Декоративни малтер за унутрашњу завршну обраду својим рукама

Прије неколико десетљећа, у нашој земљи, нитко није размишљао о љепоти уређења дома. Оно што је било при руци, а затим кориштено. Сада је разноликост грађевинског материјала огромна, али прва места заузимају декоративни малтери за унутрашње облагање.

Типови декоративних малтера

Примена декоративне жбуке је једноставна, тако да се са таквим радом може носити чак и особа која не разумије конструкцију. Спектакуларни изглед такве обраде и њена издржљивост допринијели су чињеници да је декоративна жбука постала један од најтраженијих материјала. На располагању је неколико врста малтера:

 1. структурна . Има нехомогену грануларну структуру. Састоји се од малих гранула, минералне базе и растварача. Разликују се дуктилношћу, тако да их је лако дати било који облик. Продаје се у готовом облику у великим кантама.
 2. фактура . Омогућава вам да симулирате текстуру било којег материјала (камен, дрво, резани папир). Састоји се од кречног брашна, пунила и полимерних материјала.
 3. Венецијански. То је прозирна вискозна композиција водене емулзије, каљеног вапна и мермерног брашна.

Припремни рад

Гипсани зид се припрема. Ако је нераван, има велике дефекте или пукотине, онда га треба поправити и поравнати. Потребно је уклонити избочене цјевчице и храпавости, али није неопходно тежити савршеној глаткоћи (осим венецијанске). Зидови морају бити доброрукујте дубоким пенетрацијским прајмером. Након потпуног сушења потребно је залијепити љепљивом траком сва мјеста у близини подручја која ће бити прекривена жбуком. Ово ће олакшати даље чишћење (траку треба уклонити док се малтер не осуши потпуно, као што ће касније бити тешко). Као резултат, требало би да се појаве равни и чисти зидови, без накупљања прашине и дубоких пукотина.

Алати

У зависности од врсте премаза, користе се одговарајући алати. Минимална листа алата:

 1. Ниво, нагиб.
 2. 2 велика контејнера за готова рјешења и за воду (алати за прање).
 3. Сет лопатица различитих величина.
 4. Ренџер од дрвета или пластике.
 5. Метал Смоотхинг Мацхине.
 6. Ролер, банана спужва, комад текстуриране тканине, четкица (по вашем избору или на дохват руке).

Основна фаза рада

Многи су заинтересовани за питање, да ли је декоративна жбука властитим рукама од обичног кита заиста или не? Можете задовољити ове људе, можете то учинити сами, трошећи минимум новца. Готова смјеса се разрјеђује у складу са упутствима, али је потребно израчунати како се припрема гутљај одједном. Мешавина треба да буде густа, да се не шири нити ствара било какву неугодност у формирању рељефа.

Најчешће, композиција се наноси на зидове од дна до врха са челичном решетком. Алат треба држати под углом од 60 степени према зиду. Често се користи регуларна лопатица. Неопходно је брзо радити, јер је потребно имати времена за спремање спремљеног складиштазидовима и дајте му рачун.

додавање фактуре

Чим се малтер мало згусне, може се почети стварати рељеф:

 • на површини су прекривени рибежем, лагано га притискајући у произвољном реду;
 • специјалним ваљком који хода кроз гипсани слој, стварајући текстуру бељеног велура;
 • користити као алат комад дебеле рељефне тканине, наизменично га притискати на малтер;
 • проћи кроз гипс са специјалним шаблонима са орнаментом или шаблоном;
 • користећи нормалну бананску спужву или полиетиленску амбалажу, створити хаотични образац;
 • Ако ништа није прикладно, можете користити обичну назубљену лопатицу или чешаљ. Алат се притиска у једва скоченом слоју и проводи их у одабраном смјеру.

У процесу фактурисања, посебну пажњу треба посветити тешко доступним мјестима и угловима, како би се спријечило стварање утјецаја.

Видео за припрему декоративне жбуке

Фаза завршне обраде и декорација

Након стварања рељефа морате чекати четврт сата. Након тога, мокар ударац захтијева мало да се изглади створена текстура. Алат треба стално уронити у посуду са водом, очистити од вишка раствора и хидратизирати. Када је складиште потпуно сухо (траје најмање 24 сата), декоративна жбука се третира фино зрнатом коре, уклањајући вишак.

Ово се може учинити. Али понекад људи имају жељу да прекрију зидове бојом. У овом случајупотребно је обратити пажњу на висококвалитетну боју, отпорну на негативне ефекте влаге, ултраљубичастих зрака и механичких оштећења. Прво су насликали текстуре, а затим глатко. Уз помоћ боја различитих нијанси можете створити оригинално рјешење боја. На пример, први слој боје да покрије целу површину и обоји још једну нијансу како би прошао кроз врхове текстуриране површине. Главна ствар је да се боје међусобно комбинују.

Типс

Потребно је обратити пажњу на савјете професионалаца:

 1. Боље је користити малтер на воденој бази за третирање унутрашњих зидова, јер су безбедни за здравље.
 2. Ако је површина подножја неравномерна, све мрље треба попунити гипсом, што подразумијева додатне трошкове складишта.
 3. Састав велике коре се наноси само ручно.
 4. Након наношења малтера у прва два дана у просторији, потребно је искључити штетне ефекте температурних флуктуација, влаге и механичких оштећења.

Уз помоћ декоративне жбуке, направљене од обичног кита, можете променити свој дом својим рукама, чинећи га оригиналним, елегантним и лепим.