перфоратед цеилинг

Када је претходни рад на завршној обради завршен, зидови су поравнати са гипсом, а на поду је глатка скела или чак завршна подна облога, вријеме је за размишљање о декоративној завршној обради. То ће бити софистицирани класични ентеријер са софистицираним лучним елементима и декорима од штукатуре, или одличним еко стилом са својом једноставношћу, за решавање будућих мајстора. А плафонски уређај је од највеће важности да би соби дао потпуност и хармонију.

Преклапајуће и обкление алтернативне позадине постепено нестају у прошлости, замјењују их висеће конструкције, које могу бити и најразноврсније: казета, влачна, сухозидом, огледалом, јастуком, трачницом. Перфорирани плафони - висеће конструкције са отворима; њихова величина и износ зависе од намјене стропа.

Шта могу бити перфорирани плафони

Стропне конструкције са рупама направљене су од великог броја материјала: лимова од метала и ПВЦ филма, сухозида, МДФ-а, пластике, ХДФ-а у зависности од функционалног оптерећења просторије.

По типу таваница из перфорираних панела може бити:

 • Раикови - једна од опција која се углавном користи у купатилима и кухињама
 • Канцеларијске перфорације често користе перфориране плафоне као што је Армстронг. Захваљујући употреби метала, готова конструкција ће бити трајна и лака
 • Варијације касета нису мање популарне у пословним зградама, али њихова особина дајемогућност имплементације много више унутрашњих решења него аналога панела. Због тога се ова врста плашта активно користи у стамбеним подручјима
 • Перфорирани плафони такође могу бити затегнути

Када се бира врста перфорације, стручњаци се руководе принципом: што је већи плафон, то је већа перфорација. У просторијама висине више од три метра, најчешће се постављају подрумски плафони са већим отворима (који могу изгледати као уски прорези) за додатну циркулацију ваздуха. Уградња порозног плафона у доњу просторију није изводљива, јер се кроз отворе могу видјети слојеви, жице, уређаји итд.

Предности и недостаци перфорираних плафона

Предности конструкција са отворима могу се приписати следећем:

 • Употреба перфорираних конструкција отвара широке могућности за уређење ентеријера: употреба простора између основних листова и затезног дизајна са перфорацијом за уградњу прибора даје могућност стварања занимљивих светлосних ефеката. Када светлост удари у платно, видљивост повећава дубину, а због велике количине нијанси, овакви плафони ће бити прикладни за гледање у свакој просторији.
 • Перфорација на декоративној површини доприноси додатној циркулацији ваздуха и апсорпцији звука. Ефикасност апсорпције звука на плафонима са отворима зависи од удаљености између отвора, пречника перфорације, и ако је то затезни плафон - дебљине филма и растојања између плафона и декоративне тканине
 • .
 • Захваљујући комбинацији стропних конструкција сатоплотноизолациони материјали (минерална вуна, пјенасти полистирен, вермикулит, итд.) Могуће је добити додатно складиштење топлоте у просторијама без губитка естетских квалитета површине
 • Проблем са простором за вентилацију је решен

Минуси двоструких стропних конструкција:

 • Перфорирани плафон смањује висину просторије за око 200-250 мм
 • Да би се дизајн исправио на одређеном месту, потребно је раставити модула на плафону, од екстремног до жељеног места
 • Изузетно је важно за високу тачност упутства које треба поштовати током инсталације и прецизности - чак и мале грешке ће бити видљиве након завршетка радова
 • .
 • Често демонтирање плафона може довести до деформације елемената трачница
 • Светиљке морају бити инсталиране на одређеној удаљености од протока

Уградња перфорираних плафона властитим рукама

Ако је звучна изолација од велике важности, можете се одлучити за сухи зид. Могуће је полагати гријач у ћелије кобре или се придржавати преклапања облоге од плута - то ће помоћи у рјешавању проблема ограничавања нивоа буке у просторији.

Познати произвођачи завршних материјала нуде своје варијанте плоча од сухозида са рупама (Кнауф-ови панели ГиптонеПланк и перфорирани ГиптонеБиг листови, као и АстартДеар-ове перфориране и брушене плоче од гипса и МДФ-а).

Пре рада на перфорираном стропу потребно је ослободити простор и направити ознаке. Специјалисти препоручују коришћење ласера. У фазиОзначавање дуж периметра је пожељно да су сва планирана свјетла већ постављена.

Састављање конструкције одвија се уз помоћ жичаних или точкастих затварача. Исто тако у мјестима уградње панела међусобно оставити посебне "стражарске" зоне, гдје нема рупа. Упутства за инсталацију се обично прикључују на монтажне панеле.

Процес инсталације се одвија у неколико фаза:

 1. Обележавање и уградња оквира и суспензија, које одређују величину повлачења из преклапања;
 2. Монтажа вертикалних, хоризонталних и заобљених делова нише, који нису повезани са листовима. У овој фази, потребно је извршити гит и третман вишекратних конструкција за тешке увјете примјене;
 3. Уградња унутрашњег осветљења и полиуретанских елемената (имају облик лајсне са жлебом, где ће се лим поставити);
 4. Учвршћивање плоча са перфорацијом и њиховом декоративном декорацијом.

Перфорирани строп је одлична прилика да Ваш интеријер учините необичним.