Гингербреад када копање и како похранити

Чак и искусни цвећари не успевају увек да сачувају гомоље маслачка зими. Шта рећи о љубитељима почетника који су тек почели да расту ове дивне цвијеће у својој земљи, али су се већ успјели навикнути на њих и вољети их.

Када копају тратинчице у јесен

Како су саветовали искусни цвећари, копар треба да буде ископан почетком октобра, у првој деценији, и све време раније, биљка треба да покуша да заштити што је могуће више од злог мраза. Приликом уклањања гомоља маслачка, мора се имати на уму да је врат гомоља врло крхак, посебно одједном, са земље, тако да се овај рад мора започети са великим опрезом.

Да бисте извукли луковицу тратинчица из земље, морате је ископати у кругу око 30 цм од стабљике вртним грабљама. Затим са различитих страна подизање гомоља глатко извлачи из земље, док се трудимо да не повучемо и тресемо остатак стабљике. Пажљиво уклоните остатке земље, кртоле се исперу под млазом воде и осуше.

Залити биљку ако постоји хитна потреба (тј. У случају суше).

Правилно копање далија, ломљење лишћа и резање свих стабљика у великим грмовима. Одрежите стабљику тако да остане до десет до петнаест центиметара од земље. Нема више одласка;

Пажљиво ископајте цветну осовину у круг на растојању од 30 цм од исеченог стабла. Не стављајте лопату близу стабљика, коријени биљке се разликују далеко, а ви ћете их оштетити;

Копање земље из корена и њежно са вилицом или лопатомпочети подизање кртоле из земље;

Уклоните вишак земље - лагано протресите сијалицу или је извадите рукама.

Како копати кртоле копра

Након што сте скратили стабљику, лагано подигните грмље. Најбоље је користити лопату, а не виљушку. Нагните га вертикално на удаљености од 20 цм од грма. Прережите коме земља са свих страна. Не брините, ако сте оштетили кртоле, ипак ћете морати да их смањите.

Како чувати тратинчице

За добро стање својих гомоља морају бити укопани на вријеме, тако да су потпуно зрели и да се не оштете од смрзавања. Најважнија ствар у ископавању је да се целе бубреге држе на врху гомоља у подножју стабљике. У јесен бубрези могу бити мали, скоро невидљиви. Погођени копањем доњих делова гомоља, иритирајући лопатом, не жалите. Они још увек немају бубреге, а ако је књижица сачувана све исте гомоље ће бити исечене.

Припрема тратинчица за складиштење

Чишћење. Што се тиче прања гомоља, ставови узгајивача цвијећа се не слажу. Неки сматрају да је ова припремна операција обавезна - на чистој површини боље је видјети оштећења и недостатке. Истовремено исећи и предуг коријена, не остављајући више од 12 цм. А такође и корен тањег малог прста.

Дистрибуција. Раздвајање гомоља у засебне дијелове - парцеле, такођер је погодније провести у јесен. До пролећа, у већини сорти, гомољи отежавају мљевење - резање их постаје много теже. Истина, у овом тренутку још увијек нису увијек видљиви будући бубрези, а није јасно гдје ће почети пробијати. СвиОдвојени гомољи нужно остављају комад врата, иначе неће проклијати у прољеће.

Сушење. Сушена у хладној проветраваној просторији или на улици - у добром времену. Немогуће је сушити далије у топлини - оне почињу да испаравају превише влаге. Овај процес ће се наставити, чак и ако их затим премјестите на хладније мјесто. Као резултат, гомољи се суше и не опорављају се.

Где чувати тратинчице

Многи нуде кртоле копра пре него што их ставимо у складиште за потапање у растопљени парафин. Пре тога, парафин треба растопити у посуди у воденом купатилу и умочити у гомоље. Након тога, гомољи се стављају у кутију и тако чувају до априла на температури не вишој од 12-14 ° Ц и нормалној влажности. Коријене тратинчица могуће је сачувати у затвореним просторима, слагати их у целофанске врећице у маховине. За мраз кошаре са кртолама чувају се на ложи, а затим преносе у собу.

Методе чувања тратинчица

У пиљевину. Одлично је показао зимски начин складиштења тратинчица са четинастом пиљевином. Као контејнер можете користити пластичну канту.

Са сувим песком. Можете спремити тратинчице, пажљиво сипати пијесак и ставити у један слој у кутију. Ако на овај начин сачувате кртоле, требали бисте их чешће прегледати како бисте утврдили њихово стање.

У кори глине. Прво треба да припремите мешавину густине павлаке од глине и кречног или бакарног сулфата (шаку канте). Сваки балон треба бити умочен у бич, неколикодана да се осуши, а затим рашири на песак или пепео.

Како чувати тратинчице зими код куће

Пре свега, пожељно је третирати испране кртоле раствором фунгицида, у случају појаве болести и за добро складиштење. У те сврхе, лијек Маким је одличан.

Корисни производи за вртларе и баштованке

Ако су тратинчице велике у корену гомоља, онда се дистрибуција гомоља мора извршити на дијеловима, иначе ће се сљедеће године појавити велики грм без цвијећа.

Код раздвајања је неопходно да свако место остави цервикс бубрезима, како би у пролеће могли да израсте. Стабљика се реже на 2 цм, а алати који се користе у раду морају бити обрађени ватром.

Али само једно исправно копање тратинчица није довољно. Морате уредити одговарајуће услове складиштења. Током зиме, гомољи цветова могу трунути, осушити, оштетити глодавци.

Како чувати тратинчице у подруму

Подрум је идеално место за овај задатак, али постоји неколико услова:

  • мора бити изолован и не смрзнут;
  • треба да пронађете место далеко од кромпира;
  • Побрините се да у соби нема глодаваца.

Припремити спремнике за складиштење - кутије, кутије и земљу. Прелијте сијалице пиљевином. Ако је могуће, користите црногорицу. Погодан и обичан песак. Постављање биљака може бити неколико редова, али што су мање, то боље. Током зиме, тратинчице се могу савити, замрзнути, осушити. И преурањено клијањеје проблем. Стога, с времена на време треба да сиђете у подрум и проверите своје омиљено цвеће. Времена месечно ће бити довољно.

Складиштење далије у парафину

Ова метода се користи за складиштење маслачка и гладиола код куће, јер парафин има способност успоравања клијања кртола са температурним колебањима. За то се коријени спуштају до парафина растопљеног у воденом купатилу и полажу за даље скрућивање, након чега се стављају у пластичне врећице, прелију пиљевином и стављају на хладно мјесто. Пре садње да би се уклонио парафин филма, површина гомоља се једноставно протрља руком.

Препоручујемо читање наших других чланака

Складиштење тратинчица у условима становања

То је могуће ако је сува материја прошла при ниској температури и високој влажности. Укопати гомоље у кутије и ставити их на хладно мјесто (које се може наћи само у стану). Редовно проверавајте кртоле, воду треба прскати када се осуши.

Узроци губитка корена тратинчица током складиштења

Генерално, просторије у којима ће се зимске коријене складиштити у тратинчицама ће бити добре за печење зоби са сумпором 50 г на 1 м3, док не би требало бити гутљаја, све празнине морају бити запечаћене и побијељене свјеже стиснутим кречом. Ставите кртоле на песак или полице од дрвета. Редовно провјеравајте оштећења и подузмите одговарајуће мјере. Оштећења коријена гомоља могу бити изазвана: занемарена садња, расте у низинама или неГомољи могу бити неправилни због временских увјета (врло је вруће, кишовито, ископ је био мраз или након кише, када се гомољи лако одвајају од своје озбиљности).