Дендробиум: корак по корак инструкција за бригу о луксузном затвореном цвету (82 фотографије + видео)

Дендробиум (Дендробиум) је најнепрегнантнији у отпаду, па је у домаћој култури најчешћи представник породице орхидеја (Орцхидацеае). Дакле, како се ова биљка односи на орхидеје, онда се, као и друге орхидеје, сматра епифитмом, такође се говори о превођењу имена биљке из грчког (Дендробиум - онај који расте на дрвету).

Поред тога, постоје и оне врсте које воле да расту на камењу, камењу (литофитима) или на земљи.

У дивљини, орхидеја Дендробиум се налази у Индонезији, Аустралији, Новом Зеланду, Вијетнаму, Јапану, и има око 1200 сорти које се разликују у боји, облику лишћа и цветова, периоду и трајању цветања.
Опис појавности дендробиума

Одрасли дендробиум досеже висину од 50-90 цм.

Коренски систем се састоји од ризома - врсте бекства које уједињује псеудобулбе.

Псеудобулб - врста стабљике представника орхидеја. То је тело у коме се складиште супстанце и вода потребне за раст. Она је јајолика, сферна и цилиндрична.

Са врха псеудобулба дендробиума, цветне биљке и лишће напуштају. Листови су дуги, копљасти и кожасти (5-15 цм), наизменично постављени на стабљике.

Цвјетне махуне долазе из лиснатих синуса. Сваки од њих садржи око 1-6 цветова (5-9 цм у пречнику). Боја цвијећа може бити бијела, жута, црвена и љубичаста, љубичаста, као и двије и три бојесорте

Тајне успешне дендробиум неге

Брига за дендробиум неће бити проблем, јер овај цвијет по свом садржају није хировит.

Температурни режим за дендробиум треба да буде умерен - од 18? до 25? Ц. Дневна и ноћна температура би требала бити најмање 3-5 ?, нпр. Дању око 25? Ц, а ноћу - 22-20 ° Ц. Зими је температура у поподневним сатима 17? Ц, а ноћу - 15 ° Ц

Дендробиум треба распршено светло. На дан, овој биљци је потребно 10-12 сати осветљења. Зими, поред природне сунчеве светлости, додаје се и вештачко светло.

За орхидеју дендробиум код куће неопходно је одржавати сталну влажност тла. Зими треба смањити учесталост наводњавања. Заливање се одвија у мекој, мало топлој води.

Ова биљка захтева висок ниво влаге, не заборавите да периодично прскате листове из пиштоља за прскање.


Трансплантација орхидеје се дешава само ако, због густине посуде, цвет престане да расте. Али не брините, када ће корени изникнути из рупа у лонцу. За угодан раст орхидеја, трансплантација се врши сваке 4 године.

Размножавање дендробијума одвија се дељењем током трансплантације. Не сме бити мање од 3 корака у сваком одвојеном делу. Трансплантирани делови везани за подршку.

Разноликост врста дендробиума

племенити дендробиум

Дендробиум племенит или племенит (Дендробиум нобиле) је најлепша врста орхидеја "дошла" из срца Хималаја. Ова врста има густу, велику (до пола метра дужину) псеудобулб.


 • Екетер - како се бринути за затворене сукулентне биљке? Заливање и посебности селекције земљишта (55 фотографија + видео)

 • Ецма: биљна цветна биљка. Грооминг анд Узгој (54 пхотос)

 • Циперус - захтјеви за температуру, влагу и тло за брзи раст. 51 фотографија фабрике

Две године касније, цветне биљке са 2-3 велика, светла и мирисна цвета напуштају псеудобулб. Сорта племенитог дендробиума дивљег типа има беле латице и љубичасту границу, доњу латицу (усну) ​​крем боје са љубичастим цервиксом.


дендробиум је густо обојен

Дендробиум денсифлорум (Дендробиум денсифлорум) је епифитска орхидеја из Вијетнама и Хималаја. Саксије достижу дужину од 25-30 цм, а број мирисних цвјетова досеже 40-50 комада. Цвет има латице жуте или наранџасте нијансе са фротирном жуто-наранџастом усном.

дендробиум пхалаенопсис

Дендробиум пхалаенопсис (Дендробиум пхалаенопсис) - орхидеја, "ударена" на наш прозор са врућом и влажном Аустралијом. Дужина псеудобулба достиже 50-70 цм у дужину, из ње одлазе јаки, кожасти листови.

Цветни цвет који расте из средишта псеудобулба, ставља на себе око 10 бордо цвећа (пречниксваки на 6-8 цм). Цветање се догађа крајем јесени или почетком зиме, траје неколико мјесеци.

Стари псеудобулби не умиру, већ цветају у одређеном временском периоду. После добијања информација, хајде да погледамо фотографију дендробиума приказаних врста.

Искусним вртларима се саветује да почну да узгајају орхидеје од сорти као што су дендробиум пхалаенопсис и набилес, јер су мање склони бризи.

 • \ т
  Епипремнум: расплод, врсте, нега, болести и штеточине (52 фотографије)

 • Непентес - биљне врсте, храњење и наводњавање. 69 фотографија неопходне неге

 • Иукка: како посадити у лонац и држати корак с растом. 76 фотографија узгоја биљке

фото дендробиум

  \ т
 • \ т
  Фиттониа - 66 фотографија о бризи о биљци код куће

 • Циклама - како расти из семена и луковица? Правила за бригу о кући (50 фотографија)

 • Фицус - уобичајени проблеми са његом и особине трансплантације (67 фотографија)