Глина посуда властитим рукама, детаљно о ​​пећима од глине

Од памтивијека, наши преци су градили ћерпене пећи. Обично су изграђене у селима и због недостатка димњака, прве верзије таквих дизајна назване су "црне" пећи. Према томе, и кућа, у којој се налазила пећ ове врсте, названа је "прашњавом" колибом. Такво име је директно зависило од дизајна пећи, јер је дим прво напунио стан и тек је на крају изашао кроз мали отвор (врх) изван плафона. Јасно је да је цијела колиба била заслијепљена, а кроз прозор, који је посебно дизајниран за то, изашли су не само плинови и дим, већ готово сва врућина.

Материјали за изградњу

Прво што је потребно приликом израде пећи је глине које захтевају много. Поред главне супстанце, она обухвата и песак и воду. У грађевинарству користите масну фино зрнату глину, која има благо црвенкасту нијансу. Пре употребе, препоручује се намакање у бачвама или другим великим контејнерима, затим добро измијешати.

Тип! Да би се добила готово савршена хомогеност смеше, помешајте глину препоручену од стране ногу, као што су то чинили у антици.

Тачан однос састојака глиненог раствора не постоји, јер материјал у сваком локалитету има свој садржај масти. Да бисте добили квалитетан микс, потребно је направити неколико различитих формулација у малој количини и практично изабрати жељену опцију.

Важно! Квалитет решења зависи од квалитетарад дизајна пећи. Стога, коначно, раствор треба бити густ, густ и хомоген.

предности

Данас, интересовање за пећи за јаме почиње да расте. Граде их не само становници села, већ и градско становништво. Могу се подизати у затвореном и на отвореном. Зато су данас глине пећи, које се граде у башти, у сеоској кући, веома популарне.

Сам дизајн није посебно компликован. Сваки муж који поштује себе и прави власник може са таквим рукама да направи такву структуру ћбуке. То захтева две ствари: материјалну и велику жељу.

Велика популарност глинених пећи данас је због њихових очигледних предности. Карактеришу их:

 • лакоћа стварања;
 • компактност;
 • пријатељство према околини;
 • ниски трошкови;
 • практичност.

Поред тога, такав дизајн се може користити за:

 • грејање просторија;
 • припрему изузетно укусне, мирисне и здраве хране;
 • печење хлеба, укључујући и џелат, који дуго није шармантан и има специфичан пријатан укус.

Које су методе стварања глинених пећи

Пећ без глутена може се градити на два начина:

 1. Са употребом оплате. Ову опцију користили смо у оним случајевима гдје је било потребно изградити мали камин, с којим бисте могли пећи крух, кухати печена јела.
 2. Употребом глинене цигле или профилисанеблокова Такви пројекти омогућили су мултифункционалност руских пећи.

Глина загриз у оплати

Прва опција је сложенија и захтијева више времена и рјешења. Стога, прво ћемо се задржати на овој опцији - врло поуздан и јефтин, али сложенији.

Размотримо како се гради пећница "у црном", која се налази у врту, у близини било које собе или на неком другом мјесту на улици. Глина посуда за печење хлеба има такве спољне димензије: 0,6х1,2х1,6 м

Али пре него што пређемо директно на конструкцију, потребно је створити темељ. Да бисте то урадили, копајте малу дубину јаме од 25-30 цм, сипајте дно течном глином, наслагајте камење, које такођер покривају отопином глине. Након тога зидове подигните на висину од 20-25 цм изнад земље, подигните платформу са раствором, изолирајте сноп.

Хидроизолациону површину треба затим прекрити са два слоја дасака (25 мм) на попречни начин, што ће промовисати равномјерну расподјелу оптерећења на бази конструкције.

За уређај, бод и колац, на висини од око 20 цм, поставља се одређена количина камења, које се пуне не превише течном глином, са својим слојем преко камења треба бити око 5 цм

.

После тога, они се баве уградњом спољашње и унутрашње оплате (види слику). Структура спољне конструкције је једноставнија: кутија димензија 60к120к160 цм

Унутрашња оплата може се добро размотрити на слици. Фронт је кружиоопремљен је отвором око 20к20 цм, који ће бити користан приликом печења оплате.

Да би се избегле непотребне деформације, спољашњи део се прекида клиновима. Након тога, потребно је попунити простор између оплате претходно припремљене са глином.

Да би се побољшао квалитет структуре, потребно је полагати глину у ниским слојевима (до 10 цм) и правилно склонити.

Да би цијела конструкција била чврста, углови и ожичење морају бити ојачани шипкама од 10-12 мм. Такође је подложна појачању и устима који ће имати висину од отприлике 32 цм.

Важно! Шипке морају бити постављене на висини од 10 цм изнад горњег руба уста и унутрашњости оплате.

Пећ за високу пећ

На други начин, богати људи су најчешће куповали цигле или блокове за изградњу пећи.

Данас се блокови или глинена опека могу направити властитим рукама. У ту сврху потребно је гњечити отопину глине све док се не добије хомогена композиција и густи слој, након чега формирање, потребно је изрезати на блокове одређене величине, неће се појавити. Од таквих елемената и градити грубо.

Треба напоменути да приликом изградње објекта не користите никакво рјешење за спајање цигли од опеке. Греде треба жигосати чекићима.

За додавање бетонске пећи користити самостално направљену оплату, која је 2-3 тједна након изградње изгорела у конструкцији с првим "празним" радом. То значи прије пунеоперација је неопходно неколико пута унутра да се освијетли мали кријес од хумуса тако да се цијела структура потпуно поступно осуши.

Креирање пећи од самана

Многи желе да самостално израђују пећницу која се сама производи. За оне који не знају како је то, кажу да саман - еколошки пријатељски грађевински материјал, чији је главни састојак глина, помијешана са сламом, сијеном, дрвеним струготинама, стајњаком или другим супстанцама које повећавају његову снагу. Да бисте смањили скупљање током сушења, додајте мало песка у смешу. У зависности од сврхе конструкције пећи, она може бити различитих облика.

Изградња годишње пећи

Унутрашње уређење зграда најчешће се гради од ламинираних цигли или блокова. Али уз помоћ слојева самана могуће је направити властите руке, на примјер, годишњу или, како се назива, уличну пећ.

Савет: Најбоље је почети градити почетком љета, јер ће под утицајем годишње природне топлоте структура добро пресушити!

Алгоритам за конструкцију структуре улице из самане је следећи:

 • Припремите основу за будући дизајн пећи. Да бисте то учинили, можете користити обичну цијелу циглу, која би требала бити положена у полукруг, а унутарњи дио - испуњен комадима од цигле, стакла или другог материјала. Морате користити дјетелину циглу.
 • Ставите глину у сламу (по могућности сечите) и песак у великој посуди (можете користити каду). Најбоље је да то радите голим ногама, док посматрате да се формира мешавинабио је вискозан и хомоген.
 • На готовој основи, користећи мокри пијесак, створити облик за будући дизајн, на којем ће бити означен улаз. Обично су израђене полукугле, а да би се створио такав облик, мокар песак је идеалан.

Савет: за боље пријањање самане на базу од цигле потребно је опрати песак око форме и истовремено влажити површину.

 • Направите свеца на, испод или око облика. Након тога постепено ставите грађевински материјал на претходни слој и полако се помакните до врха. Мора се имати на уму да што је пјешчана купола виша, мања је зидарска конструкција, иначе конструкција може "пливати".

Све, конструкција је обављена, и морате чекати док се не осуши, након чега је потребно оплеменити малом лопатицом. Ова метода штити зграду од лепљења на суху траву, лишће и друго смеће. Ако изградња постане мање или више сува, онда је из унутрашњости потребно изабрати пијесак, који је већ одиграо своју улогу. Такође се препоручује да се у куполи упале мале ватре тако да се структура брже исуши. Можете направити пећ са самане са димњаком и могућом опцијом без ње, као што је приказано на слици.

Дакле, пећ од глине није само дизајн зграде, већ, може се рећи, део наше историје, једна од најстаријих руских традиција, ако желите. И то је стварно истина. Зато, хајде да поштујемо нашу историју, наше обичаје, да умножимо наше традиције, и онда ће нам све бити у реду.У то смо уверени!