Зимска башта у приватној кући, типови и карактеристике конструкција

Сваки сан сања да види вашу башту не само у сезони цветања. Када се сунчани дан смањи, а топлота се смањује, летња резиденција може и даље бити довољно активна. Зимски врт је начин организовања угодног простора за људе и биљке у јесенско-зимском периоду. Постат ће топло уточиште за вас.

Шта је "зимски врт"

То је грађевина изграђена у облику додатне зграде изван куће. Ова соба има површину од око 15-25 квадратних метара. м) опремите простор за одмор, трпезарију, радну собу или малу читаоницу. Око украсног биља се налазе, углавном у лонцима или контејнерима.

Локација таквог врта на одређеној локацији зависи од расположивог простора, осветљености, архитектуре зграда и, наравно, финансијских капацитета. Зимска башта у приватној кући је нека врста просторије на отвореном, у којој се, поред биљака, може организовати довољно велика опрема - благоваоница или радни сто, полица за књиге и камин.

Добро дизајниран систем вентилације и гријања омогућава цвјетном дијелу врта мирно зимовање, чак и при јаким мразима. Пожељно је селектовати биљке на такав начин да се нормално развијају на 15-20 ° Ц. Ако се планира да ћете у овој просторији провести доста времена, онда не спуштајте температуру испод 18 ° Ц зими.

именовање

Зимски врт има главну функцију - да пружи удобност, топлину и тишину на позадини естетског изгледа зеленила. Позиционирана је тако да не омета особурадите свој посао. Уједно, хармонизира простор у овој вртној соби, даје његован и његован поглед на цијело подручје.

Увјети који су угодни за особу под температурним режимом и освјетљењем израчунавају се према могућности боравка тијеком цијеле године. Добро дизајниран систем грејања у комбинацији са прелепом фасадом омогућава вам да створите прихватљиве услове за склониште за биљке зими. По правилу, они су декоративни, стално су у врту. За разлику од стакленика, зимски врт у кући није намијењен за узгој садница или поврћа.

Љети се зимски врт може претворити у видиковцу, скривајући се од врућине и сунца. У топлијој сезони, таква зграда је незамјењива за псеудобласт биљке, поготово ако има мало сјене на мјесту.

врсте

по дизајну

Зимска башта се може причврстити на стамбену зграду, гаражу или ограду. Или обрнуто, да буде самостална самостална зграда. Избор локације зависи од ваших личних преференција и доступног пејзажа. Варијације у величини су такође индивидуалне - од мале стаклене баште до издужене вишемометарске структуре са много прозора.

приложен

Таква башта у кући - најјефтинија опција, јер је један зид већ спреман, а само три морају бити завршена. Из животног простора је лакше и ближе довести комуникацију - струју, воду и топлоту. Ако нема довољно простора на локацији, то ће бити одличан излаз, који не заузима додатну територију. Структура може бити издужена, квадратна, правоугаона, овална, полу-овална итрокутасти поглед

Недостаци су слабо осветљење, које ће преклопити кућу, не баш добра вентилација и контрола температуре. Зимска башта ће морати да буде лоцирана тамо где је најбоље за биљке, али где се налази ваша кућа или друга структура.

И ако је закрију, онда ће бити потребно вештачко светло, па ће се трошкови повећати. Нису све боје погодне за њега. Такође, имајте на уму да ће се са врха зграде излити киша, снег и леденице, тако да кров треба добро ојачати. И фасада не би требало да пати од тога.

одвојено

Аутономна зграда, лоцирана независно од других. Ако има довољно простора на парцели, а желите додатно оплеменити пејзаж, таква зимска башта ће бити више него прикладна. Изаберите најсунчанији део, обично југоисточну страну.

Пазите да стакленик не поплави и не снијег. У ту сврху, структура се подиже изнад тла помоћу посебних шипова. Направите добру топлотну изолацију, и овде ћете бити удобни не само вама, већ и биљкама! У такву зелену собу можете отићи на шетњу од куће, или чак мали тунел, застакљен или ожбукан.

Недостатак овог дизајна је трошак, јер је неопходно одвојено комуницирати, ау њему се рачуна на велику површину грејања. У изградњи темеља и зидова коришћени су чврсти материјали. Стога ће бити потребно више времена, труда и материјалних трошковастворити врт у кући.

По договору

тампон соба

То је издужена дуж зида и остакљена зграда за зимски врт у кући. Ова веза између улице и куће, где се налазе биљке, цвета током целе године или зимзелено. Улаз је овдје са улице и унутар куће. Такав затворени пролазни простор може послужити као ходник, мјесто одмора, када је улица већ хладна, али желим да се дивим врту са прозора.

Буффер није намењен сталном боравку људи. Користи се по потреби, уз одржавање топлине у кући на рачун њене површине. Ово је посебно важно за малу количину саме куће. Запечаћена веранда, причвршћена за зид, одлично је мјесто за вањске ходнике и вечерње дворане. Зимски врт, чију фотографију можете видјети у наставку, јасно га показује.

Стамбена зграда

Типови зимских вртова би били непотпуни без таквих зграда. Уз правилан дизајн и опрему, могу се користити током цијеле године. Овим се добијају све предности које треба особи - свјетло, топлина, струја и вода.

Меке софе, фотеље, распоређене око стола, постављене да се опусте, помажу вам да се опустите од спољашњих звукова, читате, слушате музику или гледате омиљени филм.

Можете ставити преносни камин или минијатурну фонтану. Природни елементи - ватра и вода - савршено се уклапају са ентеријером у просторији. Камење ће додати источну боју истабилност.

Шта може бити, када у породичној породици уживате не само у оброку, већ иу кутку свежег зеленила! Ово је посебно тачно ако је киша или снег свуда изван прозора. Ови суморни пејзажи ће вам помоћи да уљепшате вашу зелену оазу, која је у близини или одвојена од куће. Гости ће ценити пријем у тако цветном украсу, уживајући у лепоти и топлини.

греенхоусе

Стакленик је подврста баште, у којој су цветови у првом плану. Они се пребацују у затворену собу, ако на отвореном простору постоји велика вероватноћа њихове смрти. Ово се односи на биљке које су егзотичне за нашу климу и нису прилагођене суровим зимама.

Такође, фокус је на температурама и светлосним условима. Зимска башта од поликарбоната је добра за пренос светлости. Међутим, у стакленицима је чешће потребно инсталирати вештачке изворе светлости, специјалне фитолампе. Њихов спектар може бити савршено погодан за биљке, али за људско око биће сувише светао и исцрпљујући.

Приликом избора цветног пуњења стаклене баште, размотрите општу композицију и усклађивање ваших могућности и жеља. Биљке које нису прилагођене нашој клими могу да пропадну, треба да поремете температурни режим или да им не обезбедите довољно снажно осветљење.

Ови хировити гости захтевају систематску бригу, посебно наводњавање и животну средину. Зимска башта овог типа захтева сталну пажњу и разматрање промењених спољашњих услова.

Сва удобност собних биљака ће преузети себе. Шта вас не ометапоставите клупе или фотеље са столом како бисте се дивили плодовима свог рада или их нањушили. Али мало је вероватно да ћете моћи да проведете много времена овде. Доћи ћете овдје да посјетите цвијеће, али они нису за вас.

по стилу

класик


Суздржан и мекан стил, који има за циљ стварање мирног и одмјереног окружења. Позадина фасада и унутрашњих простора је у неутралним тоновима, а предност се даје природним материјалима - дрвету, мермеру, камену. Комбинација беж гипса на плафону са дрвеним панелима на зидовима повољно засенчује профилисане рељефе. Широко су коришћени кипови, фонтане и друге структуре са водом.

Европски (италијански, француски, скандинавски)

На ове стилове су утицали различити архитектонски трендови земаља - барок и класицизам. Зимски врт са француском елеганцијом и префињеним детаљима уступа место италијанској керамици и винтаге плочицама.

И они се, пак, супротстављају мирном обуздавању северних народа, који имају само неопходан намјештај, допуњен једноставним и неисцрпним елементима.

Свака национална традиција има своје архитектонске карактеристике. Остаје само да одаберете опцију која вам је близу, која ће се уклопити у концепт цијеле стамбене зграде са зимском баштом.

Јапански (кинески)

Организација ентеријера - цела античка филозофија, коју су источни народи савршено савладали. Велика пажња се посвећује интеракцији елемента природних елемената - ватре, воде, земље, ваздуха и метала. Идеалнозимски врт би требало да их све комбинује, имајући у виду правац страна светла.

Онда ће витална енергија тећи право, дајући домаћинима добробит и здравље. У овом стилу, биљке се користе у пуној висини, и патуљасти бонсаи, украсни мини-вртови.

Афричанин

Дрво и камење су његови главни атрибути. Постоји много слободног простора, светлих и светлих детаља ентеријера. Цела палета топлих тонова у комбинацији са оригиналним детаљима у афричком стилу (маске, копља, фигурице, камење) помоћи ће вам да направите мали комад врелих земаља у вашем крају. Смеђи ламинат је погодан за под, а на зидовима, осим за обраду дрвета, боље је објесити тепихе или таписерије. Не заборавите да је унутрашња декорација у складу са фасадама околних зграда.

Хигх-тецх


Типови зимских вртова не могу се замислити без модерног дизајна. Јаки облици и праве линије су темељ овог стила. Геометријски облици се верификују на центиметар и чине једну композицију ригорозности и секвенце. Од материјала овдје доминира пластика, челик, алуминиј, пуно стакла. Боја се састоји од хладних боја - бела, сива, плава.

Декоративни елементи комбинују практичне функције, широко коришћену металну мрежу, кожу, уграђену расвету и лакиране површине. Конструкције у духу савремене уметности такође ће бити релевантне овде.

материалс

Зимска башта сама по себи је одређена комбинација различитих материјала природне или вештачке природепорекла Често се граде, комбинујући принцип доступности и практичности сировина.

Темељ је најбоље од камена или опеке. Такође, као подршка. Ови материјали се користе у изградњи зидова, углова. На пример, цинк врт од поликарбоната укључује оквирне конструкције од челика или алуминијумских делова. Они су заварени на темељ у облику лежајних дијелова, причвршћени на њих пластичним листовима.

Незаобилазни елемент је стакло - најбољи материјал који може проћи кроз светло. Користи се за прозоре, као зидове или кровове.

алуминијум

Поседује добру снагу и издржљивост. Није токсичан материјал, довољно светао. Да би се створила потпорна конструкција од њега ће бити способан и неискусан мајстор који жели да направи зимски врт сам.

Са одговарајућом топлотном изолацијом са стакленим влакнима, алуминијум добро одржава топлину. Може се комбиновати са другим материјалима - дрвеним гредама, челичним строповима. Осим тога, алуминијумски носачи нису склони паљењу, не деформишу се под утицајем ултраљубичастих зрака и доступни су по цијени.

дрво

Поред опште доступности, дрво је отпорно на константне временске флуктуације температуре и влажности. И помаже у стварању шармантног врта у кући. Предобрада ће продужити вијек трајања. Слободно пролази влагу, не ствара кондензат, а задржава топлоту унутра.

Дрвени дијелови се користе као снажни носачи, зидови и греде. Панели садрвеће се обрађује зидовима, плафонима. Такво задовољство није скупо, али можете направити исплативе опције. На пример, дрво третира само унутрашњу површину зграде, користећи танке плоче или фурнире у изградњи зимске баште од поликарбоната.

Стакло

Преноси до 90% сунчеве свјетлости и природних свјетлосних биљака. Ово је апсолутно неопходан елемент у свакој изградњи било које врсте зимских вртова. Без обзира да ли ће у људском расту постојати један мали прозор или остакљена веранда, стакло мора бити посебно издржљиво и каљено.

Безбедност је подложна повећаним захтјевима. На крају крајева, зграда је на отвореном, изложена падавинама. Код јаких ветрова може пасти у гране или друге објекте.

Зимска башта у приватној кући опремљена је стаклом које може задржати топлоту у просторијама и спријечити ефекат стаклене баште. Одржава инфрацрвене зраке са посебним премазом. Ламиниране фолије не дозвољавају да се прозори распадају на мале чаше, чак и када је сломљен. Можете одабрати различите опције - уштеду енергије, затамњене, рефлектујуће, са звучном изолацијом.

поликарбонат

Овај материјал је врста пластике која има високу издржљивост и метеоустојивост. Он је свестран у грађевинарству. Одржава топлину веома добро, док је флексибилно и издржљиво.

Поликарбонат може да постане економична и практична замена стакла захваљујући својој способности да прође и расипа светло. ОвнингУз све предности овог другог, ова пластика се може савити, а он се не бори.

пластика

Добро као облога, али употреба само не мора бити најпрактичнија опција због мале прилагодљивости киши, снијегу и негативним температурама.

Акрилне плоче дуже трају и остају топлије. Посебно, ако се састоје од двије густе плоче, међусобно повезане џампером и формирају зрачни јастук између себе.

Можете узети такву пластику која није жута, па чак и прекрити посебним спрејом од негативних ефеката ултраљубичастог зрачења. Осим тога, овај материјал је у стању да савија и узима жељени полукружни облик за разлику од другог. Овде је зимски врт, а фотографију можете погледати у наставку.

Полиетиленски филм, пластичне боце и поливинилхлорид (ПВЦ) се такође користе. Ови материјали су јефтини и преносе светлост више од обичне пластике. Трајање њихове службе варира од 1 до 3 године. Новија научна достигнућа створила су пластичне материјале који могу самостално прикупљати и приказивати свјетлосне зраке у стакленику попут стакла.

челик

Тешке челичне конструкције за зимски врт у колиби су скупље од других материјала. Али рок њихове службе се рачуна много година, они су снажни и издржавају много масе. Сада се челик третира посебним антикорозивним праховима који производе штите од вањских фактора.

Недостатак овог материјала у својој ниској топлотној изолацији. На челичним оквиримадодатно је потребно подрезати панеле од дрвета или пластике, користити слој отпоран на топлоту и заптиваче. Сходно томе, трошкови ће се повећати.

Универзална зграда за сваку сезону и незамјењиво уточиште за ваше омиљено цвијеће - зимски врт у кући ће вам служити дуги низ година. И не само у практичне сврхе, већ и чисто естетски, он је у стању да украси простор, да му да његовани изглед.