Колико кошта огревно дрво у котловима на чврсто гориво?

За становнике приватног сектора, питања везана за рад аутономног система гријања не представљају посебну сложеност. На први поглед све је врло једноставно. Ту је котао, постоји гориво за њега, тако да само морате ставити дрво у ложиште и запалити га. Можда и хоће, али чешће ће у таквим ситуацијама морати ријешити проблем истовремено неколико проблема, од којих сваки пријети неповољним утјецајем на квалитету гријања. Дугогодишње практично искуство, које је у старо време, рећи ће вам како правилно испрати, како је потребно напунити котао на чврсто гориво дрветом како би се постигао најбољи ефекат сагоревања.

Покушаћемо да се сами сортирамо. Како загревати грејне јединице на чврсто гориво са научног и техничког становишта, колико је важно да котао ради оно што гори и како се користи.

Главни чланак: огревно дрво.

Зашто није тако лако са дрвом да ради у чврстом котлу?

Популарност котлова на чврсто гориво добија на замаху данас. Сва грешка је интензивна стамбена изградња. Викендице и ладањске куће расту као печурке после кише, а не увек на местима где се граде нове куће, мрежа централизованог снабдевања гасом. У таквој ситуацији није потребно чекати и људи покушавају опремити своје станове аутономним котловима на чврста горива. Шта да се скуха ваш котао сваки одабире себе, огревно дрво или угаљ, пелете или брикете за гориво. Избор једне врсте горива зависи од тога колико је богат гориво.

Котао на дрва за сеоску кућу је најчешћа опција, с обзиром на релативну доступност ове врсте горива и цијене. Систем аутономног грејања на котловима на чврсто гориво може се инсталирати самостално, посебно ако је дрво стално при руци, ситуација изгледа сасвим добро. На први поглед.

Када је ријеч о пећима, постоји много нијанси које треба узети у обзир, узети у обзир и слиједити. Конвенционални дрвени стубови, који се користе као главно гориво, захтијевају посебну пажњу!

Главни аспект који треба узети у обзир је следећи: Дрва за огрев увек треба да буде хомогена, која припада једном типу дрвета. Другим ријечима, ако би се данас умочила борова шума, а сутра бацила бреза буцмаста у ложиште, резултат котла ће бити потпуно другачији. Разлог је различит калоријски садржај различитих врста дрвета.

Што је већи калоријски садржај дрвног горива, више се топлоте ослобађа у процесу сагоревања. Стога је квалитет дрва за огрјев увијек био и постоје одређени захтјеви који се морају поштивати за кориштење дрвног горива за котлове на крута горива с максималном учинковитошћу.

На примјер: имате цијелу машину за огрјев, док их истоварају изравно гомилом, у дворишту у кишном времену. Мокро дрво је главни непријатељ опреме за загревање на чврсто гориво. Котао ће горети, али тешко. Мокра полина у процесу сагоревања огромне количине преосталих производасагоревање укључујући и каустичне испарљиве компоненте! Котао ће радити у овој ситуацији на половини називне снаге. Као резултат, интензитет загревања расхладне течности ће бити низак, односно ваш систем грејања ће бити далеко од нормалног.

Препоруке за избор дрвета и њихову припрему

Приликом избора дрва за себе, потребно је рачунати на чињеницу да ће им бити потребно неко вријеме да их осушите. Висока влажност огревног дрвета има веома негативан утицај на рад система за грејање, значајно повећава проток огревног дрвета у котлу на чврсто гориво.

У процесу сагоревања, влага се накупља на зидовима коморе за сагоревање, где заједно са угљен моноксидом ствара велику количину катрана. Након што сте доста радили на мокром дрвету, ваш котао, напа ће бити јадан призор. Потребно је много труда да се испира комора за сагоревање, димњак од лепљивог катрана. Котлови за загревање дрвета захтевају редовно чишћење. Од тога зависи продуктивност котловске опреме.

На биљешци: све у ложишту котла, и велике трупце и мали бакалар. Правилно ширење полине може значајно повећати интензитет сагоревања и смањити формирање каустичног дима на минимум. Другим речима, велике трупце се слажу дуж ивице, док се у средини постављају мањи фрагменти.

Обратите пажњу на сорте дрвета. У нашој земљи, у сваком региону, дрво се користи од једног или другог индустријског дрвета. У централним областима већи нагласак ставља се на сорте тврде стене, углавном брезе. Овајнајбоља опција за цијену и квалитету. Раније се користе храст, буква, граб и десни.

Постоји само један, али! Ако је дрво легално, онда су веома скупи. Углавном се користи за загревање дрва за огрев, луксуз. Храст је идеалан као гориво за пекаре.

Котао од брезе одликује се високом продуктивношћу. Бреза гори дуго и свијетло, истичући велику количину топлинске енергије. Једини недостатак брезе, велика количина смолних једињења која се ослобађају у процесу сагоревања. За становнике средње зоне чести гост у котларници постаје јоха. Ово дрво не само да добро сагоријева, већ пружа и велику количину антисептичких компоненти.

Дрво од боровине може се приписати најнижој врсти дрвета. Због високог садржаја смоле, брашно бора има интензивно сагоревање, које емитује много топлоте. Једини недостатак таквог горива, велика брзина којом се борова чубабаки претварају у пепео. Загревајући свој дом горивом од бора и јеле, суочићете се са прегрејавањем горива.

Котлови на чврста горива различитих типова. Како да их удавим?

Ако је теоретски дио мало јасан, онда у пракси ситуација изгледа другачије. Општи шаблон за кување котла на чврсто гориво не постоји код дрвета. Сваки грејни уређај на чврсто гориво има своје специфичности и нијансе. Ово се не односи само на фундаменталне разлике у раду агрегата, већ и на несметан избор горива. Ми се углавном бавимо са три врстекотловска опрема која ради на дрвету. Ово су следећи типови котлова на чврсто гориво:

  • јединице типа пиролизе;
  • котлови дугог сагоревања на дрвету;
  • класичне грејне јединице.

Осим разлике у принципу, многи уређаји за гријање разликују се у погледу утовара горива. Постоје модели са ручним пуњењем огревног дрвета, као и производи у којима је овај процес полуаутоматизован.

Размотрите ситуацију са дрветом за сваки тип грејног уређаја.

Котлови за пиролизу. Како ићи с дрветом у котловима ове врсте

Изгарање котла типа пиролизе заснива се на принципу рада јединице. Сходно томе, одавде се појављује и схема снабдевања горивом у комору за сагоревање. Грејач овог типа има два одељка. У једном, постављени су материјали за паљење: папир, чипс, мрки угаљ. У другој грани већ је спакован директно са огревним дрветом. Од сагоријевања главне ознаке горива појављује се на температури од 4500С. За почетак, можете да ставите дјеломичну количину огревног дрвета. Након пламена пламена, положи се преостали поклопац.

Важно! Котлови пиролизног типа раде само на сувом дрвету. Влажност горива не смије прелазити 7-8%. У супротном, неће доћи до пиролизе - главне карактеристике котловница овог типа.

Након што је пожар у комори за сагоревање запаљен, започиње главни рад уређаја за загревање. Висока ефикасност јединице зависи од стања димњака. За пиролизне котловеПотребно је имати очишћени и загрејани димњак.

Како дуготрајни уређај за гријање ради на дрвету?

У опсегу технологије грејања, котлови дугог сагоревања заузимају значајно место. То су најефикаснији и најпродуктивнији уређаји посебно пројектовани за гријање стамбених зграда. Главна карактеристика такве опреме је њихова огромна дужина рада. Добро подешена јединица је способна да ради са једним оптерећењем котла дуго времена у нормалним радним условима. Интервали између учитавања су до 8-12 сати. На страним моделима могуће је постићи још веће резултате.

Котлови са дуготрајним сагоревањем на чврсто гориво нису посебно хировити. Можете их испрати обичним дрветом, поново осушити. За паљење користите папир и бакалар. За разлику од других котлова, гдје је изгарање одоздо према горе, у тим агрегатима је све супротно. Постављање горива врши се равномерним слојевима у горњој комори. Након што су папир и мале мећаве изгорјеле, на самом врху полина, постављамо пресу, опремљену са разводником ваздуха.

Штампа врши притисак на дрво, присиљавајући их да полако тињају, а не спаљују са јарким пламеном. Због тога се постиже дуго време сагоревања опреме ове врсте.

Редослед паљења обичне јединице чврстог горива се не разликује на било који начин. Овде, као иу случају нових, модерних јединица, важно је користити суво дрво. Методе обележавања огревног дрветаодређују се димензијама коморе за сагоревање и директно процесом сагоревања горива. Дрвени котао типа ваздуха није ништа посебно у смислу пуњења горива.

Класични котлови на чврсто гориво су најмање интересантни, јер је ова врста технологије грејања данас непопуларна.

Важно! Ни у ком случају не би требало користити за паљење котлова на чврсто гориво од запаљивих и запаљивих твари као што су бензин, дизел гориво, разне кемикалије.

Закључци

Ништа компликовано у вези са загревањем дрвета са независним котловима на чврста горива. Дизајн већине производа је једноставан и разумљив. Доступност одређених вјештина, поштивање сигурносних мјера ће омогућити рад котла на чврсто гориво у нормалном режиму.

Огревно дрво у пећи може се полагати на различите начине, на пристојан начин иу облику бунара. Ови распореди се обично користе у традиционалним котловима, у каминима и конвенционалним пећима. Код котлова за пиролизу и постројења за сагоревање са дугим сагоревањем, слагање огревног дрвета треба да се уради што је могуће ближе, тако да не постоје ваздушне пукотине између полова. Радни котао треба да сагорева скоро сво гориво које се налази у њему.

Пре паљења ватре у пећи проверите да ли постоји вуча. Ако је ваш комад или папир избио са белим пламеном, онда је дошло до претјераног потиска у димњак. Ако је супротно, пламен постаје црвен, тракција није довољна. Најоптималнија опција за радни потисак када пламен има жути тон. Све нијансе и суптилности треба узети у обзир кадарад са котловима на дрвету. Начин руковања технологијом гријања не овиси само о удобности и удобности, већ ио трајању непрекидног рада уређаја за гријање.