Апарат за заваривање полипропиленских цеви: како изабрати лемило за полипропилен?

У посљедње вријеме, за водоснабдијевање стана кориштене су само металне цијеви, повезане су углавном са навојним спојевима и заваривањем. У нашем времену оне се све више замењују лакшим и лакшим за употребу полипропиленским цевима. Замена цеви је једноставна ако имате прави алат. На пример, за заваривање ПВЦ цеви треба специјално лемило за полипропилен. До тренутка стицања, препоручује се проучавање карактеристика процеса рада и уређаја за заваривање, како би се тачно знало који уређај изабрати.

Дизајн и врсте заваривања за полипропилен

Апарати за заваривање за лемљење су електрични гријачи са уграђеном аутоматском контролом и контролом температуре. Генерално, гвожђе за лемљење полипропиленских цеви је дизајнирано тако да одржава потребну температуру за повезивање фитинга и ПВЦ цеви, што би требало да буде 260ОС. Само на овај начин можете лемити цевовод, не плашити се пукотина. Стога, опрема треба да буде високог квалитета.

Лемилица за полипропиленске цијеви је тијело с дршком, унутар којег су електрични дијелови који осигуравају његов рад. Испред јединице је гријач, мора бити причвршћен на разне млазнице, намијењене за цијеви различитих промјера. Принцип рада свих уређаја за заваривање полипропиленских цеви је један: радна површина се загрева помоћу електричног елемента до регулације температуре коју поставља терморегулатор иискључен

Чим температура падне на 2-5оЦ, ​​електронска кола и термостат поново укључе алат за лемљење полипропиленских цеви за грејање. Уређаји за заваривање полипропиленских цеви су подељени према врсти грејног елемента. Постоје две такве сорте:

 • са грејачем цилиндричног облика, на њему су инсталиране млазнице као стезаљке на цеви;
 • са грејачем који изгледа као равна плоча са отворима за причвршћивање млазница. Због ове врсте млазница, овај тип уређаја се назива и гвожђе за заваривање ППД цијеви.

Ниједан квалитет обављеног посла, нити њихов редослед, не зависи од типа лемилице за заваривање полипропиленских цеви. Читав фокус је у смислу лемљења и практичности, а осим тога - у професионализму чаробњака. Пре куповине одређеног модела у продавници, мора се узети у обзир следеће карактеристике које утичу на извођење радова:

 1. Земља у којој је направљен алат.
 2. Снага машине.
 3. Присуство или одсуство потребног броја млазница.

Личне преференције често утичу на избор инструмента, али се појављују након што се стекне мало искуство. Због тога одаберемо жељезо за заваривање полипропиленских цијеви са знањем о предмету, наоружано знањем!

Карактеристике ручних и механичких лемилица

Одредити који је уређај за заваривање бољи, морате знати карактеристике њихових главних сорти. Сваки уређај за заваривање је неопходан и озбиљан алат који се користиППР инсталација цеви. Користи се за стварање запечаћеног, нераспадљивог цјевовода. Процес монтаже се заснива на технологији дифузионог заваривања и одвија се на следећи начин:

 1. Са овим алатом, шав је заварен на којем ће се вршити заваривање.
 2. Јединица за лемљење се наноси на оба краја спојева.
 3. Загрејани делови се наносе једни на друге, температура постепено пада и формира се довољно јак и запечаћен шав, који је уједно прилично пластичан.

Ако је заваривач правилно одабран, инсталација се одвија брзо и квалитетно. Сам уређај је прилично једноставан. У суштини, састоји се од три главна дијела: чврстог кућишта, удобне ручке и плоче.

Али у продаји можете пронаћи два типа сличних алата. Постоји уређај за ручно заваривање и механичко заваривање. Које су њихове разлике?

 • Приручник за лемљење полипропиленских цеви. Постоје неке ствари које нису познате неспецијалистима. На пример, машина за ручно заваривање за заваривање ППД цеви изводи заптивене спојеве, под условом да је испуњен следећи услов: пречник елемената за заваривање не треба да пређе 50 мм.

Овај алат је малог формата. А његов једноставан принцип рада омогућава да с њим ради чак и особа која нема посебне вјештине.

Али поред позитивних тренутака, постоје и значајни недостаци. Прво, ово је ограничење функција. Цеви великог пречника не могу се ручно повезатиапарат за заваривање ППР цеви.

 • Механички алат за заваривање полипропиленских цеви. То је прилично сложена јединица за заваривање пропиленских цеви пречника 40 мм или више, то је професионални алат за извођење механичког заваривања. Са овим уређајем можете саставити линију промјера до 2000 мм. Главна предност овог типа уређаја је његова свестраност. Са овом јединицом можете спојити цијеви од пластике, полипропилена и метала-пластике било којег промјера.

Главни недостатак таквог уређаја за заваривање полипропилена је сложеност управљања. Неприпремљена особа без одговарајућих вјештина ће бити прилично тешко радити. А цена механичког модела је реда величине већа од цене мануелног модела. Наравно, универзалност опреме вам омогућава да игноришете сличну нијансу. Али за једнократни рад, овај уређај није потребан за куповину, јер је то неразумно висок трошак.

Овај уређај је професионални уређај намијењен стручњацима који се баве уградњом цјевовода било које сложености. Стога, пре куповине правог модела, морате одлучити како ћете га користити.

Често, стручњаци у свом арсеналу имају два типа такве опреме. Уз помоћ механичке јединице, обавља се неки посао, уз помоћ других приручника. У пракси, обртници који теже сталним зарадама везаним за монтажу пластичних и ППД цеви, користе ручни тип лемилице.

Чињеница је да је овај уређај за заваривање цијеви прилично покретан и истовремено има исту приближну учинковитост као и механичка јединица. Дакле, ако се ради са цевима чији пречник не прелази 50 мм, боље је купити овај модел. У сваком случају, само ви одлучујете коју врсту апарата за заваривање требате.

Да ли треба да обратим пажњу на бренд и произвођача?

Многи стручњаци се слажу да најчешће бренд уређаја у многим аспектима значајно утиче на квалитет рада и одлуку о избору алата. Тешко је расправљати. Готово сви произвођачи данас нуде прилично широку палету различитих уређаја за заваривање. Негативни моменти у раду често настају због погрешног избора модела.

Наравно, скуп истинских професионалаца нужно укључује вјерске инструменте. Алати овог типа се разликују по својој разноврсности од стандардних понуда. Али то не значи да су стандардни алати лошији. Једноставно, спектар њиховог рада је ужи. Стога је једно од главних правила приликом куповине - посебну пажњу треба посветити земљи поријекла и бренду инструмента.

Алат ове врсте, произведен у Чешкој Републици или Њемачкој, можда је најбољи алат с великим оперативним ресурсом. Он је обавезно део професионалаца који се баве монтажом пластичних и ППД цеви. За почетнике овладати инсталацијом полипропиленских и пластичних цеви боље погледати алат,у Кини или Турској.

Њихови алати су много јефтинији од чешког, али тешко је рећи како ови алати раде. Људи који знају не препоручују куповину турског алата. О кинеском лемилицу за цеви од полипропилена не постоји недвосмислена идеја, већина се слаже у томе што је лутрија. Постоје брендови који су прилично конкурентни европским брендовима, али постоји прави отпад. Зато је боље купити кинески алат за једнократни рад.

Прибор за напајање и опрему

Једна од важних карактеристика је снага јединице. Избор овог параметра зависи од квалитета третираног материјала и пречника цеви. Формула за избор је једноставна:

 1. Пластичне и пропиленске цеви од 16 до 75 мм се склапају са алатом чија снага не прелази 0,85 кВ.
 2. Цевовод, чији је пречник око 90 до 125 мм, заварен је агрегатом од 1,5 кВ.

Уређаји са већом или мањом снагом су погодни за уске професионалце који се професионално баве постављањем цеви. У сваком случају, након што сте набавили алат, морате пажљиво проучити његову инструкцију. Приложен је свим алатима и одређује све захтеве за коришћење таквог уређаја.

Типично, апарат за заваривање описан за водоводне полипропиленске цијеви је стандардни сет, који у својој конфигурацији не укључује само лемило, већ и одређени број млазница за рад с њим. То је уз њихову помоћ да лемило може да поднесецеви различитих пречника.

Пажња! Овакав комплет доступан је у мануелним и механичким јединицама за заваривање, а разлика је само у броју млазница у комплету.

Стандардни сет увек укључује број млазница, колико стандардних величина служи одређени уређај. Да би се решио било који комплет за куповину, стручњаци не саветују да тражите уређај са проширеним сетом.

Домаће комуникације се прикупљају само из 4 величине ППР или пластичних цијеви. Стога је за самостално прикупљање комуникација на савјет мајстора боље купити комплет са само четири млазнице за промјере 16, 32, 50 и 110 мм.

Како користити заваривач?

Приликом одлучивања о томе која јединица за заваривање ће купити, мора се схватити да технологија заваривања ни на који начин не зависи од врсте купљеног инструмента. Стилови су груписани у складу са јасном шемом:

 1. У почетку се припрема мјесто споја, цијев на мјесту спајања се одваја што је више могуће, будући да квалитета резања директно утјече на непропусност будућег шава.
 2. На врху лемилице обезбедите потребну млазницу. Не спречава преношење топлоте на спој. Лемилица је спојена на мрежу чији напон не би требао бити мањи од 220 В. Потребно је неко вријеме да се лемилица и млазница загреју до оптималне температуре.
 3. Млазница има два краја. Имају рукав на једној страни, а на другом крају цеви. Након тога се оба елемента уклањају и брзо убацују један у други. У тренутку хлађењапроцес пресовања.
 4. Унутрашњост споја формира кору која обезбеђује непропусност за заптивање. Спојница са другог краја спојнице може се извести само након стабилизације заптивног шава.
 5. Операција са углом, т-ком или било којим другим елементом такође изгледа апсолутно.

Одлучивање о томе које лемило купити, прије свега, одредити с обзиром на његову куповину. Јефтини модели су погодни за ружичасти рад куће. Такви агрегати коштају око 30 долара. Али ако се одлучите за каријеру специјалисте за монтажу аутопутева са ППР и пластичним цијевима, вриједи погледати скупље и поузданије моделе. Важно је запамтити да купац највише пажње посвећује специјалистичком алату.