Завршна обрада стропа са венецијанским малтером

На почетку 21. века, свет је почео да улази у модну луксузну унутрашњу декорацију кућа и станова. На неки начин, то је неоренесанса, логичан заокрет моде ка луксузу након минималистичког стила који је усвојен током читавог претходног века. Успут, такав стил је врло популаран у Русији, тако да је то само гутљај свјежег зрака након "совјетског" поправка, који се састоји од вапнене жбуке и папирнатих тапета, а модеран у деведесетим "еуро" поправља са својим великим број белих и пластичних панела.

Венецијанска жбука на плафону - један од карактеристичних елемената неоренесансног стила, који симулира чувени луксуз европских зграда 16. и 18. века. Размотрите шта чини ову врсту обраде и које ефекте даје.

Шта је млетачки малтер

Многи људи, неки у музејима, "живи", а неки на фотографијама, видели су типичну унутрашњу декорацију стамбених зграда карактеристичну за историјске зграде, палате и дворце у Европи - светле, у две или три боје, са препознатљивим дивним разводима видљивим у племенитом мермеру и истодобно мирно-префињено.

Нигде ово није прави мрамор, али напомињемо да је обичан грађевински материјал (попут опеке или бетона у наше вријеме) био само у древном Риму. У зградама изграђеним у ренесанси, често је то имитација мермера, који је тада био веома скуп. Ово је посебна тајна мајстора Венеције, која вам омогућава да постигнете ефекат природног камена, али по много нижој цијени.

Предности ове тајности могу се приписати и чињеници да не компликују строп и зидове, не стварају ризик од колапса и нема видљивих спојева између плоча. Зато што не постоје де фацто плоче.

Ова тајна - и ту је чувена венецијанска жбука.

његове компоненте

У "историјском" венецијанском, главне компоненте ове две - то је креч и мраморна мрвица, остатак настао уклањањем плоча и блокова. Ова комбинација вам омогућава да постигнете текстуру неполираног мермера и карактеристичан образац, који је интегрална естетска својства овог камена.

Модерни венецијанац је рафинирана композиција која је издржљивија и има низ других корисних својстава. Као обавезујућа компонента, може имати:

 • акрилни или други полимерни материјал
 • силиконска смола
 • епоксидна смола
 • течно стакло на бази калијума
 • разне боје

На тржишту постоји много различитих врста декоративних малтера за различите просторије. Палета боја је изузетно широка и омогућава вам да одаберете савршено рјешење за собу било којег стила.

Његова својства, предности и недостаци

Венецијанска жбука за плафон - најбоље, можда, међу осталим, прилика да се створе један префињени ентеријер који никада неће изгледати као сива канцеларија или буџетска опција. Модерна складишта Декоративни зидови-плафони са ефектом текстуре и дубине имају следећа добитна својства:

 • трајност
 • способност да се издржиплафонски плафон
 • додатна топлотна изолација плафона
 • хипоаллергеницити
 • способност уклањања влаге из ваздуха, чиме се врши сушење у просторији
 • способност да издржи температурне варијације.

Овај плафонски премаз је веома добра маска за све неједнакости и недостатке на плафону, тако карактеристичне за наше домове, укључујући и разлику у висини и строповима. Може се поуздано повезати са било којим премазом, укључујући:

 • цигла
 • камен
 • бетон
 • метал
 • пластика
 • воод
 • дривалл
Њихови недостаци су релативно мали. Прво и најважније, ово је трошак (али такав материјал не може јефтино да кошта). Осим тога, све врсте декоративних малтера не могу дуго да издрже високу влажност, па је за третман купатила неопходно користити специјалне композиције базиране на акрилним или другим полимерима - само оне су дизајниране за собе са преливим ваздухом.

Које собе су боље користити

Овакав плафон се обично користи само у комбинацији са другим елементима луксуза - плафонским штукатурама, тешким тапетама, намештајем у одговарајућем стилу - где је потребно створити богату унутрашњост. Најчешће је то дневни боравак и спаваћа соба. Да би венецијански изглед био прикладан у ходнику, морат ћете уложити више труда.

За употребу у кухињи, венецијански малтер се не препоручује без квалитативног цртежа. Чињеница је да је природни недостатак било какве текстуре премазаје да се лако спушта са прашином, прљавштином и чађом, што је врло тешко опрати.

За стамбена подручја најбоље је користити складишта са високим еколошким перформансама, која се темеље на неполимерним и вапненим везивима. Они не емитују апсолутно никакве штетне супстанце и зато одговарају чак и алергичарима. Такав малтер је добар за децу.

За просторије високе влажности, као што је купатило, препоручује се гипс на бази синтетичких смола. Најпопуларнија опција је акрил. Такође, погодно је и силиконско једињење за везивање. Приликом избора плафонске облоге за купатило, побрините се да је у саставу наведен антисептик за антифунгалну заштиту. То неће бити превише за стамбена подручја.

Типови венецијанског малтера

Ове композиције су фундаментално другачије не у боји, као што се можете сјетити - жељене нијансе постижу се додавањем одговарајуће боје или у фази завршне обраде - и начином цртања, текстуре и низа других важних квалитета. Према томе, избор треба да буде вођен следећом класификацијом:

Имитација мермера. Композиција може бити природна мрамо од гранита или гранита.

 • Мултилаиер

Декоративни премаз, нанесен у 2-3 слоја, од којих је први - тежак и чврст темељ, други и трећи - декоративни украс.

 • фактура

Хомогена композиција, која даје имитацију волумена рељефа разних материјала.

И хомогена смеша која даје мекоћубисера боје природних бисера.

 • структура

Као део те гипса, користи се мермерна мрвица веће фракције, тј. Величина сваког појединачног зрна. Тешко је применити, али вам омогућава да постигнете јединствен уметнички ефекат.

На крају, облик таванице ће зависити не само од врсте покривача, већ и од професионализма и умјетничког укуса чаробњака који на њега утјече. Дубина рељефа и различити обрасци постижу се наношењем на различите начине и чак различитим покретима руке; у ствари мајстор-гипсар "слика" образац на плафону.

Примена декоративне жбуке, ако желите да постигнете величанствени ефекат "испод мермера" - много је компликованија од украшавања стропа једноставном малтерисаном или цементном мешавином. Сложеност ове методе је висока, али ефекат надмашује сва очекивања.

Стављање венецијанског малтера на плафон својим рукама

Једно од неотуђивих својстава овог материјала је компликовано, у поређењу са уобичајеним премазом, редоследом цртања. Визуелни ефекат на крају зависи директно од марљивости придржавања технологије, као и од јасне свести о резултату - образац, боја и текстура - очекује се као резултат добијања. Да се ​​не би покварио случај, препоручује се да се слиједи доље описана процедура.

Припрема за рад

Плафон испод венецијанске жбуке (као и под било којим другим) треба пажљиво припремити. Процес обуке се састоји од следећегфазе:

 1. Пажљиво чишћење старог премаза - некадашње жбуке, тапета итд. Потребно је открити саму основу стропа, иначе жбука неће бити добро чувана;
 2. Антисептички третман, нарочито опрезан, ако већ постоји пораз ћелијског калупа;
 3. Максимално изравнавање, дефекти полагања, струготине, пукотине и сл. Велики дефекти, укључујући и спојеве плоча, постављају се са монтажном пеном. Остаци пене су одсечени;
 4. Стропни прајмер;
 5. Одређивање дебљине будућег слоја - обично око 3 цм - и постављање сигнала дуж линије и нивоа. У улози светионика могу бити дуги вијци. Ово је неопходан корак како би се избегло изобличење при раду, посебно ако строп на почетку има нагиб (типичан проблем за зграде совјетске конструкције);
 6. Наношење смеше на претходно одабрани начин.

Да би се уклонио стари кречњак или гипсани малтер, мора се натопити. Исти метод се користи и за тапете.

Површина је темељито очишћена од прљавштине и прашине, третирана анти-гљивичним саставом, означена по висини и по зонама боја, ако постоје. Посебну пажњу треба обратити на означавање по висини, за ову употребу свјетионика и плочице.

Мешавина гипса

Како би се избјегло стварање грудица, мијешање стропне жбуке је потребно дуго и врло пажљиво. Ово представља одређену потешкоћу, т. К. Конзистентност смеше треба да буде густа - у супротном неће бити чврста. Не препоручује се ручно ометање, оптимална употребабушилица или моћна професионална бушилица са специјалном млазницом за мешање.

гипс апликација

Постоји неколико основних начина за наношење венецијанског стропа.

првиод њих значи раван слој основног покривача, супстрат, на чијем врху је други и трећи слој исте гробнице. Текстура и узорак постижу се промјеном смјера размаза.

друга метода- формирање рељефа коришћењем посебних шаблона - гипсаних терота или печата. Може бити у облику силикона, који омогућава да се "отисне" на стропу цвјетни, геометријски или други узорак, и само фигурирана лопатица.

трећи методје сличан првом, само други и трећи слој су кружни у другим нијансама. Као резултат, постиже се комплексна палета боја. Овај метод захтева велики уметнички укус: ако не покупите шему боја исправно и /или обавите посао са нетачним покретима, резултат ће изгледати вулгарно.

Напомена:Техника вишеслојног третмана захтева прајмер сваког нанетог слоја након сушења како би се обезбедило даље добро приањање на њега.

За дораду историјски венецијанске жбуке протрљао је воском. То је омогућило већу издржљивост и отпорност на влагу. Ова пракса је опстала до данас, али више није обавезна.

Стретцх стропови симулирајући венецијански

Ако је примена класичног премаза сувише скупа и /или компликованабизнис, могуће је дати предност њиховој имитацији - напети двослојни плафон, само имитирајући карактеристичан узорак. Тржиште ће понудити готово сваку текстуру, боју и рељеф за напетост. Резултат ће бити визуелно готово идентичан правом венецијанском малтеру.

Стретцх стропови - добар и често јефтинији аналог класичног премаза, иако имају своје недостатке. Укључујући:

 • немогућност независне инсталације
 • ефекат стаклене баште који се може добити употребом јефтиних полимера
 • могућност случајног оштећења плафона дугачким предметом

Главне предности таквог решења укључују убрзани процес инсталације, као и погодност ове опције за третман купатила и тоалета - растезљиви плафони од ПВЦ-а или тканине са посебном импрегнацијом, практично се не упијају.