Главне разлике и варијанте котлова за гријање воде на крута горива

Гријачи воде могу се сматрати оптималним извором топлине за велике индустријске просторе, велике стамбене зграде за неколико станова. Таква технологија се временом мало промијенила у погледу дизајна. Разлог је висока поузданост опреме и перформанси. До сада смо живели не само у предузећима већ иу малим котловима, котловима на чврсто гориво који су произведени прије више од 30 година, чак иу совјетским временима.

Употреба чврстог горива, угља или огревног дрвета за организовање снабдевања топлом водом и грејања је увек била исплатива. Посебно када је у питању грејање великих индустријских зона и стамбених зграда. Главни аргумент у корист котловске опреме овог типа је висока уштеда ресурса горива. У поређењу са радом гасне опреме, топлота произведена из котла за гријање водом је 5-7 пута јефтинија. Што се тиче рада електричних котлова, уштеде су још очигледније.

Размотрити шта чини котао за гријање воде, чије су главне разлике од опреме за грејање других типова који раде на чврстим горивима.

Опште информације о овој врсти грејне опреме за грејање

Основни котао за загревање воде се не разликује од рада другог грејног уређаја који загрева носач топлоте због топлотне енергије. У пећи се налази практично свако фосилно или органско гориво чврстих текстура и разних фракција. Дрва за огрјев, угаљ, брикети за гориво, све што добро гори и унутраконстантне запремине, односно гориво за котловску опрему овог типа.

Обично се такви агрегати стављају на мјеста гдје постоји одређена врста горива у сталним и великим количинама. Предузећа за обраду дрвета имају котлове који раде на преради дрвета и отпадног дрвета. У малим котларницама се за пећи користе камен и мрки угаљ. У пећи се ретко налазе гориви брикети од тресета, пелета. Максимални могући топлински ефекат се постиже употребом антрацита или обогаћене руде, кокса. За такву опрему за гријање, која има котлове за гријање воде, карактеристичан је висок учинак пријеноса топлине. Захваљујући великој површини екрана измењивача топлоте, могуће је довести велике количине воде до жељене температуре.

На пример: 1 кг угља антрацитних ознака током сагоревања, при сагоревању у пећи котла за грејање до 7,16 кВ топлотне енергије. Суво дрво од пуног дрвета емитује само 2.78 кВ.

Упркос чињеници да котлови на чврста горива имају ниску ефикасност (78% за угаљ и 70% за дрво) у поређењу са гасним котловима, трошкови трошења ове велике количине воде су сасвим оправдани.

Остале јединице чврстог горива имају ограничено оптерећење. Бојлери, напротив, имају велику залиху снаге, способне за рад на константном високом оптерећењу. Највећи ефекат стаклене баште постиже се коришћењем великог броја елемената за измену топлоте у конструкцији уз помоћкоји се користи за загријавање котловске воде за гријање и ПТВ. Принцип рада ове врсте технологије грејања разликује се од рада других уређаја за грејање на чврста горива.

фундаменталне разлике

Бојлер у свом најједноставнијем облику је котао за гријање, који се због сагоријевања чврстог горива, расхладног средства загријава до максималних високих температура (95-1150С). Када јединица за загревање ради, вода у уређају за измену топлоте је под притиском од 0,6 МПа. То је основна разлика између котлова овог типа од друге технологије грејања, где је носилац топлоте, прво у котлу, а онда систем за грејање слободно циркулише.

Напомена: У правилу, код котлова за гријање воде као носача топлоте користи се обична вода која додаје одређене адитиве и нечистоће ради веће продуктивности. Такве мјере су неопходне како би се продужио вијек трајања главног елемента конструкције - круг топле воде (сложен систем водоводних цијеви у којем се загријава расхладно средство).

На температури воде близу кључања, започињу интензивне наслаге (скале) на зидовима посуде нечистоћа, растворених у води. Котао за кипућу воду у овом случају није у основи допуштен. Због чињенице да се загревање воде на високе температуре врши под притиском, кључање се не догађа. Притисак воде на свим тачкама водоснабдијевања је виши од притиска воде у мјестима највећег загријавања. Треба имати на уму да је количина котловске воде потребна за гријање укотлови за грејање воде су много већи него у конвенционалним системима.

Топлински загреван на температуру од 115 ° Ц, преноси своју топлоту на систем грејања. Притисак у систему цеви котла одржава се на константном нивоу. Што је већи притисак, то боље. Са повећањем притиска воде, вјероватноћа кључања течности у зидном слоју се смањује, тако да се количина формиране ваге и температура течности изједначавају на свим дијеловима круга гријања.

Комора за сагоревање у котловима овог типа не разликује се од наших традиционалних приказа. Чврста горива, углавном угаљ, улазе у комору за сагоревање. Кроз зидове коморе за сагоревање, топлотна енергија се преноси у котловску воду, која циркулише кроз измењивач топлоте. Свака јединица за грејање је пројектована тако да се постигне високи интензитет сагоревања горива, а истовремено постоји и максимална топлотна снага. Да би се смањила температура производа сагоревања, у опреми су предвиђени конвекцијски пакети. Захваљујући својој великој површини, пакети омогућавају смањење температуре издувних гасова до 200 0С.

За помоћ: Смањење температуре продуката сагоревања на ниже вредности може довести до кондензације.

Особине дизајна котла за гријање воде

Традиционална јединица овог типа је метална заварена структура, која је нужно носиви оквир, оквир, опремљен топлотно-изолационим, заштитним материјалима. Главни елемент дизајна, као што је већ речено, је систем цеви за загревање воде -измјењивач топлине кроз који се одвија циркулација воде у котлу. Спољашњи котлови су покривени лимом.

Сам дизајн уређаја и принцип рада указују на то да су ови агрегати прилично велики. У моделима различитих типова постоје коморе за ложење, дизајниране за различите начине утовара и снабдијевања горивом.

Завршена фабрика топловодне котловнице - то је једини блок у којем се сви елементи конструкције могу подијелити на два дијела: екран и конвективну површину. Површине су израђене од чврстих челичних цијеви промјера 76 мм. Између цијеви је предвиђена уградња пераја. Ова карактеристика дизајна измењивача топлоте омогућава да се минимизирају топлотни губици, да се смањи пропуштање врелих гасова кроз тело јединице. Сви елементи се спајају у јединствену конструкцију употребом прикључка за заваривање који може издржати притисак до 10 атм.

Важно! Сви унутрашњи спојеви круга топле воде требају имати само заварени спој. Високе температуре и присуство притиска у систему намећу посебне захтеве за заваривање.

Утовар угља или огревног дрвета врши се преко пећног блока опремљеног конвенционалним или ротационим решеткама (за ручне котлове на гориво). Испод дијела пећи приликом уградње котла у потпорни оквир, на самом дну ће бити опремљена зрачна линија кроз коју ће се зрачне масе упумпавати у комору за сагоријевање.

Чишћење опреме за гријање је посебно занимљиво. У агрегатима са приручникомСнабдевање пепелом и чађом врши се кроз посебан отвор. У уређајима са механичком храном сви слични процеси се изводе посебним механизмима - транспортерима.

Врсте котлова за воду

Као и све јединице са чврстим горивом, уређаји за загревање воде и котлови традиционалног типа имају сопствена подешавања снаге. Модели грејних уређаја који раде на угљу су моћнији. Распон снаге на различитим агрегатима у овом случају варира у оквиру:

  • за опрему мале снаге 4 кВ - 65 МВ;
  • уређај просјечне снаге 70 кВ - 1,8 МВ;
  • котлови високог капацитета, почевши од 1,8 МВ и више.

Агрегати који раде на дрвету су слабији од својих "ко-мостова за угаљ". У овом случају, снага модела котлова за гријање водом креће се од 4 кВ до 1,3 МВ. Треба напоменути да дрвена опрема има тродимензионално ложиште за више оптерећења са једним горивом. Такви уређаји постижу високи интензитет сагоревања и практично не гори масу горива.

Да би се спријечило накупљање малих остатака неизгореног горива, у конструкцији котлова, на излазу из главне коморе за изгарање постоји ротациона комора.

Напомена: Хидрауличне јединице које користе дрва за огрев као главни тип горива обично се ручно утоварају. Чишћење и чишћење ове опреме није ништа мање скупо и тешко. Уклањање шљаке и компоненти пепела врши се ручно.

Поред одвајања гријањаопрему према врстама горива, потребно је подијелити котлове за гријање водом методом циркулације расхладног средства. Најчешће се користе:

  • котлови са природном циркулацијом;
  • машине за принудну циркулацију;
  • опрема у којој се користи комбинована верзија циркулације;
  • топловодни котлови истосмјерне струје.

У првом случају, ради се о грејним јединицама, где се циркулација котловске воде врши на рачун различите густине течности. У другом случају можемо говорити о циркулацији расхладне течности узроковане радом електричне пумпе. У комбинованим јединицама користе се прва и друга варијанта, зависно од технолошке потребе. Друга опција укључује уређаје за гријање, гдје се проводи присилни директни проток расхладног средства у смјеру излаза.

Грејачи воде велике снаге опремљени су вентилаторима који пумпају ваздух у комору за сагоревање. Такви модели, по правилу, опремљени су влагом, за уравнотежену вучу и постављени у одвојене просторије, опремљени протупожарним средствима.

закључак

Котао на чврста горива је широко распрострањен феномен у нашим животима. Многи објекти мале урбане инфраструктуре, предузећа се грију уз помоћ такве опреме. Исплативост ресурса горива и висока продуктивност агрегата доприносе чињеници да је таква технологија још увијек у потражњи. Грејачи воде, који раде у органским или фосилним горивима, то не чинезахтевају дозволу за инсталирање.

Једноставност и јасноћа дизајна јединице, брза инсталација вам омогућавају да радни производ инсталирате директно на градилишту што је пре могуће. За време рада ове технологије грејања ова врста не захтева посебну обуку и знање. На већини модела који су тренутно у раду, постављен је минимални број аутоматика, други контролни уређаји. Поред уобичајених врста горива, угља и огрјевног дрва, све што може добро да се спали је у пећи. Готово потпуно сагоревање горива чини такве јединице еколошки прихватљивим типом индустријске опреме.