Дренажна парцела: 2 главна типа

По завршетку одводњавања локације, можете га учинити практичнијим и функционалнијим.Прво, потребно је уредити одводњавање на земљишту. Да бисте то урадили, потребно је да копате земљу, тако да је сав посао важан пре дворишта. Можете се обратити професионалцима са посебном опремом, али можете и сами покушати да направите канализацију.

Врсте дренажног система на градилишту

Одводни систем има много варијанти. Типови се могу разликовати у зависности од извора система. Боље је дати предност једноставнијим уређајима за канализацију.

Главни типови дренаже:

 1. Површина - једноставан, али ефикасан систем одводње. Користи се за уклањање кише, одмрзавања снега или вишка течности током процеса. Површински уређај се може наћи на свакој сеоској кући и кући.
 2. Дубина - радикалнији отицај, који је систем ребрастих цеви са рупама постављеним на оним местима где је потребно смањити ниво воде.

Избор система за одводњавање треба да буде заснован на величини парцеле и њеном одредишту

Површинска дренажа је подељена на неколико типова. Можете да изаберете тачку и линију. Прва верзија се користи искључиво за испуштање одређене површине. Друго име тачкастог система је локални одвод. Поставите такву одводну воду на кровове, испред врата, у мјестима расподјеле дизалица за наводњавање.

Точкасти ток ће бити одличан додатак за друге системе. Гарантовано је у комплексудобро снабдевање водом.

Линеарна дренажа се користи за велике површине. Ово је симбиоза пладњева и канала, који се инсталирају под одређеном предрасудом. Различити материјали се могу користити за залихе.

Пројектовање дубоког одводњавања представља комплекс специјалних цеви (Драенов). Монтирају се са нагибом према бунару или колектору, било којем резервоару. Дубина цеви - 0,8-1,5 м. Цеви могу имати на располагању и на средини парцеле, узимајући у обзир појаву подземних вода. Интервал између цеви је 10-20 м. Систем има облик "јеле".

Типови дренажних бунара:

 1. Окретно. Монтирајте на углове канализације. Користи се за чишћење одвода. Промјери капацитета могу варирати.
 2. Посуде. Сакупити воду на местима где је немогуће уклонити. Вода се прикупља специјалним пумпама.
 3. Апсорпција. Када је немогуће црпити воду из парцеле, она се апсорбира у слојевима земље који су за то способни. Пешчана је и пешчана. Уз помоћ рушевина у бунару, настаје филтрација.

Дубока дренажа се успоставља узимајући у обзир посебности подручја. Израчунајте потребан нагиб дренаже. У случају равне површине, ја правим нагиб самог рова.

Технологија одводњавања

Свака изградња почиње компилацијом прорачуна и цртежа. Израдити пројекте за израчунавање свих података. Сви стандарди су прописани посебним документом - Снип 2.06.15-85.

Дата за развитие пројекта:

 1. Водопропусност и сувоћа,пуцање тла;
 2. Отпорност земље на прање минерала;
 3. Присуство тектонских фрактура;
 4. састав подземних вода;
 5. Ниво пролаза подземних вода и локација извора њихове исхране.

Да би се правилно извела дренажа парцеле, вреди погледати видео за тренинг са мастер класом

Канализација се може градити из различитих материјала. Погодна пластика, метал, керамика, азбест цемент. Сада су најпопуларније ПВЦ цеви. Пластика - јефтина, лагана, издржљива, једноставна за руковање.

Схема за опрему приватне куће нема сложених прорачуна. Направите једноставнији пројекат. Али ако постоје очигледни проблеми са земљом, онда се обратите специјалистима.

Потребно је направити нагиб система за одводњавање. У просеку је 0,5-0,7%. Канализациони систем нужно укључује ревидиране бушотине чији је пречник 30 цм, а стандардни систем одводње подразумијева присуство цијеви дуж вањског зида темеља.

Цеви за одводњавање парцеле

Одводњавање укључује присуство цијеви, које се налазе на цијелом ободу земљишта. Приликом скретања или мјеста акумулације воде поставите посебне бунаре. Имају чишћење и отпадну воду.

Све цеви иду до колектора. Одатле се вода може користити за кућну употребу или се даје посебном пумпом.

Цијела цијев је покривена рупама 1,5 5 мм. Они делују као начин за уклањање течности. За цеви се користе различити материјали. Најчешће се разматрапластика

Цеви за одводњавање локације се продају у било којој продавници грађевине

Дренажна схема:

 • Стави под испуст;
 • олујни одвод;
 • дренажа;
 • Дренажни бунар;
 • Кишница;
 • Бунар за колектор;
 • неповратни вентил;
 • Црево за одвод воде у земљу.

Цеви за дубоку дренажу закопане у земљу. Они се бирају узимајући у обзир појаву. Главно правило избора - крутост прстена. Поклопац одводног филтра. Може бити до три слоја филтера.

Монтажа површинске дренаже

За почетак, потребно је направити план или пројекат изградње. Важно је узети у обзир све цеви и пладњеве акумулације течности. Такође обратите пажњу на неопходно одступање система. Површинска дренажа се монтира на већ постојеће површине (одвојене, плочице, калдрме).

Површинска дренажа помоћу полимерног бетона:

 1. Одредити место испуштања воде. Ослањајући се на план или пројекат. Дубина подлоге треба да буде испод тачке смрзавања тла. У цјелини, то је 60-80 цм
 2. Пражњење се врши филтрацијом (пескарење или складиштење). Они су повезани са цевоводом.
 3. Пријемници олуја повезани су у стадијуму уређаја за одводњавање зида тако да када таложи талог вода одмах улази у подземни цјевовод.
 4. За уградњу делова за површинску одводњу, ископан је јарак. Дно је добро набијено и испуњено дробљеним каменом.
 5. Монтирани су елементи дренаже. Опремљен јерупе за канализационе цеви. Последњи носачи су опремљени са стубовима. За причвршћивање цијеви користите пијесак-бетонске смјесе. Покрените инсталацију са места ресетовања. Налепнице за налепнице су запечаћене.
 6. Надаље, уградња бетонске пете и уградња премаза, ако је уклоњена.
 7. Након провере ефикасности дренажни систем се затвара решеткама.

Пре излучивања парцеле потребно је израдити цртеже

Приликом употребе потребно је повремено очистити хватач песка и усисивач. Заштитни роштиљ се може уклонити и опрати млазом воде. Сакупљена течност се може безбедно користити за наводњавање града са баштенским цревом. Подземна вода се не користи у ту сврху, јер постоји још једно складиште.

Дубинска дренажа земљишта са високим нивоом подземних вода

У подручјима са високим нивоом подземних вода, једноставно је потребно имати дубоку одводњу. По правилу, то су мочварна подручја за која не постоји препрека за мелиорацију. Ако не одржавате дубоку одводњу течности, подземне воде ће бити озбиљан проблем за власника локалитета.

Дубинска дренажа се може отворити и затворити. Прва опција је одличан додатак дизајну дворишта, ако је украшена уз помоћ материјала. Али то може створити значајне неугодности, тако да чешће користе затворену дренажу.

Технологија уређења дубоког одводњавања има своје посебности, али се опћенито врло лако изводи властитим рукама. За рад је неопходнозалиху потребних материјала. То ће бити перфориране цеви - одводи.

Дубинска дренажа често захтева више материјала него површине

Секвенца на работата:

 1. Скица. У цијелом подручју локације постављене су цијеви које су укључене у један или више главних одвода. Од тога, постоји одвод воде у бунар. Такође, закључак се може направити у посебном резервоару или канализационом систему.
 2. Расправа о дубини полагања цеви. Исправно поставите одвод испод нивоа подземних вода. Одређивање потребне дубине је довољно тешко, тако да се често користе услуге специјалиста.
 3. Припрема материјала за инсталацију. Боље је купити пластичне цеви са специјалним рупама. Други материјал се лако може заситити и створити неугодности током рада. Оптимални пречник цеви је 5-20 цм, а главне цеви су 2 пута веће.
 4. Постављање дренаже. Припрема се ров, гдје се постављају цијеви. Дно рова прекривено је песком и шљунком. Између њих се поставља хидроизолација. Прво почиње инсталација главних цевовода, а затим се спајају са другим одводима.
 5. Завршна фаза. Систем заспи са земљом и забија.

Дубинска дренажа је способна да спроведе поуздано одводњавање земљишта од подземних вода. Потребно је само одабрати праве материјале и слиједити све препоруке за уградњу дренаже. Можете обављати посао својим рукама, а не плаћати за услуге унајмљених радника.

Карактеристике опреме прстенастог дренажног подручја сопственим рукама

Дренажа прстена је обезбеђена на одређеној удаљености од темеља. Користи се када је непожељно ометање темеља зграде или обезбеђење подрума. Такође, прстенаста водоводна цев је инсталирана у растреситим земљиштима.

Да би систем за одводњавање трајао дуго времена, потребно је набавити квалитетне материјале од познатих произвођача

Карактеристике дренаже прстена:

 1. Дубина полагања цеви треба да буде већа од нивоа подрума или пода подрума.
 2. Узмите у обзир интервал од темеља до одвода. Са повећањем цурења земљишта, ова могућност се такође повећава. Ако се земља разликује од глине, удаљеност се смањује.
 3. Обратити пажњу на ниво појаве подземних вода.

Боље је препустити планирање цевовода професионалцима. Прстен одвода допуњује вертикални одвод. Често се цеви уграђују у један ров.

Одводњавање на лицу места сопственим рукама (видео)

Земљиште за испуштање воде у сеоској кући или у приватној кући опремљеној системом за одводњавање. Постоји неколико опција за покретање одвода. Главна ствар је да купите прави материјал и извршите неопходне прорачуне. Сви радови се изводе независно.

Примери дренаже парцеле (фото)
)