «Старт Турбо» - 3 000-3 800 руб.

Једини капацитет је верзија гријача, који је опремљен центрифугалном пумпом, која чини присилно кружење тоста. Постављен на аутомобилу вертикално, тако да су закључци за спајање расхладног система окомити. Класификација обухвата 3 основне опреме:

 • караван-1 - уређај снаге 1 кВ, 1,5 или 2,5 кВ;
 • караван-2 - по индикатору снаге се не разликује од претходне верзије, али са сетом има много причвршћивача за имплементацију инсталације различитим методама;
 • караван-3 - уређај од 1-3 кВ.

Ове варијације гријача мотора користе се за опремање камиона или аутомобила.

 1. "Старт Цлассиц" - 1 800 руб.

Вертикални тип предгрејача са само-грејним системом хлађења. Капацитивне модификације се раде у две варијанте - 1,5 или 2 кВ.

Старт Цлассиц витх Бумпер Цоннецтор

Инсталација се врши у путничким возилима. Електрични грејач Старт се користи за предгревање домаћих мотора у хладној сезони. Такође се ретко користи за уградњу у ГАЗ и ЗИЛ.

 1. Грејач "Старт М" - 2 200 руб.

Опрема се користи за путничка возила или возила средње тежине домаће и стране производње. Опрема има хоризонтални дизајн и индикатор снаге 1,5 и 2 кВ. Једна од модификација је дизајн конектора одбојника.

 1. "Старт М1", "М2" - от 1 300 руб.

У аутомобилима као што су ГАЗ или ВАЗ монтиран је мали електронски грејач. Прва варијанта има снагу од 0.6 кВ, М2 - 0.7 кВ.

 1. "Старт МП" - от 1 300 руб.

Ово је класификација агрегата течности мале снаге са индексом од 0,7 кВ. Уређаји су представљени у три верзије,који се разликују у улазним параметрима за повезивање:

 • 2.6 цм;
 • 3.2 цм;
 • 3.9 цм

Успешно се користи за аутомобиле, камионе и друге типове возила који имају систем за течно хлађење. Комплетан комплет јединице садржи све неопходне делове за уградњу:

 • заптивке;
 • Теес;
 • разводне цеви;
 • заграда.

Такође у асортиману произвођача постоје уређаји, чији комплетан сет не даје додатне детаље.

Да би предгријач одржао задану температуру, опремљен је посебним термичким прекидачем. Такође, овај део практично елиминише вероватноћу прегревања цевног грејног елемента или његовог лома.

методе монтаже

У зависности од типа уређаја и његовог модела, могу се користити различите методе инсталације. Да бисте разумели шему повезивања, пажљиво проучите упутство за употребу. Приручник је детаљан корак по корак.

Препоруке за уградњу

Већина серија за резбарење предвиђа одређену одредбу која се односи на мотор аутомобила. Ако не поштујете ову нијансу, исправна циркулација ПТВ-а ће бити прекршена и уређај неће моћи правилно функционисати.

Размотрити начин постављања предгрејаног гријача на примјер модификације "Старт М", будући да се сматра да је најтраженија.

 1. Према упутству за употребу, модел је инсталиранпаралелном схемом.
 2. Главна карактеристика ове методе је примјена тост, која долази из цилиндричног блока.
 3. Уместо чепа за одвод, монтиран је посебан прикључак за уградњу. Одводна цев је причвршћена на врх радијатора и доводи се до мотора.

У овом случају, потребно је придржавати се неколико препорука, чија ће проведба осигурати правилно функционирање цијелог система.

 1. Уређај треба да се налази у подручју непосредно испод тачке ограде - чеп за одвод, место где је инсталиран.
 2. Како одузимате, оба црева за пуњење треба да буду фиксирана испод нагиба. Није дозвољено да се стварају екстремитети, то ће пореметити природну циркулацију.
 3. Ако се у упутству каже да положај јединице мора бити водораван, максимално одступање не смије прелазити 15 °. Такође треба имати у виду да излазно црево мора увек да буде нагоре.

Уређаји слични изведби "Старт Турбо" не захтијевају инсталацију на најнижој точки складишног простора, јер су опремљени додатним елементом - пумпом. Овај део обезбеђује принудну циркулацију течности. Због тога не постоје строги услови уградње.

ВИДЕО: Препоруке за инсталацију Старт Турбо

Упутство за рад

 1. Постављање временског сата ради у стандардном 24-сатном формату, гдје једна подјела одговара четвртини сата. За подешавање, окрените дугме у смеру казаљке на сату до жељеног времена.
 2. Подешавање тајмера - црни или плави тастери (који нису битни) налазе се око точкића, који дефинише одређени период. Један додир дугмета је 15 минута.
 3. Након што су сви програми инсталирани, Старт-М је прикључен на 220В, након чега почиње рад. Рад ће бити исти временски период који је специфичан за тајмер.

Ако је утичница искључена, тајмер не ради.

Предности и недостаци

Следеће аспекте треба укључити у предности предзидног гријача:

 • гаранција старта мотора у леденом времену;
 • уштеда времена и потрошње горива на загревање возила;
 • одржавање интегритета ротирајућих елемената мотора;
 • повећање радног периода мотора.

минуси:

 • високи трошкови;
 • кратки вод.

ВИДЕО: Зимско грејање уља ВАЗ мотора