Завршна обрада зидова и плафона бамбусом

Природни бамбус као завршни материјал се користи већ вековима. Култура уређења куће са овом биљком дошла је у Русију из азијских земаља. Бамбусове крпе за зидове и плафоне израђују се у различитим форматима и бојама.

Шта је бамбусово платно

Бамбусово платно (тапете) је декоративни материјал који се производи у ролнама. Заснован је на техничкој гази која причвршћује ламеле различитих ширина. Ширина таквих производа обично варира у распону од 0,9-2,7 м, а дужина - 5-15 м

За производњу тканина користе се и унутрашњи и спољашњи делови стабла. Пре наношења на подлогу од газе, бамбусови стабљике се суше на одређеној температури и влажности. Оштра промјена увјета доводи до пуцања материјала. Поред тога, све ламеле се обрађују специјалном композицијом, што вам омогућава да сачувате карактеристике тапета.

Популарност обраде плафона и зидова од бамбусових ламела је због чињенице да овај материјал има неколико важних предности:

 • висока чврстоћа
 • мала тежина
 • дуг радни век
 • еколошки
 • једноставна нега
 • висока отпорност на хабање
 • добра топлотна и звучна изолација

Бамбусове тапете краду мале неправилности. Производ, направљен од спољашњег дела трупа биљке, користи се за третман спољних зидова. Такве тапете добро подносе утицаји атмосферских падавина.

Ширина ламела у неким моделима платна достиже 100 мм. Ове ствариИзрађује се притиском на трупове биљке.

Тржиште углавном представља тапете од бамбуса и светле и тамне нијансе. Прва врста материјала није предмет даље обраде. Природни бамбус има жуто-златну нијансу. Да би се добила тамна боја, биљка је претходно послата на топлотну обраду.

Бамбус се може користити за обраду зидова и плафона у дневним собама, кухињама, спаваћим собама и другим просторијама. Приликом рада са овим материјалом користи се специјална адхезивна композиција на бази гуме и алкохолног растварача. Није токсичан и лако се наноси.

Декорација зидова и плафона

За завршну обраду зидова и плафона, све површине које су претходно очишћене од прљавштине су погодне за бамбусово платно. Прије рада потребно је извести низ радњи које ће осигурати поуздано приањање материјала на основу:

 1. Зидови и плафони треба да се поравнају. Иначе ће након третмана тканина изгледати нелагодно;
 2. Одабир љепила, препоруча се дати предност производима који су супротни развоју плијесни и гљивица;
 3. Прије завршетка зидова и плафона, потребно је развити схему монтаже. Ради практичности, може се пренети на третирану површину.

Измеду адхезивних композиција за третман зидова и плафона, препоручује се бамбус од следећег:

 • Драгон
 • "Момент"
 • ПВА
 • лепљиви контакт Пуфас К-12
 • течни нокти

Најбоља опција је љепило на бази бутилиране и гумене подлоге (Ансеролл). Остаје 4-5 минута, што убрзаваинсталација.

Важно!Када радите са бамбусом, немојте користити лепак на бази воде.

За обработка на стропове и зидове, потребите:

 • маказе [нож]
 • лопатица са зубима за наношење лепка
 • гумени ваљак
 • респиратор

Лепљење материјала на зидовима и плафону је како слиједи:

 1. Крпе се секу у складу са одабраном шемом. У ту сврху се користе маказе или нож на металу са малим зубима. Резање се врши на предњој страни;
 2. Темељ је заснован;
 3. Љепило са лопатицом се наноси и на зид (плафон). Лепак се наноси на тканину четком;
 4. Позадине су лепљене чипке и поравнате са гуменим ваљком. Сусједне тканине морају се чврсто држати једна уз другу;
 5. Након сушења материјала, спојеви се третирају бојом или китом;
 6. Након 2-3 сата, квалитет инсталације се стално проверава. Да бисте то урадили, цела површина тапета тапка дланом. Ако се испод платна налазе шупљине, лепак се регрутује у шприц и убацује у материјал. Затим се тапета поравна са ваљком.

Бамбусово платно има високу крутост. У процесу обраде зидова и плафона, материјал се не може пресавити. Залијепите тапете у хоризонталне и вертикалне равни.

Брига за платно

Рад са бамбусовим тапетама не захтева никаква посебна знања или вештине. Позадине и плафони се појављују директно са тапетама. Не морају претходно да фиксирају оквир.

Брига за бамбусове тапете не траје много времена. Материјал не сакупља статички електрицитет, тако да на њему има мало прашине и прљавштине. Да би се одржала чистоћа, потребно је повремено обрисати бамбус влажном крпом или усисивачем. У ријетким случајевима, препоруча се третирати материјал материјалима намијењеним за дрвени намјештај.

Бамбоо валлпапер стицкер - видео: