Једнокраки стакленик са поликарбонатом са сопственим рукама - корак по корак!

Желите ли себи осигурати свјеже поврће из властитог града, али подручје у близини куће је премало? Да ли планирате да одете на узгој биљака у затвореном простору, али немате довољно искуства у овом послу? Хоћете ли садити саднице? Поставите себи ова питања и ако барем један од њих одговори да, онда је време да размислите о томе како да изградите једнокраки стакленик са поликарбонатом својим рукама.

Једнокрилни стакленик од поликарбоната властитим рукама

Једнослојни стакленик - предности и недостаци

У принципу, једнокраки стакленик се не разликује од уобичајеног - то је зграда намењена узгоју различитих усева, која на рачун дизајна ствара повољне услове за живот биљака. Разлике у другом - у дизајну и месту где је постављен. Као што је јасно из назива, стандардни кров стакленика "скривао се" и из њега је постојао само један нагиб, у дијелу који подсјећа на правокутни трокут. Што се тиче мјеста, таква стакленика најчешће не посједује отворену површину и представља додатак стамбеној згради, огради или гаражи, или се спаја с једним од зидова на брдо.

Једнокраки стакленик поред куће

Које су предности овог дизајна? Зашто има смисла не подићи једноставни лук или двоструки стакленик, већ мали продужетак, више као шталу или сјеницу? Постоји неколико разлога.

 1. Компактност - сам по себи једнократни стакленик је мали, многи су везани за кућу или оградуОна неће заузети место, али ће се користити празни квадратни метри.

  Пример уређаја за једнокрилна стакленика

 2. Лак старт - биљке у таквој згради неће се много уклопити, брига за њих ће захтијевати мање времена и труда. Стога, ако сте почетник у сеоском бизнису, једнокраки стакленик у близини куће помоћи ће вам да стекнете основне вјештине бриге за усјеве. И након тога је могуће без проблема повећати вагу и направити засебну зграду са већом површином.
 3. Саднице - чак и ако постоји велики одвојени стакленик, мала зграда на једном брежуљку неће бити празна јер се може прилагодити за узгој садница. Мала корисна површина зграде неће бити ометена - користећи полице, вртлари смјештају у једнокраки стакленици велики број краставаца, парадајза и других садница. У исто вријеме у тако малом волумену створити оптималну климу за биљке је много лакше и, што је још важније, јефтиније.

  Једнозидна стаклена башта од поликарбоната

 4. Штедња - стакленик који има само једну шарку у близини ограде или зида захтијева мање грађевинског материјала него што је сам. Осим тога, повезивање расвјете, гријања, аутоматског наводњавања и присилне вентилације ће вас коштати много мање - нема потребе за комуникацијом преко половине парцеле.
 5. Поузданост - причвршћена на кућу стакленика са кровом са једном шарком је заснована на чврстом капиталном зиду. Осим тога, ограда, кућица или друга структура штити од јаких вјетрова.

  Једноставне варијанте зидних једнослојних пластеника

 6. Гријање - налази се на јужној страни куће, стакленик са једностраним кровом ће бити мање изложен смрзавању или хладном. Осим тога, кроз главни зид унутар њега ће продријети нека количина топлине из куће.

Смањена верзија стаклене баште са кровом са једном шарком за узгој садница на полицама

Нема такав дизајн и недостатке. Већ је горе поменуто да се већина пластеника са кровом са једним шаркама, подигнутим на зиду, разликују у малом корисном простору. А ако за почетнике дацхникс у овом постоји корист, онда за искусне вртларе све супротно - пуно поврћа, бобица или цвијећа у таквој згради не расте. Поред тога, неки верују да зидна или ограда стаклене баште са једностраним кровом добија много мање сунчеве светлости од објеката који се налазе на отвореном простору.

Још једна сложеност која прати стакленике-анексе са кровом са једном шарком - потреба за радом у близини куће. То је бука, грађевинска глупост и шанса да се случајно оштети нека врста комуникације која се налази испод куће. Стога, планирајући зграду у стакленику са једностраним кровом у вашој колиби, сазнајте где пролазе подземне цеви и каблови.

пластеник са једним листом

Оне-хилл греенхоусе - дизајн

Пре било каквих грађевинских радова мора нужно бити фаза планирања; у случају стакленика са једностраним кровом, он се састоји од следећих акција:

 • дефинисање задатака које обавља стакленик;
 • избор места за изградњу;
 • одређивање дизајна стаклене баште;
 • величина зграде;
 • материјали за грађевинске радове.

једнокотни стакленици

Узастопно размотрити сваку радњу са савјетима и препорукама.

Дефиниција задатака. На први поглед, ово изгледа као ефекат преливања - зашто размишљати о томе за шта је стакленик потребан, ако је познато да је потребно да се узгајају биљке. Али какве ће то бити пољопривредне културе? У ком износу? Која је висина на којој могу расти? Да ли ће то бити само саднице или пуно плодоносно жбуње? Да ли се планира узгој усјева крајем јесени и зиме? Узмите парче папира и оловку, запишите питања и одговорите на њих. Све што одлучите у будућности ће утицати на дизајн стаклене баште и на процес монтаже.

Избор места. Почните са идентификовањем страна света на парцели - стакленик са кровом са једном шарком треба да буде постављен на јужној страни куће, у гаражи или огради. Ако то из неког разлога није могуће, више волите источну страну. Осим тога, имајте на уму да не постоји поред подручја испод стакленика високог грмља, дрвећа и других структура - они не би требали заклањати будућу зграду, биљке би требале примити максимално сунчеве свјетлости и топлине.

Оптимална локација стакленика на странама свијета

Гараже с косим кровом не морају нужно бити смјештене близу куће или ограде -постоје зграде које се издвајају

Дефиниција дизајна. Ако вам је потребан зимски стакленик, он је у стању да обезбеди оптималне услове за биљке, чак и на јакој хладноћи, онда вам је потребан веома дубок темељ, који штити тло (или под) у грађевини од смрзавања. За летњу опцију можете направити базу третиране антисептиком греде у пресјеку 100к100 или 150к150 мм.

Оквир стаклене баште

Још један пример трупа зидног једнокатног стакленика

Шема термо-стаклених пластика с једним листом

Што се тиче дизајна, она је подијељена на сљедеће елементе.

 1. Фондација - о томе смо већ говорили.
 2. Доња граница оквира - затворена на темељима греда дуж обода зидова будућег стакленика. Веома је важно чврсто повезати везу са темељима конструкције.
 3. Вертикални кутни регали - главни носећи елементи конструкције, морају бити строго вертикални. Захтева поуздану везу са доњом траком.
 4. Интермедијални кутни регали - такође носе елементе дизајна, али захтеви за њима су нешто мекши.
 5. Горња облога оквира - хоризонталне греде, причвршћене на вертикалне полице. Завршни елемент зидова стаклене баште, који се користи као потпорањ за греде, понекад се назива мауерлат.
 6. Греде - носиве елементе крова, постављају плашт. Карактерише га угао нагиба нагиба, директно пропорционалан оптерећењу снега у том подручју. Оптерећење изнад, угао би требао бити већи. Руб гредамора ићи даље од зидова до одређене удаљености, формирајући вијенац.
 7. Проклапање и подрезивање - додатни елементи оквира, монтирани између вертикалних регала и испод рогова. Потребно је ојачати дизајн стакленика и спријечити помицање главних елемената оквира.
 8. Фолија - постављена на оквиру стакленика. У нашем случају, ово је ћелијски поликарбонат.
 9. Врата и отвори служе за улазак у стакленик и његово прозрачивање.

Тродимензионални модел који демонстрира дизајн стакленика са кровом од једног нагиба. 1 и 2 - доње и горње траке, 3 - вертикални регали, 4 - рогови, 5 и 6 - врата и капије

Препорука! Већина пластеника са једним кровом има под у приземљу и стоје на потопљеном тлу у подруму. Међутим, у неким случајевима је пожељно да се направи дубина јаме од 1,2-1,5 м и да се тако ископају стакленици у земљу. Резултат је стакленик-термос са кровом са једним шаркама, где земља игра улогу грејача, а изнад земље је само горњи део зидова и крова. Али треба схватити да је такав дизајн прилично скуп и компликован.

Топлотно-термос са кровним кровом

\ т

Димензије. Дужина и ширина стакленика са једностраним кровом се бирају на основу буџета и броја биљака које се планирају узгајати у њему. У овом случају, дужина конструкције не би требала бити већа од оне у зиду на који се спаја. Ширина може варирати од 2 до 4 м, при чему се при избору узима у обзир простор за пролаз између биљака - процес његе иБерба треба да се одвија удобно и безбедно.

Висина стаклене баште са кровом са једном шарком ограничена је на висину зида поред зграде и одабрана је на основу удобности рада (у веома ниској конструкцији, теже ће бити радити), температурног режима биљака и њихове максималне могуће висине. У овом случају, одређују се двије висине - за вањски зид и за сусједну кућу или ограду. У просеку су 160-180 и 210-250 цм.

Цртеж једне палубе (поглед са стране)

Цртање стакленика (поглед сприједа). Димензије су дате као пример и наведене су у центиметрима

Материјали. Избор таквог темеља зависи од дизајна - то може бити дрво од ариша, или бетон, или блокови од опеке. Као омотач, као што је већ поменуто, користи се целуларни поликарбонат - издржљив, лаган и транспарентан материјал, способан да служи са компетентном инсталацијом од 8-10 година. Остаје само да се направи избор, од којег се гради оквир стакленика. Главни материјали који су за то погодни наведени су у табели испод.

Табела. Материјали за стаклени оквир са кровом са једном шарком.

Наслов, слика \ т
\ т

Дрвене греде

Једноставност и обрадивост обраде. Са технологијом и прецизношћу конструкције, има атрактиван изглед. Захтева заштиту од високе влажности, трулежи и штеточина.

профилисана цев

Односи се на трајни договорметал фраме За спајање можете користити вијке, завртње или заваривање. Материјал захтијева сталну контролу интегритета антикорозивног премаза у свим фазама изградње.

профил поливинил хлорида

Јефтин и лаган за костур. Она се разликује по једноставности монтаже. Снага је донекле инфериорна у односу на метал и дрво, при високим температурама мења величину према повећању.

Након разумевања дизајна, димензија, коришћених материјала и других карактеристика стаклене баште са кровом са једном шарком, нацртати лист папира или компјутер са приближним цртежом структуре, пожељно у неколико пројекција. У току будућих грађевинских радова, план ће помоћи да се спрече несретне грешке.

Пример једноставног цртежа (овде - продубљена једноспратница)

\ т

Препорука! Набавка грађевинског материјала за стакленик, узмите са залихом од 10-15%. Резерва ће вам омогућити да у случају оштећења или склапања брака са одређеним делом материјала не прекине изградњу на самој њеној висини.

Припрема локације и уређење темеља

Време је да почнемо да радимо директно и да узмемо алате. Пратите корак по корак припрему парцеле за изградњу стакленика са кровом са једном шарком.

Корак 1. Направите секцију дуж обима зидова будуће зграде. Да бисте то урадили, користите клинове или делове фитинга и затегнуто уже.

Означавање одабране парцеле

Корак 2. Уклоните из подручја исусједна смећа, камење и страни предмети.

Корак 3. Очистите градилиште од високе вегетације и унутрашњег простора будућег стакленика - и из траве.

Корак 4. Напустити градилишни материјал. Заштитите их од могућих киша помоћу надстрешнице или, барем, полиетиленског покривног филма.

Корак 5. Подесите радно подручје за припрему елемената оквира. Требало би да буде равномерно и чисто.

Подрум из лога

Тип темеља за стакленике са једном шарком зависи од сврхе за коју је створен, и од модела масе будуће изградње. За лаке конструкције дизајниране за употребу само у сеоској сезони, прилично једноставна структура из лога, корак по корак упутства за креирање која је дата у наставку.

Лумбер фоундатион

Корак 1. Након претходног означавања, ископајте ров. Дубина и ширина требају бити на истом нивоу секције кориштене дрвне грађе.

Ако је могуће, можете користити посебну опрему

Корак 2. Поравнајте зидове и дно рова, напуните 30-50% песка или шљунка.

Корак 3. Измерите и изрежите потребан број греда у секцији 100к100 или 150к150 мм. Третирајте га антисептиком.

Савет! За базу за стакленик, изаберите дрво од ариша - има високу чврстоћу и отпорност на влагу.

Корак 4. На радном подручју прикључите греду на једну кутију правоугаоног попречног пресека. Учвршћивач може изводити и уз помоћ углова и саморезних вијака, и нуггета, у комбинацији "у шапи"или "на пола дрвета".

Полагање трупца у ров

Одељак подрум у резу

Корак 5. Заједно са асистентима, ставите кутију дрва у ров, поравнајте је водоравно са нивоом и поставите даске, земљу или камење.

Угаони спојеви снопа снопа

Корак 6. Темељ греде мора бити сигурно фиксиран. За то можете или избушити рупе у дрвету и пробити кроз њих у подземне металне игле од не мање од 0,5-0,7 м, или их поставити исто, али унутар углова конструкције.

Фина жљебљена основа

Компликованија и скупља опција је плитко-продубљени темељ траке. Његова примјена је оправдана у случају када је планирана изградња тешког зимског стакленика. Осим тога, темељ траке има дужи вијек трајања од конструкције греде.

Шема финозрнатих бетонских тракастих подлога

Корак 1. У означавању ископајте ров дубине 50-70 цм и ширине 25-30 цм

.

Фазе формирања тракастог темеља: шематски приказ

Корак 2. Поравнајте зидове рова и затегните доњи део.

Корак 3. Стисните ров за трећину са песком, шљунком или мешавином у односу 1: 1 и влажном.

Корак 4. Изградња шперплоче или плоча од оплате, његова коначна висина изнад нивоа тла треба бити 5-20 цм

Изградња фондације за стаклене баште

Корак 5. Припремити бетонски малтер од М200, М300 или М400.

\ тКорак 6. Почните пунити бетон. Прије или у процесу можете монтирати прикључке како бисте повећали чврстоћу темеља. Након што смеша достигне ивицу оплате, поравнајте је. Уметните сидро за сидрене вијке у интервалима од 1-1,5 м тако да се налазе између усправних вертикалних носача оквира.

бетонирање

Корак 8. Покријте свјеже упаковани бетон полиетиленском фолијом и навлажите га водом 3-5 дана.

Корак 9. Уклоните филм и пустите да трака добије снагу. Термин - 2-3 недеље, у зависности од времена и дубине рова.

Корак 10. Уклоните оплату и покријте бетонску траку слојем рубероида. Осим тога, можете направити капу, такођер дјелује као топлински изолатор за тло и дно стакленика.

Завршена темељна трака за стакленику

\ т

Савет! Поред темеља дрва или бетона, на шиповима се могу подићи стакленици са једним кровом.

конструкција оквира

Размотримо процес стварања оквира за једнокатни стакленик дрвених греда - рад је подијељен у неколико засебних фаза:

 • стварање доњег ремена;
 • уградња регала;
 • монтирање горњег везива;
 • конструкција рогова;
 • монтажне привезнице и други слични елементи.

Свака фаза, заузврат, је подељена на одвојене операције, које ће бити приказане у упутствима корак по корак. Дакле, почнимо са доњом границом и њеним елементима, који се такође могу назвати лагањем.

Корак 1. Измерите и подрежите дрво- два трупца 100к100 мм дуж дужине стаклене баште и два у ширини. Третирајте антисептиком и пустите да се осуши.

Електрични виљушкар

Корак 2. Користите склопиви нож на крајевима снопа да бисте сечили за полумесечје, као што је приказано на слици испод. У присуству резача на дрвету и вјештина за рад с њим, можете уредити сложеније "браве".

Угаона веза на пола дрвета

Кутни спојеви кутије за дрво

Корак 3. Пратите обод доњих отвора за причвршћивање доњег зида на темељ. Они би требали бити смјештени између мјеста гдје ће у будућности бити фиксирани.

Корак 4. Одредите како ћете инсталирати вертикалне полице скелета. Ако се овај рад обавља уз помоћ углова - идите на следећу операцију. А у случају фиксирања регала у резницама, направите резне одговарајуће уторе у шипки за везивање.

Корак 5. Скупите траку на радном мјесту - можете сакупити све одједном, и досљедно у одвојеним кутовима. Избушите рупе да убаците нагел.

Корак 6. Поставите под на темељ, провјерите је ли у потпуности спојен. Осигурајте доњу траку на дну дугим структурним вијцима на дрвеним или сидреним вијцима за темељ дрва или бетона.

Пример готовог подрума са доњом траком

Корак 7. Убијте дрвене тајице са дрвета или уобичајене шипке за појачање у угловима. Морају да стрше 6-10 цм изнад нивоа везивањадаља монтажа кутних регала.

Повезивање нуггел везујућих елемената

Сада наставимо са инсталацијом вертикалних рекова и формирањем зидова будућег стакленика. Да бисте избегли клизање, употребите равни и привремени клизач на шинама или даскама.

Корак 1. Измерите и изрежите шипку 50к100 за вертикалне носаче предњег и стражњег зида.

Корак 2. Избушите рупе у доњим крајевима кутних регала бушилицом или иглом до дубине од 6 до 10 цм

Корак 3. Монтирајте кутне регале са отворима на нагел, излазећи из доњег ремена. Да бисте спречили увртање, користите монтажу на угловима и завртњима.

Монтажа кутног сталка

\ т

Савет! Приликом рада са завртњима и грађевинским вијцима великог пречника извршите претходно бушење на тачкама монтаже - то смањује ризик од пуцања дрвета.

Корак 4. Серијски монтирати све вертикалне полице стаклене баште, у ту сврху користити или углове и плоче за причвршћивање вијцима, или прикључак на утор утора са структурним вијцима.

Начини уградње обичних оквирних оквира

Након завршетка уградње регала, потребно је на њих поставити горњу везну линију са пресјеком од 100к100 мм. Повежите се по истом принципу као и са доњом траком - или на ојачаним угловима са завртњима, или у жљебовима и структурним вијцима. Први начин је лакши и лакши, други ће заштитити полице од могућег одступања са стране - жлеб неће дозволити да се то уради. О овомеУ фази распореда оквира, не заборавите хоризонталне попречне пречке између угаоних носача предњих и задњих зидова стаклене баште.

Стварање сличне структуре причвршћивања горње везе ће компликовати рад, али истовремено и ојачати стакленик

Монтажа рогова ће захтијевати од вас да добро радите с електричном пилом и присуством љестава.

Корак 1. Измерите сноп 50к100 мм и подесите дужину рогова у складу са њиховим будућим нагибом.

Корак 2. Трчите у ивицама клизача и вијенца рогова бушених за уградњу на горњу траку. Имајте на уму да кров стакленика треба да има вијенац дужине 5 цм

Фазе монтаже регала

Корак 3. Поставите први сплав на горњу горњу траку тако да нема зазора у жљебовима. За причвршћивање користите причвршћивање на угловима или на завртњима под углом.

Монтажни рогови

Корак 4. Поновите претходну операцију са другим роговима.

Корак 5. Поставите предњу плочу на завесу, исеците је до угла косине крова. Плоча је потребна за поуздано фиксирање омотача у будућности. Исти дизајн и функција даске на коњу и кров са једном шарком.

Корак 6. Завршите конструкцију са вијцима, бачвама и осовинама, ако је потребно.

Завршне фазе оквира за једнокрилни стакленик од дрвета - уградња нагиба између вертикалних носача, монтаже и шарки на шаркама врата и отворима. Да бисте направили аутоматску вентилацију, користитетермални цилиндри - њихови клипови ће подићи и спустити заклопке врата при повећању односно смањењу температуре, респективно.

Причвршћивање ојачати косине

Монтажа оквира за једнокатни стакленик профилисане цеви је иста по свом принципу, само други типови вијака или чак вијци и матице са подлошцима се користе као прикључак. У исто време, треба водити рачуна да се избуше рупе у профилној цеви - у будућности, управо на тим местима почињу процеси корозије и разарања оквира, па их третирајте са "хладним цинком" пре спајања.

Видео - стакленик стакленика са кровом са једним шаркама

Облагање пластеника са једним листом и поликарбонатом

Завршна фаза распоређивања пластеника са једним лишћем сопственим рукама - плашта од поликарбоната.

Корак 1. Распакирајте листове поликарбоната, уклоните заштитни филм на ивицама од 5-10 цм

Корак 2. Користећи грађевински нож или електричну шаблону, одрежите листове на жељене делове.

резање поликарбоната

Корак 3. Избушите рупе за Тхермосхаке, узимајући у обзир топлотни зазор од 2-3 мм. Рупе морају бити заштићене од ивице листа 35-40 мм.

Важно! Пре почетка бушења целуларног поликарбоната, сигурно га учврстите у радном подручју тако да не вибрира. По завршетку процеса очистите чипове који су дошли у ћелије.

Корак 4. Залепити крајеве листова са заптивном траком у горњем делу и перфорирати на дну. Не заборавимонтажа крајњег профила, узимајући у обзир топлотни зазор.

Како поправити поликарбонат на дрвени оквир

Сам процес причвршћивања поликарбоната на дрвени оквир на кровним вијцима је изузетно једноставан. Главна ствар овде је да пазите да не вучете причвршћиваче. Прочитајте више у овом чланку.

Корак 5. Причврстите листове на оквир на којем су унапред означене тачке фиксирања, страна са стабилизирајућим поклопцем напољу. Уметните у рупе термосатине, затегните вијке. Повезивање два листа на други може бити или преклапање или одговарајући профил приказан на слици испод.

Правила за бушење ћелијског поликарбоната

Корак 6. Поновите претходну операцију с другим листовима на зидовима и крововима стакленика. У овом случају, зидови ћелија треба да буду вертикални, тако да се поликарбонат не кондензује.

Облагање пластеника поликарбонатом

Корак 7. Уклоните остатке заштитног филма.

У овом раду на конструкцији једног палубног стакленика од поликарбоната властитим рукама може се сматрати комплетним. Остаје само да се донесе комуникација, грејање, аутоматско наводњавање и осветљење, као и садња биљака или постављање полица са полицама.