Гљива на стропу у купатилу: како се ријешити како спријечити појаву

Влажност - повољно окружење за узгој гриффина Шљунак на стропу у купаоници настаје због чињенице да у овој просторији постоје позитивни увјети за клијање овог микроорганизма. То није биљка, бактерија, већ гљива. То значи да је његов главни део корен који се крије у слоју бетона или завршној обради. И појављује се због претјерано високе влажности, слабе вентилације просторије или кршења технологије обраде.

Ријешити га је прилично тешко. На примјер, ако је главни строп прекривен слојем керамичких плочица, онда чак и очистити гљивице - поново ће се појавити и довољно брзо. И све кроз корен, који је механички уклоњен - неће радити (осим што потпуно замењује плафон, али је практично немогуће у вишестамбеним зградама).

Плафонска плоча у стану

Плијесан је гљива бјеснила. Спорови се решавају на плућима. Свјетло контаминирано - појава болести

Шта ће помоћи од плијесни на стропу у стану? Веома добар ефекат је прерада средстава за гљивице. Након уклањања корена, препоручује се додатно третирање пестицидом који продире дубоко у зид. Поврх свега, заснива се или прекривен посебним слојем малтера. Ако не урадите ништа са гљивицама, и одмах поставите место његовог размножавања, врло брзо и на врху ове облоге, појавит ће се.

Најлакши начин за борбу против гљивица је да се спречи.

За ову сврху у сваком стану током поправке препоручује се:

 • третирати плафон пестицидима (боље је не штедети на њима, јер су јефтини и изузетно токсични и опасни);
 • успоставити присилну вентилацију барем у купаоници, а по могућности - у кухињи, на балкону (радит ће на удару);
 • сваке године пажљиво прегледајте цијелу слузницу ради присуства знакова гљивице.

Калуп на плафону у купатилу: како се носити с њим

Упркос широко распрострањеном мишљењу, плијесан у стану готово да нема никакве везе са гљивицама. Да, појављују се под истим условима, али са плијесни да се лакше носи. Довољно је да рукује лаким раствором за избељивање и пажљиво истрља шавове керамичких плочица (ако се користи). У њему практично нема "корена". Нема великих клице, али не урањају у зид (али жбукање је лако).

Чак и са калупом нуде борбу са бакарним сулфатом, али то је веома штетна супстанца (ако се удише), али јефтина. Можете се пријавити ако привремено нико не планира да живи у стану. Али такав "антифунгални" третман од било ког лишаја неће помоћи. Горњи слој "штеточина" ће заиста бити елиминисан, али - привремено.

Можете се и борити против плесни уз помоћ:

 • раствор лимунске киселине;
 • доњи веш;
 • средства за чишћење водовода;
 • водоник пероксид;
 • сирћетна есенција (пожељно не мања од 20 процената концентрације);
 • технички алкохол (денатурат).

Сви ови алати су веома ефикасни, можете их комбиновати или извршити обраду неколико пута, мењајући активни састојак.

Плафонски плафон: Како направити

Тако да плафон никада није прекривен нити плијесни или гљивицама, потребно је у фази изградње или поправке обрадити цијелу просторију пестицидима (не само плафон), не обраћајући пажњу на оно што ће врх бити окренут.

Чим приметите замрачење у угловима зидова - одмах почните са обрадом, тако да се калуп не распрши по просторији

Још је боље веровати стручњацима, али ако то урадите сами, онда се морате придржавати основних правила заштите када радите са отровним супстанцама.

Који су пестициди популарни приликом обављања ових послова? На пример, "Први осветник". Прилично јефтино, али ефикасно средство. Препоручује се третирати плафон три пута, уз период од 2-3 дана. Поврх свега, ово се заснива на емулзионој боји (могуће је и малтеру, па чак и кречењу), а тек тада се монтира материјал за облагање, било да се ради о сухозиду, пластици или дрвету. Иначе, треба их третирати и против гљивица. Пластика није потребна. Гипс картона - само ако за њену обраду није поступао произвођач. Дрво (везови) - ако није лакирано, не бојено и није уземљено. Успут речено, за последње ће стати и раствор ПВА адхезива и дестиловане воде. Одозго ће морати да буде блокиран. Након завршеног третмана са квалитетном вентилацијом - бринути о изгледу гљивице (чак и ако је то било раније) више неће бити потребно.

Посебну пажњу треба посветити:

 • спојеви бетонских плоча (у панелима);
 • циглени шавови на плафону (на зидовима).

Ако је потребно,сви ови делови се отварају, обрађују, затварају цементним раствором више пута. Само на овај начин можете потпуно уклонити гљивице.

Савјети за завршну обраду стропа након цурења

Пре третмана, соба се замаглила, суши зидове. Тек тада започните завршну обраду зидова и плафона

Ако се плијесан или гљивица појави након цурења од сусједа на врху (или оштећеног кровног покривача, када дође до приватне куће), онда ће прво морати темељито осушити плафон. Није могуће затворити бетонски слој у влажном стању, јер вода не може испарити и само ће довести до раста истих лишајева.

Шта црв ради? Не само механичким средствима (утицај термофена на високим температурама), већ и употребом хемијских реагенса који долазе у контакт са водом и апсорбују га (апстрахују).

Цурење може настати и због механичког оштећења усправног вода. Наравно, у овом случају, морате одмах бринути о поправци водоводне инсталације. А онда - да се бавимо третманом плафона. Затим је коришћен полиакрилат. Ова супстанца, од које и данас стварају пелене. То су мали кристали који могу апсорбовати запремину воде која је 10 пута већа од исте супстанце. Тако је полиакрилат способан да "повуче" воду из бетона. Истина, процес није брз. А онда се плафон изводи на исти начин као и код једноставног уклањања гљивица.

Така, при поплаву или цурењу је потребно:

 • потпуно испразнити кров пропуха;
 • да заменитематеријал за облагање;
 • да се третира против гљивица главног стропа и зидова (препоручује се).

Шта урадити у плафону купатила са калупом: путеви

Употреба дезинфицијенси за деконтаминацију плесни

Веома је лако руковати калупом у купатилу. У принципу, чак и лагани сапунски раствор ће помоћи. Ако дода сирћетну киселину (концентрацију од око 20%), онда ће такво једињење уништити контроверзу са којом се калуп множи. Међутим, морате бити спремни, да ће такви третмани захтијевати више.

Више "агресивна" и истовремено дјелотворна опција - третман амонијаком, онда тек након тога у стану постоји страшан смрад. Али о калупу у наредних 3-5 година дефинитивно нећете морати да бринете.

Насхатир се може заменити денатуратом (исто - техничком суштином алкохола). Ево само да га доведем данас - то је проблем.

Такође је потребно поменути прајмер, који у свом саставу има пестициде. Са њим је све углавном једноставно - плафон се једноставно затвара бијелом кречом у неколико слојева, за оно што се можете ангажирати у поправљању завршних радова.

Приликом уклањања калупа потребно је запамтити:

 • потребно је отклонити разлог његовог изгледа (висока влажност у количини од преко 24 степена, слаба вентилација);
 • након уклањања - наставити профилактички третман барем у наредна 3 мјесеца;
 • Облога је такође третирана против плесни и гљивица.

Гљива на плафону у купатилу како се отарасити (видео)

И успут, плијесан је увијек посљедица кршењапоправку опреме или квар вентилације. Ако је плафон обрађен унапред, и присилна вентилација функционише у кући, чак и ако влажност достигне 80% - неће изазвати гљивице или плијесни. И најчешће се почиње појављивати на спојевима панела или плочица. Дакле, шавове треба третирати неколико пута годишње са алкохолом или раствором сирћета.