Бетонски стакленик са грејањем сопственим рукама

Знате, али ви сте мудар човек! И уопште није да сте заинтересовани за конкретан стакленик са грејањем. Не! И стога, као план или чак покушај да се такав пројекат узме у обзир као "независност хране" - достојанство практичних људи. Изненадићете се, али ... од овог тренутка половина посла је завршена! Размишљате о нечему корисном! Штавише, чињеница да је, у суштини, од виталног значаја - о сопственом стакленику. Па, да видимо одакле долази ова врста "оута" и шта би требало да почне данас.

Снови, снови где је ваша инкарнација: пројекат

Заиста, главна ствар у нашем пословању (а то није проблем, изградња стакленика није само креативни процес, већ и предузеће које треба неке финансијске инвестиције) - непристрасно је приступити рјешењу свих два, али веома важна питања: Зашто ми је потребан стакленик и колико могу инвестирати у пројекат? Пошто успех вашег пословања зависи управо од тога колико сте далековидни и предузетнички. Међутим, због нашег са вама, нема савршенства (ми смо људска бића!). Ми смо склони да се грешимо, и само мало је дато да предвидимо елементе непогодности у постизању циља. Зато будимо реалисти и наставићемо да се ослањамо само на могућности које имамо, или можемо да приуштимо да користимо "скривени потенцијал" ...

Наравно, врсте стакленика су невероватне. Међутим, у нашем случају, универзална варијанта стаклене баште, да тако кажем, ће се разматрати за све прилике - конкретан стакленик са грејањем. То је капиталзграда која се без икаквих потешкоћа може модернизовати или драматично променити у смислу жељене дестинације. Уосталом, ми - људи смо практични и зато не намеравају да бацају новац на ветар ...

Локација зграде или сви вјетрови за зло!

У принципу, не постоје посебна ограничења у смислу избора одређене тачке позиционирања будуће структуре за одређени дио свијета. Критични је само фактор сјенчања, тј. Локација будуће структуре треба бити релативно отворена. Зашто? Овде је све једноставно: стакленик од бетона, као и било којег другог материјала, треба да буде заштићен од ветра. Што се тиче локације, пратите правац изградње - од севера до југа.

Практични пример: као син са оцем саградио стакленик

Дакле, пређимо на директну нарацију, о томе како се ствари стварно догађају.

Након што је проценио све "за" и "против", главни дизајнер (отац) је одлучио да је универзални параметар за будућу камену стакленику вриједност 3к6к3 метара. Гдје, први - ширина, други - дужина и, сходно томе, трећи - висина.

Фондација - темељ

Као што је горе поменуто, структура би требала одговарати концепту "капитал" (једном када је стакленик из бетона, онда би база требала бити прикладна). Стога, без земљаних радова, нисмо: ископали ров испод темеља, узимајући у обзир претходно споменуте димензије од 60 цм."Фрацтионал". Пунило је служило као течни раствор глине и пијеска у омјеру: три дијела пијеска на један дио глине.

После сваког слоја пуњења - набијање. Таква фондација са нама, да тако кажем, била је брањена три недеље. Затим су кренули у непосредни процес израде капице која се састојала од звонастог камена у два реда и била малтерисана малим слојем цементног малтера.

Изградња зидова у три фазе

За "максималну отвореност" замишљен је за примјену ове врсте конструкције:

  • Девет ступова: 4 - угаони, један на три стране и два на улазној страни.

  • метални носачи од профилне цеви са пресеком од 10 мм са завареним плочама за монтажу.

Подножје колона је осигурано арматурним клиновима (бушење рупа у бази и примарним каменцима ПИПЕЛИНЕ). Такође, за поузданост конструкције примењене су металне плоче, које причвршћују потпорне елементе на крајевима чепа. Следећи редови колона су постављени на цереситно решење. Надаље, носећи елементи су ојачани монтажном мрежом и затварачем (церезит).

Металне преграде, којима је додељена улога "ребара крутости", осигуране су помоћу клинастих клинова на базном постољу, а затим их треба причврстити на горњу кровну греду.

Поликарбонат - основни материал продора светлости

Будући да је наша структура стакленик од бетона са вашим властитим рукама, онда способностПроћи сунчеве зраке мора бити на одговарајућем нивоу. Прекинули смо избор на поликарбонату. Овај грађевински материјал је веома скуп, али с обзиром на његова јединствена својства, за наш конкретни стакленик, једноставно је постао замјена! Купљена су четири листа од шест метара, од којих су два исечена на 4 дијела за двије стране стакленика (по дужини). Два интегрална листа су постала кровни покривач.

Задњи део зграде је био опремљен са два широко отворена прозорска оквира. Кутија за врата је сигурно причвршћена за предње ступове. За леву и десну страну врата постављени су уски прозорски оквири испод стакла.

Кров и његов покров

Изградња двокраког крова за бетонску стакленику властитим рукама одузела нам је два дана. Шта да кажем овде, у овој фази, били смо укључени у више менталних активности него што раде мишићи. Прорачуни су вршени константно. Греде, греде, трупци и остали дрвени елементи конструкције константно су подвргнути провјери точности одређеног мјеста. Најкритичније тачке прикључка допуњене су причврсним конзолама и челичним причврсним угловима.

Због тога се шест метарских плоча од поликарбоната "хармонично уклапа" у њихова места, не остављајући шансу за тренутак "недоследности", али оквир крова стакленика је добио својства "недеструктивног". На крају, целокупна полимерна раван је фиксирана помоћу вијака, а њене крајње ивице су биле склоне обради силиконом (течност не би требало да падне)унутар шупљина поликарбонатне превлаке!).

Наравно, пре него што је кров био покривен, дрвени елементи дизајна били су склони хемијској обради антисептичном бојом.

Оправка на вътрешниа съединени бетон

Изведена је једноставна конструкција у облику обрнутог слова "Ш" за постављање тла. Одбори су узети као основа (25.). Чврстоћа конструкције постигнута је учвршћивањем дугих комада кутије кратким попречним даскама и шипкама, ишло неколико десетина центиметара дубоко у тло.

Све дрво је такође третирано са антисептичким раствором. Мало касније унутар стакленика постављени су специјални додатни објекти од металног профила, што је значајно повећало седиште. Убудуће је предвиђено да се стакленик опреми са две висеће цеви, које ће моћи да се држе других капацитета за материјал за слетање.

Мало о земљи

Што се тиче састава земљишта: земљиште је донесено из сувог рибњака, који је накнадно измијешан с обичном црном земљом.

Птичји измет и други минерални додаци уведени су у складу са опште прихваћеним пропорцијама. Ова последња вредност је регулисана типом супстанце која се користи и препоручује се од стране произвођача.

Осветление, огревание от пластинки от бетон

Не можете замислити стакленик без довољно осветљења. Упркос чињеници да је југозападни дио зграде био "покривен" једним од зидовастамбена зграда, али довољно свјетла да продре са ове стране. У другом, да би се одржао прихватљив ниво осветљења у стакленику, постављено је шест старих дневних светала, које су на тај начин добиле свој други живот

.

Стакленик са грејањем је потребан да би се добијао усев током целе године или барем до јаких мраза (у зависности од региона боравка). У том случају, у једној календарској години можете повући више усјева, чиме ћете искористити своја финансијска улагања. За то је у нашем конкретном стакленику инсталирана пећ конвекцијског типа на крута горива (огревно дрво, угаљ). Довољно је загријати стакленике наших димензија.

У закључку, рећи: ово је важно!

Вјерујте ми, градите стакленике са бетоном властитим рукама - није тешко! Постоји само наша невољкост и мноштво разлога који ће се наћи у свакој сумњи, као што су: "Не, нећете успети!" Међутим, ствар је сасвим другачија, заиста желите да то учините и направите само један корак ка нечему новом ... Можда ће се неки од вас, драги читаоци, насмијешити једноставности реченог, али стварно стање ствари је оно што сами себи замишљамо! Не плашите се тешкоћа и "они" ће изгубити сваки интерес за вас.

Покушајте и сви ћете изаћи. Не очајавајте и не спуштајте руке ако нешто крене наопако. Као стимулативан пример, аутор овог чланка жели да вас подржи, мудар читалац: од новембра до јануара, лук се узгајао на перо, салате и друге различите зеље.Онда је време да посадимо цвеће ... На крају, трошкови за стаклену башту су се исплатили након што су "цветови" у марту (свети 8. март).

Дакле, увјеравамо вас, конкретна стакленика са гријањем властитим рукама је вин-вин опција за "једнократну инвестицију"! Добро друштво за вас и добре жетве!