Гнојива за отворене краставце

Као што је раст било које врсте вртова треба хранити храњивим тварима. Ово посебно важи за краставце који се узгајају на отвореном кревету. Редовна исхрана ће помоћи биљкама да издрже болест и хир времена. У чланку ћемо размотрити како ђубриво краставаца на отвореном тлу, које постоје начини за јело и фазе.

Зашто морам да облачим краставце на отвореном терену?

У доброј, плодној земљи, биљка ће доносити плодове без додатне помоћи, али када ће земља слабог квалитета без различитих минералних елемената добити лошу жетву. Плодност се смањује и када се иста култура сади неколико пута у једном тлу. Храњење ће помоћи у решавању ових проблема, има позитивне тачке, на пример:

 • Саднице, које се хране, показују бржи раст у поређењу са другим биљкама.
 • Плодове ћете моћи дуже жетву (често плодне трају дуже време).
 • Уз правилну обраду тла, можете повећати приносе, позитивно утицати на укусне особине краставаца.
 • Уз оптималну селекцију ђубрива у тлу добијају се додатне заштите од болести. Ово је важан услов за слетање краставаца у тло, јер су слабо заштићени од природних фактора, штеточина.

Како се краставци хране

Ако не узмете у обзир прелиминарну припрему тла и стварање "топле линије", опћенито се гнојиво од краставаца може подијелити у двије врсте:

 • Храњење корена.

Укорјењивање краставаца врши се, као што се види из назива, увођењем ђубрива (органских или минералних) што је могуће ближе кореновом систему. Наравно, не морате копати рупе и "полагати" отопине ​​и смјесе директно у близини коријена биљака. Обично се кувани краставци залијевају под лишћем. Штавише, они то чине на такав начин да смеша не пада на лишће или бичеве, иначе они могу да “изгоре”, жуманце или потпуно угину.

 • Исхрана коријена.

Напротив, исхрана коријена се врши на лишћу и бичевима (у неким случајевима на плодовима, али само ако постоји нека болест биљке или су посебно изложена "маси" штеточина). Другим речима, фолијарно храњење је прскање. За њу се припрема раствор минералних ђубрива не тако концентрисан, као за исхрану коријена.

Фазе ђубрења краставаца у сеоској кући

Гнојива за краставце који се узгајају на отвореном кориту уводи се у неколико фаза:

 1. Постављање органског ђубрива за зиму. Од јесени припрема се земља за пролећне засаде краставаца. Наменски кревети се разграђују са стајњаком, тресетом, хумусом или било којом доступном органском материјом (кухињски отпад, отпало лишће, кикирики кикирики, поврће).
 2. Постеље минералних ђубрива за 2-3 недеље пре садње садница или садница. Направите комплетна ђубрива која садрже азот, фосфор и калијум. На 1 м? земљишту је потребно око 10 г азота10-15 г фосфора и калијума.
 3. Храњење садница. Младим биљкама се храни три пута са мешавином суперфосфата, амонијум нитрата и краве. Почевши од фазе првог листа, други пут - када се појави следећи прави летак, трећи - две недеље после претходног.
 4. Приликом пресађивања садница на стално место у бунарима, додати мешавину суперфосфата, калијум хлорида и амонијум нитрата. Након укорјењивања, краставци се оплођују раствором краве.
 5. Ђубриво краставаца у процесу вегетације. За узгој и формирање изданака, краставци требају азот, калциј и фосфор. За формирање воћа, биљкама је потребан азот, магнезијум и калијум. Током овог периода, краставци се хране једном свака 2-3 недеље.

Азотна ђубрива за краставце

Оне су неопходне за културу у практично свим фазама њеног развоја. Посебно су важне хранљиве материје на почетку вегетације, јер доприносе формирању листова. Треба имати на уму да употреба ђубрива за краставце може негативно утицати на стање плода. На пример, амонијум нитрат је, наравно, користан за културу. Међутим, може се акумулирати у плодовима као нитрати, који су штетни за људе. Приликом одабира ђубрива за краставце у стакленику потребно је задржати се на онима у којима постоји НО3. Могу се користити и за правилно наводњавање капањем и за прскање. Ако се на почетку раста дода превелика количина калијума и фосфора у земљиште, а садржај Н у томе неће бити довољан, то ће негативно утицати на стање културе. Биљке ће бити велике, са великим бројем мушких цветова и безначајнимброј малих јајника. Даље увођење неопходног ђубрива за краставце у стакленику не исправља ситуацију.

Минерална ђубрива за краставце

Главно ђубриво под овом културом је свјежи гној. Уводи се на 4-5 кг у подручјима са високом плодношћу, а на тлима сиромашног хумуса (сод-подзолна, сива шума, пијесак и пјешчана) - 6-7 кг по 1 м2. Најбољи резултати су увођење стајњака у обради муља. Хумус и добро разграђени компост такође показују високу ефикасност, али само када се уносе у редове (када се посеју семеном) или у бунаре (када се сади саднице).

Минерална ђубрива за краставце се углавном уводе у малим количинама, јер је коренски систем краставца веома осетљив на повећану концентрацију земљишта. У процесу збрињавања неопходно је допуњавање резерви хранљивих материја у земљишту применом оплодње. Приближни стандарди ђубрива на главном пуњењу горивом - 10 г урее, 20-30 г суперфосфата и 10-15 г калијум сулфата на 1 м2. Фосфатна и калијумова ђубрива пожељна су за увођење у јесенску прераду, азот - под предусловом гајења.

Гнојива кромпира за краставце

Такве смеше су изузетно потребне за културу, јер омогућавају кретање хранљивих материја из кореновог система у друге делове биљке. Калијум поспешује нормалан вегетативни раст и плодност. Током активног сазревања потребно је повећати његову количину. Истовремено, азотна ђубрива за краставце се производе у мањим количинама.

Храњење заоргански краставци на отвореном тлу

\ т

Они који узгајају краставце у тлу, знају да ће најнижа цијена за органску ђубрење бити када купујете птичји измет, краву. Узгајају се у кантици са течношћу у омјеру 1:15. Можете додати и око 500 грама пепела. Постоје и популарни начини припреме органских ђубрива, на пример:

 • сакупи све корове из града;
 • додајте коприва, боквица, листове маслачка, ситно исецкане;
 • 1 кг мешавине се разблажи са 10 литара воде;
 • имају средства дана, напрезајте их;
 • треба напајати брзином од 4 литре по квадратном метру земље.

Савјети за гнојење краставаца на отвореном тлу

 • Ако је током садње садница додан компост у земљиште и раст краставаца не доводи до питања, прва обрада се врши током цветања. У случају лошег раста биљака, потребно је додати планирано гнојиво.
 • Можете одредити облик краставца, којем елементу недостаје. Ако је краставац сужен у подручју репа или је јако савијен, онда му недостаје калијум. Напротив, када се краставац сужава у пределу врха и дебели у репу, недостаје му азот.
 • Ако се садница краставаца одликује ситним листовима тамно зелене боје, кратким интернодијама, а затим и рубом лишћа, на рубу лишћа је светли руб - краставци немају калцијума. Ово помаже код исхране калцијум нитратом.
 • Утврдити да се недостатак прехрамбених краставаца може промијенити на основу боје лишћа и њиховог осиромашеног ума. МожеБити знак недостатка фосфора и другог елемента. Проналажење разлога није тако једноставно, посебно почетнички вртлар. У овом случају, препоручује се да се краставци хране готовим сложеним ђубривом.
 • Када се "храни" азотом, у "зеленилу" расту краставци - у изобиљу расту тамно зелено лишће и бичеви. Раст воћа у овом случају ће бити минималан. Да бисте исправили ситуацију, оплодите пепео или суперфосфат.

Храњење краставаца на отвореном тлу