Двокружни котао за чврста горива дугог сагоревања: комплетан преглед

Модерна стамбена зграда је комплекс, чији је задатак да задовољи домаће потребе својих становника и становника. Ниво техничке опремљености стамбене куће зависи од удобности становника, нивоа уређености. Једна од водећих улога у том погледу је систем гријања, који не само да треба да обезбиједи гријање у затвореном простору у хладној сезони, већ и гарантује рад система за снабдијевање топлом водом. За сеоску кућу, у одсуству централног снабдијевања гасом, питање гријања и рада ГВП-а може ријешити двокружни котао за крута горива.

Погледајмо детаљније шта је слична техника.

Могућност уградње котла на чврсто гориво у стамбеној згради

Ова врста грејне опреме је веома погодна за оне стамбене зграде у којима не постоји централизовани систем снабдевања гасом. Опција са електричним гријањем је данас недјелотворна због високе цијене електричне енергије, па се често користи само као помоћна. Направе за чврсто гориво, напротив, могу радити на гориву, које је понекад на дохват руке. То могу бити огревно дрво, отпад од дрвета, угаљ. Чврсто гориво, које је у довољној количини, омогућиће не само да се обезбеди радни котао са сталним оптерећењем, већ ће донети значајне уштеде у кућном буџету.

Данашња продаја котлова на чврсто гориво су једнокружни и двокомпонентни - то су машине високе технологијекарактеристике. Таква технологија данас је довела произвођаче до савршенства. Бројне конструктивне иновације омогућиле су значајно повећање ефикасности котлова, промијениле су се за бољу страну увјета сервисирања апарата за гријање на крута горива. Котао на чврсто гориво са два круга потпуно се носи са грејањем стамбене зграде током грејне сезоне, истовремено снабдевајући становнике са потребама домаћинства за топлом водом.

Због технолошког напретка, модерне технологије нису успостављене. Потражња ствара предлог. Јучер, популарни котлови који користе дрво или угаљ нису популарни. Интензитет градње стамбених објеката у приградским насељима постао је један од разлога што се цене уређаја за загревање на чврсто гориво прерађују. Људи масовно инсталирају јединице за гријање кућног система гријања, које се користе као гориво за органске и фосилне сировине.

Двокраки котао на чврсто гориво дугог сагоревања - оптимално решење за грејање приватне куће. Снажна јединица, која обезбеђује сав смештај са довољном количином топлотне енергије, истовремено је веома економична и погодна за коришћење уређаја за грејање. Посебно зато што такви уређаји за гријање захтијевају минимално судјеловање људи.

Изгарање горива у котлу траје дуго, ослобађајући становнике куће од потребе да се упусте у константно бацање горива. То је дугачак процес сагоревања и ради следећетехника је што атрактивнија за потрошача. Не желе сви да буду ловац и стоје у хладним зимским ноћима близу ложишта, бацајући дрво или угаљ у котао. Сам принцип деловања, положен у основи рада апарата, дао им је и име - дуговјечни котлови, чврсто гориво.

Принцип рада опреме за гријање ове врсте

У разним материјалима, много је речено о основи принципа рада технологије грејања чврстог горива дуготрајног сагоревања. Постигнути ефекат је резултат фундаментално другачијег начина сагоревања горива у комори за сагоревање. Захваљујући вишестепеном процесу сагоревања, обезбеђено је потпуно сагоревање масе горива која се уноси у котао. У овом случају постоји велика количина дрвног гаса, који обавља главне радове на загревању расхладне течности.

За референцу: јединице раде на бази пиролизе, процес генерисања испарљивих запаљивих једињења добијених од дрвета као резултат егзотермних реакција. У процесу разлагања горива формира се (пиролизни) гас, који у интеракцији са топлим ваздухом, баца. Таква техника се назива и генераторима гаса.


Принцип котловске опреме је јасан, разумети како је двокружни аутономни котао чврст у кући. Размотримо његове главне функције. Присуство у систему два круга обезбеђује грејање у кући и ПРТ. У првом кругу циркулира котловска вода, која се разилази цијелим цјевоводом, осигуравајући топлину радијатора топлине. Други план дестинације заВраћање носиоца отпадне топлоте назад у котао, за даље грејање. Инсталиран на оба круга сензора - детерминанти, који реагују на најмању промену дате температуре расхладног средства, дајући сигнале контролном панелу. Сходно томе, аутоматизација покреће механички уређај који контролише проток ваздуха у комори за сагоревање уређаја за грејање.

Карактеристике конструкције двокружног модела

Са двоструким оптерећењем, грејањем и топлом водом, јединице чврстог горива овог типа опремљене су додатним уређајима. Постоје две врсте сличних гаџета:

  • котао за складиштење (акумулатор топлоте);
  • додатни намотај.

Разлика у оба уређаја лежи у принципу загревања воде. У првом случају говоримо о складишном капацитету, који акумулира топлу воду, а одатле се топла вода разилази до тачака спајања. У другом случају, котао је уграђен у котао од ливеног гвожђа. Загревање воде се одвија у режиму константне циркулације топле воде. Обе варијанте су једнако успешне и ефикасне, обезбеђујући стабилно снабдевање становника топлом водом. Уз котао, грејни уређај не заузима пуно простора, али присуство два круга захтева поштовање одређених правила током рада ових уређаја.

Схема спајања котла на два круга на чврсто гориво изгледа овако. По свом дизајну, сви грејни уређаји овог типа су скоро идентични, изузев некихразлике

Једини услов: приликом прикључивања на систем акумулатора топлоте неопходно је имати строгу контролу употребе топле воде. Инсталирање више од две тачке прикључења топле воде у кући може негативно утицати на перформансе система ПРТ. Проточни начин загријавања топле воде је динамичнији у смислу рада, али са овом котловском снагом треба да буде много већа.

Двокружни котлови дугог сагоревања имају стандардни дизајн, који је практично исти у многим моделима, са изузетком неких разлика.

Слика приказује типичну конструкцију јединице са чврстим горивом која ради на систему грејања и снабдевању топлом водом.

Котлови на чврста горива са два кола су:

  • главно кућиште топлотне изолације;
  • комора за сагоревање (ложиште);
  • подзолна камера (пепео);
  • главни измјењивач топлине система гријања;
  • додатни измењивач топлоте (калем) за ГВП;
  • уређаји за аутоматизацију и контролу;
  • димњак и димњак.

У неким случајевима додатно се уграђује циркулациона пумпа, која осигурава принудну циркулацију расхладног средства у главном, за топлу воду. За бољи рад дуготрајног горионика користе се вентилатори који су присиљени у комору за сагоревање ваздуха и доприносе бољем одливу продуката сагоревања кроз димњак.

Неке нијансе у раду двокомпонентних котлова на чврста горива

Очигледан плус који имају котлови на чврсто горивотип - дуг рад са појединачним пуњењем горива.

На пример: 30-50 кг. Дрва која се стављају у ложиште могу изгорјети до 12 сати. Јединица за то време је у стању да обезбеди максималну могућу топлоту за загревање животног простора у кући и да обезбеди нормалне потребе домаћинства у топлој води. Смањење протока топле воде ће повећати време сагоревања до 24 сата. Котао ће радити у номиналном режиму, одржавајући одређену температуру у кући.

Запамти! Током дугог временског периода током зиме, јединица на чврсто гориво може изазвати смрзавање читавог система грејања. Да би се избегли такви проблеми, могуће је користити антифриз за главни круг грејања.

Важно је напоменути да двокружни котлови дуготрајног сагоревања не дозвољавају са великом прецизношћу да регулишу температуру расхладног средства у систему грејања. Разлог за комплексност је инерција радне опреме за загревање. Уграђени котао ће решити овај проблем стварањем оптималних услова за управљање грејном јединицом.

У закључку, треба рећи неколико ријечи о томе гдје и како је боље ставити ову опрему за гријање у кућу. Котлови дуготрајног сагоревања, који раде на чврстом гориву, производе се само у изведби пода. Због обимности самог дизајна и потребе за инсталирањем складишног капацитета, најбоља опција ће бити опрема специјалне котларнице.