Улазна врата од пуног дрвета: храст, бор

Производи од природног дрвета у сваком ентеријеру стварају осјећај угоде. Не изузетак и улазна врата из низа различитих врста дрвета. Такви производи се одликују складним и гломазним еколошким.

Производна технологија

Улазна дрвена врата, која се састоје од храстове или борове шуме, је платно од цијелих комада дрвета. Такви производи не садрже струготине. Међутим, то не значи да ће крило врата бити направљено од чврстог комада дрвета. Типично, таква врата се склапају у појединачне делове у облику интегралних или лепљених панела, који се налазе у дрвеном оквиру.

Неки делови конструкције су направљени од низа спојених типова. Његова производња се врши тако што се међусобно димензионишу многе дрвене греде. Такви елементи су постављени један на други у облику одвојених слојева. Основна нијанса је принцип њиховог слагања: шипке од дрвених влакана, смјештене на сусједним нивоима, требају бити окомите једна на другу. Могуће је разликовати такав производ од платна од интегралног низа при визуалном прегледу крајњег дијела платна.

Врата израђена од низа љепљених ламелираних дрвета су много јефтинија од производа од пуног дрвета. Међутим, не препоручује се употреба таквих врата као улазних, јер због фактуре, у директном контакту са различитим атмосферским појавама, производ брзо постаје неупотребљив. Употреба као улазна врата оправдана је у случајусмештање у собу, или као друга врата у кући или стану.

додатни елементи

Приликом уградње дрвених улазних врата да би се постигао ефекат комплетности пројекта, потребно је користити више додатних елемената. Оне укључују:

 • плоче;
 • узорковање;
 • Прагови.

Главна функција ормара је затварање места за монтажу оквира врата са зидом. Типле се користе при уградњи улазних врата у случају да је дубина зидова у подручју врата знатно већа од ширине рекова у кутији врата. Прагови су потребни да би се соба заштитила од појаве промаје, за изолацију унутрашње микроклиме и као баријера за воду током кише или снега.

Врло често, приликом постављања улазних врата из поља, власник треба да купи неке елементе окова у облику петље и оловке, као и браве, очи и заптиваче. Штавише, при избору ручки и ока потребно је узети у обзир дебљину платна.

Често при куповини производа нуди све потребне додатне елементе који су погодни за стил изведбе. И упркос чињеници да избор делова арматуре увек остаје за купца, боље је купити готов комплет заједно са вратима, или изабрати производе од дрвета исте расе и нијансу као и крило врата.

Предности врата од пуног дрвета

Без сумње, дрвена улазна врата, направљена од чврсте масе, имају многе предности и предности у односу на лепљене конструкције. Оне укључују:

 • Релативно ниска топлотна проводљивост природне целокупне тканине, која обезбеђује очување топлоте у кући, чак иу тешким прехладама;
 • Због своје природне текстуре, дизајн има висок ниво буке;
 • Због јединственог природног цртежа на резању дрвета, тканина има племенит и пријатан изглед;
 • Производ није подложан стварању корозивних процеса и, када се правилно третира, је довољно издржљив и издржљив у свим временским условима;
 • Дизајн улазних врата из низа храста, букве, бора или других стијена је еколошки прихватљив и сасвим сигуран.

Често се производи овог типа допуњују разним украсним елементима у облику кованих решетки и ручно резбарених. Често се постељина подвргава патинизацији. Врата се могу украсити уградњом позлаћених летвица и прстенова-куцица, направљених за антиквитете. Производи са уметањем оклопног стакла изгледају прилично у једном од екрана.

Међутим, треба имати на уму да таква платна захтијевају повремену бригу и испитивање предмета штете. У случају благовременог откривања недостатака и њихове корекције, таква улазна врата неће служити више од десетак година.

материјали за производњу

Текстура свих природних материјала од дрвета, иако на први поглед, је веома слична, али ипак има значајне разлике на основу раса и старости дрвета. Свака врста дрва има своје карактеристике. Дакле, улазна врата не могу иматиу својој основи било који низ дрвећа. За врата која се налазе на улици, потребно је користити дрвене материјале високе густине.

Главне пасмине дрвећа погодне за израду предњих врата су:

 • храст;
 • Асх;
 • буква;
 • Пине.

оак

Улазна врата храстовог масива разликују се по високом степену поузданости и издржљивости. Производи су у стању да одрже свој квалитет већ неколико деценија. Осим тога, врата од храстовине имају јединствен изглед. У почетку светло дрво постепено потамне и тако добија неко племство.

Главни недостатак храстових производа је њихов значајан удио. Чак и најједноставније, да платно није оптерећено декоративним елементима, ријетко се може поуздано задржати са двије стандардне петље. Међутим, такав минус се једноставно елиминише употребом ојачаних петља. Често се користи инсталација додатних петљи.

Асх

\ т

Производи од пепела одликују се својом високом чврстоћом према индикаторима који су прилично слични онима код храста. Међутим, дрво од пепела има високу тврдоћу. Због своје природне еластичности и флексибилности, материјал се лако може резати и обрађивати. Тако на улазним вратима пепелног пепела често постоје уредни декоративни елементи сложеног облика.

Због посебних особина материјала, правилно осушено и обрађено дрво омогућава израду тканине са високомстепен стабилности за оштећење механичког типа. Осим тога, врата пепела се не деформишу када се температурни режим промени и нивои влаге опадну.

буква

Буков масив је изузетно лаган током обраде. Због тога су производи овог материјала скоро увек високог квалитета. Букови лимови имају исту чврстоћу као и врата од масива храста, али су у односу на густину влакана мало слабији од њих.

Упркос одличним карактеристикама дрвета, његова употреба као основа за улазна врата није увек препоручљива. Разлог за то је потреба за правилном припремом дрвета. Свака повреда процеса може довести до повећане осетљивости материјала на промену нивоа влажности.

бор

Улазна врата, која се заснивају на боровима, имају веома естетски изглед. Међутим, они немају висок ниво чврстоће и лако се оштећују механичким утицајима. Чак и уз правилан третман и импрегнацију, материјал је веома осетљив на промене нивоа влажности.

Популарност предњих врата овог типа у већини случајева се одржава захваљујући релативно ниској цијени таквих производа и њиховој љепоти. Таква платна се инсталирају практично свуда: од станова у вишеспратним зградама до улаза у канцеларијски простор.

сортименти

Врата из масивног дрвета могу се израдити у различитим изведбама. Осим тога, производи су често подвргнути тонирању ицолоринг Тако, тканине могу имати не само "аутохтоно" или нешто дубље с лакирањем, већ и потпуно неважну боју материјала.

Међутим, чак и узимајући у обзир такве могућности, преференције купаца разликују врата са нејасним нијансама. Употреба у процесу дизајнирања улазних врата светлих тонова сматра се неприкладним јер је дизајн стално у контакту са прљавштином и прашином.

У присуству великих врата, најбоља опција су двострани панели врата. У зависности од величине пролаза, конструкција може имати и ширину врата и асиметричне. У случају када димензије отвора не прелазе 1200 мм, препоручљиво је користити асиметрична врата са двоструким вратима.

Врата у већини случајева имају традиционални правокутни облик, али се приликом уградње у старинске зграде, као и виле, врата често уграђују у облику лукова, трапеза или било којих других сложених облика. У процесу производње таква платна се често надопуњују панелима са различитим декоративним елементима. Да, и сама врата често су украшена резбареним узорцима и различитим волуметријским закрпе. Међутим, дизајн таквих производа има неке нијансе. Једна од главних забрана је табу о истовременој употреби дрвних материјала листопадних и четинарских врста у једном производу. Тако се улазна врата из борове шуме не могу допунити елементима букве, јасена и храста. Разлози за ово правило су значајна разлика у својствимаизворни материјали.