Аутоматски прекидачи - од оног што су заштићени и како су распоређени

Аутоматски прекидачи су уређаји чији је задатак да заштите електричну линију од оштећења услед велике струје. Може бити и прекострујни кратки спој и само снажан проток електрона, довољно дуго да пролази кроз кабл и узрокује његово прегријавање са накнадним спајањем изолације. Аутоматски уређај у овом случају спречава негативне посљедице тако што онемогућава напајање струјом у кругу. У будућности, када је ситуација нормална, машина се може поново ручно укључити.

Функције прекидача

Заштитни уређаји пројектовани су да обављају следеће главне задатке:

 • Укључивање електричног круга (могућност искључења заштићеног подручја у случају проблема с храном).
 • Избијање индукованог кола у случају струја кратког споја у њему.
 • Заштита линије од преоптерећења при проласку кроз струјну струју уређаја (то се догађа када укупна снага уређаја прелази максимално дозвољену).

Укратко, АБ истовремено обавља заштитну и контролну функцију.

Главни типови прекидача

Постоје три главна типа АБ, који се међусобно разликују за конструктивно извођење и пројектовани за рад са теретима различитих величина:

 • Модуларна. Име је добила по стандардној ширини, вишеструкој 1,75 цм, пројектована је за струје мале величине и уграђена је у мреже домаћих електричних напајања, за кућу или стан. По правилуОво је једнополна или биполарна машина.
 • Литијум. То се тако назива кроз тело. Може издржати до 1000 Ампера и користи се углавном у индустријским мрежама.
 • Зракоплов. Дизајниран за рад са струјама до 6300 ампера. Најчешће је то трополна машина, али сада производи уређаје овог типа и са четири пола.

Аутоматска заштита једнофазни је аутоматски прекидач, који је најчешћи у кућним мрежама. То је 1 и 2 пола. У првом случају, само је фазна језгра повезана са уређајем, ау другом је и нула.

Поред наведених врста постоје и заштитни уређаји који су означени скраћеницом РЦД и диференцијални аутоматски уређаји.

Први се не може сматрати пуноправним АБ, њихов задатак није да заштити круг и уређаје који су у њему, већ да спријечи удар електричног удара када особа додирне отворено подручје. Диференцијални заштитни аутоматски уређај је комбинован у једном уређају АВ и УЗО.

Како уредити аутоматизацију заштите?

Размотримо детаљно уређај прекидача. Тело машине је израђено од диелектричног материјала. Састоји се од два дијела, која су спојена заковицама. Ако је потребно раставити делове тела, заковице се буше и приступају унутрашњим елементима заштитне машине. Оне укључују:

 • Заврните терминале.
 • Флексибилни проводници.
 • Управљачка типка.
 • Покретни и фиксни контакт.
 • Електромагнетно ослобађање, које је соленоид са језгром.
 • Отпуштање топлоте, које укључује биметалну плочу и вијак за подешавање.
 • Излаз за гас.
 • Коморе за затварање.

Са задње стране, аутоматски сигурносни осигурач је опремљен специјалним засуном, са којим је монтиран на ДИН шину.

Потоња је метална шина ширине 3,5 цм, на коју су причвршћени модули јединица, као и неки типови електричних бројача. Да бисте прикључили машину на сталак, тело заштитног уређаја требало би да се постави изнад његовог горњег дела, а затим затворите резу притиском на дно машине. Могуће је уклонити уређај за аутоматску заштиту са ДИН шине закопчавањем засуна испод.

Стезаљка модуларног прекидача може бити веома чврста. Да би се такав уређај причврстио на ДИН шину, потребно је унапријед закачити засун и осигурати заштитни уређај на положај уградње, а затим отпустити елемент за блокирање.

Лакше можете олакшати - при затварању језичка снажно гурните његов доњи део помоћу одвијача.

Јасно, зашто ми је потребан прекидач на видеу:

Принцип рада прекидача

Сада да видимо како ради машина за безбедност мреже. Повезивање се врши подизањем контролног дугмета. Да бисте искључили АБ са мреже, полуга се спушта.

Када је заштитни електрични прекидач у нормалном раду, онда је електрична струја са повишеном контролном ручицомдолази до машине преко кабла за напајање прикљученог на горњи терминал. Струја електрона иде на фиксни контакт, а из њега - на мобилни.

Затим, на флексибилном проводнику, струја улази у соленоид електромагнетног растављања. Из њега, на другом флексибилном проводнику, струја иде на биметалну плочу, која улази у термално ослобађање. Пролазећи кроз плочу, проток електрона кроз доњи терминал иде у повезану мрежу.

Карактеристике рада топлотног разделника

Ако је струја струје прекорачена, у којој је инсталиран уређај за аутоматску заштиту, називна вриједност уређаја је преоптерећена. Ток електрона велике снаге, који пролази кроз биметалну плочу, даје јој топлотни ефекат, чинећи га мекшим и присиљавајући кривину на страну искључује елемент. Када он уђе у контакт са плочом, машина ради и доводи струју до кола. На тај начин, термичка заштита спречава претерано загревање проводника, што може довести до топљења изолационог слоја и отказа ожичења.

Загревање биметалне плоче до те мере да се савија и узрокује да се АБ активирање догоди у одређеном временском периоду. То зависи од тога колико струја прелази номиналну вредност машине и може да потраје до неколико секунди и један сат.

Рад топлотног разделника се јавља у случају вишка струје круга од номиналне вредности машине за најмање 13%. После биметалног хлађењаплоча и нормализује тренутну вредност, заштитни уређај се може поново укључити.

Постоји још један параметар који може утицати на рад АБ под утицајем разделника топлоте - то је температура околине.

Ако ваздух у просторији у којој је инсталиран уређај има високу температуру, плоча ће се загрејати да би одсекла ивицу брже него што је уобичајено и може да ради чак и са благим повећањем струје. Насупрот томе, ако је кућа хладна, топлина плоче ће бити спорија, а вријеме до искључења круга ће се повећати.

Рад термалног разделника, као што је речено, захтева одређено време током којег струја кола може доћи до нормалног стања. Тада ће преоптерећење нестати, а уређај неће бити искључен. Ако се вредност електричне струје не смањи, машина емитује ланац, спречавајући топљење изолационог слоја и спречавајући пожар кабла.

Разлог преоптерећења је најчешће укључивање у ланац уређаја, чији укупни капацитет прелази обрачун за одређену линију.

Нијансе електромагнетне заштите

Електромагнетно ослобађање је дизајнирано да заштити мрежу од кратких спојева и да се према принципу рада разликује од топлотне. Под дјеловањем пренапона кратког споја у соленоиду постоји снажно магнетно поље. Помера се ка језгру завојнице, која откључава енергетске контакте заштитног уређаја, утичући на механизам разделника. Снага линије је заустављена, захваљујући чемунестаје опасност од пожара ожичења и уништења закључане инсталације и прекидача.

Будући да у случају кратког споја у кругу постоји тренутно повећање струје до вредности која може довести до озбиљних посљедица у кратком времену, рад аутомата под утицајем електромагнетске демонтаже одвија се за стотинку секунде. Истина, у овом случају струја треба да пређе номиналну вредност АБ у 3 и више пута.

Укратко о аутоматским прекидачима на видео:

лукобран

Када се контакти круга кроз који струји електрична струја раздвајају, настаје електрични лук између њих, чија је снага директно пропорционална вриједности струје мреже. Он даје контактима разорни ефекат, тако да уређај за заштиту има и лож-комору, која је скуп плоча, постављених паралелно једна другој.

Приликом контакта са плочама долази до дробљења лука, што доводи до смањења његове температуре и до погоршања. Гасови који настају када се лук појављује кроз посебну рупу се уклањају са дела тела заштитног уређаја.

закључак

У овом чланку, говорили смо о томе какви су то аутоматски прекидачи и како они раде. На крају, кажемо да сигурносни уређаји нису предвиђени за инсталацију на мрежу као обични прекидачи. Таква употреба ће брзо уништити контакте уређаја.