Електрични и чврсти: Комбиновани котлови за гријање

Котлови на чврста горива, упркос свим очигледним предностима и недостацима, имају још један скривени аспект, који касније долази до пажње. Системи грејања за котлове на чврсте котлове са режимом ручног пуњења не раде у режиму одржавања. Завршена у пећи - котао престаје да ради, сходно томе, расхладно средство почиње да се хлади. Овај проблем је добро познат становницима приватног сектора и власницима сеоских кућа.

Трајно бацање угља или огревног дрвета, пуњење ложишта, није увијек могуће, а заустављање котла у зимским мјесецима пуни је наглим падом температуре свих стамбених простора.

Најбоља опција за спречавање такве ситуације је систем гријања у којем је котао прикључен на котао на круто гориво.

Функције електричног котла у систему грејања агрегата на чврсто гориво

Прикључење електричног котла на систем заједно са уређајима за загревање на чврсто гориво је прилично уобичајено инжењерско и техничко рјешење. Ова опција елиминира могућност хлађења система гријања, спречава прегријавање главне јединице за гријање и одржава угодну температуру у кући. Електрични котао често служи као помоћни грејни уређај, чији је задатак да изједначи температуру расхладног средства у систему грејања.

За експлоатацију котлова на чврсто гориво потребно је периодично праћење људи - сви типови таквих агрегата морају бити оптерећени горивом.

Напомена: за традиционалне котлове број преузимања може достићи и до 2-6 пута дневно. Још једна ситуација са пиролитичким бојлером и јединицама дугог сагоревања. Овде није потребно често ометање особе. Једна дизалица је довољна за 12-24 сата рада котла, а за неке моделе - и за 48 сати рада.

Главни задатак власника куће када је укључено гријање је да се спријечи хлађење котла и сустава гријања. Електрични котао спојен са котлом на чврсто гориво успешно решава овај проблем. Узмимо у обзир детаље прикључка котла на чврсто гориво са електричним гријачем.

Схема рада је следећа: јединица за чврсто гориво од 50 кВ мора бити комбинована са електричним котлом од 28 кВ. Рад електричног грејног уређаја је периодичан. Уређај треба бити спреман за укључивање одмах након заустављања главне опреме. Електрични котао почиње када је гориво у котлу на чврсто гориво завршено, а температура расхладног средства у систему пада на 50 0С. У исто вријеме у кругу нужно мора бити присутан спремник с водом за сустав топле воде, који у овом случају обавља улогу акумулатора топлине.

Главни елементи склопа који троше снагу аутономних котлова су:

 • радијатори за грејање - захтевају 30 кВ;
 • систем грејања "топли под" - до 15 кВ;
 • капацитет акумулације за систем ПРТ - у просјеку 300 литара.

Пажња!Аутоматизација за контролу пребацивања кола у овој ситуацији - сноп агрегата није потребан.

Електрични котао, који ради заједно са акумулатором топлоте, је група која спречава улазак у главну јединицу грејања расхладне течности са температуром која је пала испод критичне вредности од 50 0С.

Инсталирана у систему пумпа периодично одводи расхладно средство кроз цевовод, сигнализирајући температуру у систему грејања. При снижавању температуре расхладног средства до критичне тачке електричног аутомобила, који обезбеђује Тенаами, укључен је у рад, преузимајући задатак снабдевања топлотом код куће. Термостат и трокраки вентил омогућују контролу температуре спремника топле воде. Када се температура воде спусти у кругу ХВП система, расхладна течност се покреће у котлу за загревање топле воде. Исправно спојен електрични кабл, који је компетентан за повезивање са котлом на чврсто гориво, учиниће ваш систем потпуном контролом.

У описаном дизајну система гријања, сва опрема за гријање, укључујући и цјевовод, на граничнику главног уређаја за гријање је поуздано заштићена од одмрзавања и не узрокује прекиде гријања стамбених просторија и топле воде.

Комбиновани котлови за гријање

\ т

Друга, мање скупа опција је уградња комбиноване јединице, која је уједно и котао на чврсто гориво и електрична јединица.

Такви уређаји се користе за загријавање расхладног средства за круто гориво и електричну енергију, које се израчунавајуо замјењивости ових извора енергије на послу. Посебност оваквих агрегата је уградња у резервоар котла на чврсто гориво електричних грејних елемената - ТЕН-ова, уз неопходно загревање носача топлоте, који пролазе кроз измењивач топлоте. Идеја комбиновања електричног апарата са јединицом за чврсто гориво није нова, али је питање одговарајуће опреме за гријање постало могуће тек након појаве комбиноване опреме за аутоматизацију и материјала нове генерације.


Принцип рада комбинованих система за загревање је тај да, све док је комора за сагоревање слободна од главне врсте горива (дрва за огрјев, угаљ, тресет итд.), Главни рад на загревању расхладног средства за грејање врши електрична енергија. Захваљујући инсталираним сензорима контроле, опрема самостално реагира на промјене температурног режима, укључујући и по потреби искључивање.

У пракси, ово изгледа овако: спремник за гориво је већ потпуно изгорео, тако да се котао угасио. У складу с тим, вода котла почиње губити температуру. Умјесто крутог горива долази електрично гријање. Сада механизам за загревање ради као обични електрични котао док се ложиште не напуни следећом шаржом дрва или угља.

Након што се главна јединица ослободи ради оптималног рада, контролна јединица искључује грејне елементе, а систем грејања поново ради на чврстом гориву.

Предности и недостаци комбиноване опреме за грејање

Упркос високим трошковима, заједнокотлови имају неоспорне предности. То укључује не само потпуну контролу над цјелокупним системом гријања куће, већ и бројне друге:

 • уређај савршено ради са својим радом, греје просторије са малом потрошњом енергије;
 • Комбиновани котлови су еколошки прихватљиве јединице за гријање;
 • нема кондензације, јер се прво загревање уређаја врши у оба режима - главном и помоћном;
 • цео систем грејања је стално у радном стању, што је релевантно у дугом одсуству власника куће.

Међутим, ова техника има и недостатке.

Важан минус за комбиноване грејаче је енергетска зависност. У недостатку напона у мрежи, систем губи своју ефикасност и мултифункционалност.

Важно! Приликом уградње опреме потребно је узети у обзир потенцијал кућног ожичења који се не може израчунати на снагу монтиране опреме. Присутност аутоматизације мале амперез заштите ће довести до сталних прекида струје у кући. Пре уградње, проверите да ли је ограничење потрошње електричне енергије у стању да задовољите рад опреме за грејање.

За разлику од традиционалних уређаја на чврсто гориво, у којима ефикасност досеже 70-80%, комбиновани производи имају нижи коефицијент од око 3-5%.

Како постићи заједнички рад електричних и чврстих горива

Ако се суочавате са избором опције за индивидуално грејањеПредност су котлови на чврсто гориво, аутономне електричне јединице или сноп ова два уређаја, предности ове друге опције. За монтажу кола, потребна вам је шема за повезивање за обе јединице, слично као код система за загревање на гас и чврсто гориво. Исправно направљена опрема за лепљење - гаранција је ефикасности и сигурности рада ове опреме.

Предложени видео детаљно описује како и како повезати грејне апарате на чврста горива заједно са електричним грејним елементима

На шта треба обратити пажњу приликом уградње:

 • оба уређаја морају имати разумни однос снаге, грејни уређај на угљу или на дрвету је главни извор топлоте, тако да његова снага мора бити двострука снага електричне струје;
 • обе јединице су повезане паралелно, што даје независност рада једни од других;
 • јединица за чврсто гориво је главна и спаја се на велику контуру док је електрична завојница одговорна за температуру у малом;
 • главна грејна јединица је опремљена тропутним вентилом;
 • да би се уштедела енергија и осигурала сигурност гријања, потребна је уградња термалне батерије;
 • сваки грејни уређај је изложен одређеној температури грејања - за опрему на чврсто гориво, радна температура треба да буде 60-70 0С, док електрична јединица поставља температурне вредности 40-50 0С, због присуства акумулатора топлотевода за хлађење ће се охладити и електрични котао ће се покренути са закашњењем.

На крају

У сваком случају, власник куће одлучује како да организује аутономни систем грејања. Предложена техничка рјешења не само да ће елиминирати неугодне посљедице пригушења главног гријача тијеком жестоке зиме, већ ће и осигурати одређене уштеде енергије.

Ефикасност рада агрегата на чврсто гориво и електричних котлова у пари доказана је праксом - интеракција ових уређаја даје већу удобност и гарантује поузданост снабдевања топлотом.