Балкон у приватној кући (71 фотографија): прекрасно покривен и отворен под кровом, балконски додатак у дрвеној кући изнад веранде

Обично, приватне куће не подразумијевају обавезно присуство балкона. Неко ће тај архитектонски елемент сматрати сувишним чак и за двоспратну зграду, неко ће зауставити одређене тешкоће у његовој изградњи и преради, некоме би се ова идеја чинила прескупом. Типично, балкон у приватној кући замјењује пространу терасу или веранду.


Међутим, многи власници сеоских кућа и викендица још увијек преферирају отворени и затворени балкон као удобно мјесто за одмор, спавање или рад.

За и против

Балкон, као и свака друга архитектонска структура, наравно има низ одређених предности и недостатака, које тежине треба узети у обзир у фази пројектовања будућег дома.

Предности балкона укључују следеће тачке:

 • Могућност кориштења терасе балкона као додатних живих метара;
 • привлачан изглед, лијепа декорација фасаде;
 • Слободан приступ улици. На отвореном, увек је добар тренутак за леп разговор или кафу. Поред тога, свеж ваздух у непосредној близини животног простора може бити право спасење за особе са инвалидитетом;
 • У зависности од карактеристика пројекта, балкон може бити дио тријема, крова или веранде;
 • У случају критичне ситуације, балкон се увијек може користити као излаз у случају нужде на улицу.Поред предности балкона у приватној кући има и својих недостатака. Међу њима:

 • Изградња балкона постојеће зграде је увек финансијски веома скупа;
 • Уграђени балкон је конструкција повећане опасности. Неисправна калкулација или грешка у инсталацији може проузроковати колапс структуре;
 • Балконска врата доводе до значајног губитка топлоте у просторији. Ако се не ради само о језику који је потпуно изолован.врсте

Балкони могу бити затворени или отворени. Отворена зграда је оградна плоча. Затворени балкон значи обавезно застакљивање површине.


ответить

Најчешће, приватне куће су украшене отвореним балконима. Такав дизајн се користи као декоративни елемент, стога се посебна вриједност уклања избором завршних материјала и дизајна ограде. Једна од најлепших и најсликовитијих опција која је добијала на популарности последњих година је употреба кованих ограда.
Поред безусловне спољашње привлачности фалсификоване ограде има своје особености:

 • његова величина не би требало да пређе величину носиве плоче и отвора балкона;
 • Прије инсталирања потребно је пажљиво процијенити стање плоче, јер ће јој метална конструкција дати пуно непотребног оптерећења;
 • започети монтажу металне решетке или друге металне конструкције тек након потпуне обнове армиранобетонске плоче(уклањање пукотина и струготине, поравнање).


затворено

Остакљење значајно повећава функционалност просторије, омогућавајући коришћење балкона не само као места за одмор, већ и као један од дневних боравака.


Стакло штити балкон од хладног вјетра и падавина, птица и инсеката, прекомјерне буке. Затворени балкон - одлично мјесто за узгој термофилних биљака које воле вишак сунчеве свјетлости.

Различите варијанте остакљења (панорамски, парцијални, помоћу витража) дају нове могућности за оригиналан и естетски атрактиван дизајн фасаде.


материал

За производњу балкона кориштени су издржљиви и издржљиви материјали. Најчешће је то бетон и дрво.

бетонски балкон

Ова архитектонска структура има своје посебности:

 • носеће структуре су нетакнуте у зиду. Поузданост конструкције зависи од дебљине зида, ако није јако јака, а затим примени додатне носаче;
 • излазак балкона није краћи од 1 метра;
 • Ако је кућа цигла, онда се основна плоча уметне у зид за целу дужину;
 • ниво горње плоче је постављен на 5-8 цм испод очекиване ознаке подне облоге;
 • бетонски темељ мора бити пажљиво изолован;
 • висина ограде балкона не смије бити мања од 1 мдрвени балкон

Обично инфериорни по бетону по величини и поузданости, али премашује декоративни план. Извана, балкон подсјећа на удобну дрвену кућу или кућицу. Дрво је материјал који има многе предности. Прије свега, то је атмосфера удобности која ствара природно дрво, његов мирис и изглед. Дрво је савршено комбиновано са разним декоративним материјалима.

Карактеристике уређаја на дрвеном балкону:

 • за конструкцију носивих конструкција, греде са пресјеком од 10 к 20 цм;
 • минимална дубина полагања греда у каменој фасади не смије бити мања од 25 цм;
 • причвршћивање греда на зидове врши се вијцима или угловима метала;
 • на конзолу монтиране вертикалне полице (даске 4 * 10 цм) и уздужне (5 * 10 цм);
 • је инсталиран под и ограде;
 • сви елементи дрва и метала су обрађени уљаним бојама, решетке и рукохвати су прекривени заштитом од смрзавања и водонепропусним лаком.Размак између шипки решетке за било коју конструкцију не би требао бити шири од 10-12 цм

.

Балкон у дрвеној кући

Већина балкона је постављена на крову. То могу бити забатне кровне конструкције или балкони-прозори. Пјешачке и кровне конструкције могу стајати испред куће или бити дубински.
Ако се пројектом планира да се направи балконски забат, онда за вријеме грађевинских радова један од забата чини дубље од ширинебудућа изградња. Основа за кров ће бити висећи систем рогова.

Основна плоча будуће зграде је покривена гријачем и слојем хидроизолације, одозго је постављен естрих. Следећи корак је уградња металне, циглене или дрвене ограде.

Како самостално инсталирати балкон у приватној кући у видеу испод.

типови конструкциј

Без обзира на изглед и величину, сви балкони имају обавезне елементе дизајна. Међу њима:

 • основну плочу која има главно оптерећење;
 • ограда (парапет);
 • додатни елементи (визир, ветробран).Главни конструктивни елемент је плоча која је израђена од армираног бетона или дрвета. Прва опција се односи само на зграде изграђене од трајних материјала (камен, цигла, бетонски блокови). Дрвена плоча је мале тежине, тако да се може поставити на фасаду било које зграде.


На начин да се плоча фиксира на зид, балкони могу бити:

 • са конзолном гредом притиснутом у зиду (армиранобетонска плоча се прашни у зиду у фази изградње, а одлив конструкције не може прећи 1 м);
 • са конзолном плочом и гредом на гредама (греде се монтирају на зид, одакле се на врху поставља армиранобетонска или дрвена плоча, а ширина балкона може досећи 1,2 м);
 • са плочом на триангуларним заградама (ова опција се користи када је балкон причвршћен на већ постојећизграде);
 • са пећи на стубовима (бункер балкон се заснива на стражарима на фасади колоне, зидовима, гредама).

Француски балкон је такође класификован као балкон, иако, у ствари, постоји само прекрасна прозорска ограда.


опције локације

Пројектни пројекти могу укључивати другачији положај балкона, као што је преко веранде или отворене терасе, преко еркера или тријема.

Балкон најчешће краси централни дио фасаде зграде и налази се испод крова с кућом. Ова опција је идеална за мале зграде. Такав балкон је одлично мјесто за опуштање у сунчаном и кишном времену. Пространа соба вам омогућава да донесете мали стол на балкон, неколико столица или чак кауч.


Дрвени трокутасти балкон испод крова изгледа веома занимљиво и необично. Стакло може користити собу као зимски врт.

Балкон над било којом зградом (тријем, веранда или прозор) обично обавља не само декоративну већ и чисто практичну функцију. Такве зграде захтевају постављање крова, а балконска плоча само игра своју улогу. Практична опција је приметно јефтинија конструкција.

Ако то није потребно, балкон се може налазити с обје стране зграде, обично на другом или посљедњем кату.


Кровови или визири: шта је боље?

Потребни конструктивни елементи немају кровмеђутим, увелико проширује функционалност балкона. Визир је једноставна конструкција најчешће закривљеног облика, која штити простор балкона од атмосферских падавина.

Кров би требао бити нешто већи од пећи и ограде балкона и имати малу пристрасност како би се спријечило накупљање снијега.

Кров може бити једноспратан (најједноставнија и најисплативија опција) и двострана (ова опција посебно добро изгледа на кутним балконима).

Скривање отвореног простора балкона од директне сунчеве свјетлости ће омогућити оригиналну надстрешницу - "маркиз". Ова метална конструкција, прекривена специјалном крпом, не само да ефикасно штити простор балкона, већ му даје и веома лијеп и модеран изглед.


Визир у облику куполе није веома популаран због одређених техничких потешкоћа у производњи. Међутим, многи власници приватних кућа бирају овај начин уређења за свој балкон.


Лучни балдахин изгледа веома занимљиво и елегантно. Поред тога, он је такође прилично функционалан и практичан у употреби.


беаутифул идеас

Отворени балкон лучни тип служи као надстрешница изнад улаза у зграду. Полукружни кров елиминише могућност акумулације воде током кише и снега. Пространа зона омогућава да се уреди неколико столица, столица и столова одједном, како би се створила угодна вањска рекреацијска зона.

ОбавезноДрвени балкон вам омогућава да направите два угла за чај. Основна плоча служи као величанствен поглед на простране веранде од атмосферских падавина.

Отворени полукружни балкон привлачи пажњу, изнад свега, својим дивним дизајном. Користи се за прављење ограде и визира. Такав балкон истовремено обавља и двије функције - пространо, свијетло мјесто за одмор и декоративни украс фасаде.