Завршава зидове спаваће собе сухозидом

Спаваћа соба је једна од најважнијих просторија у којој људи проводе једну трећину свог живота. Способност рада и расположење зависи од тога како спаваћа соба изгледа као дизајн. Како направити дизајн ваше спаваће собе, тако да није био јако скуп, али у исто вријеме задовољио око својим јединственим. Овај чланак ће помоћи да се осигура оптималан третман зидова спаваће собе.

употреба сувог зида

Гипс картон је недавно постао широко коришћен као материјал за завршну обраду унутрашњих зидова и плафона. У ствари, десило се друго рођење ове методе, која је, да би убрзала пуштање у рад и пуштање у рад објеката, била нашироко коришћена у нашој земљи у изградњи стамбених и јавних објеката од краја 40-их до 50-их година прошлог века. Побољшан је квалитет сухозидних панела, и више технолошких начина за њихово инсталирање.

Сам сухозид је фабрички произведен лист, који се састоји од три слоја, спољашњи - од картона, унутрашњости - од гипса. Стандардне величине су 2500 к 1200 мм, дебљина варира од 9,5 до 12,5 мм. Постоје панели, ојачани са обе стране стакленим влакнима, као и гипсани слој са увођењем стаклених влакана, што вам омогућава да мало повећате ударну чврстоћу плоча од гипсаних плоча.

Позитивне и негативне стране

У поређењу са уобичајеним "мокрим" малтером, суви зид има низ предности:

 • Лако се монтира без потребе за висококвалификованим радникомсиле
 • Одликује се малом вриједношћу
 • Не захтева поравнање зидова и плафона пре завршетка
 • Површина је равна и глатка
 • Зид и лим формирају простор који се може користити за полагање комуникација, као и пуњење гријача, чиме се штеди на гријање просторије
 • Материјал је еколошки прихватљив, не емитује штетне материје у животну средину
 • Гипс картона се лако обоји или налепи са тапетама
 • Пропустљивост паре је довољна да осигура да просторија не ствара високу влажност

Недостаци су:

 • Мала механичка чврстоћа и отпорност на ударце
 • Кориштење простора између ГКЛ и зида домаћих животиња за њихову егзистенцију и репродукцију (инсекти, мали глодари)
 • Смањење површине и обима простора

Гипсана плоча при дизајну спаваће собе

Због своје еколошке чистоће, суви зид је врло добар за третман дјечјих соба и спаваћих соба.

Ако не желите наручити дизајн професионалне организације, најбоље је нацртати радну скицу или цртати цртеже (ако имате вјештине цртежа) прије него почнете радити, како бисте жељели видјети дизајн ваше будуће спаваће собе. Као извор инспирације, можете прочитати фотографију и сазнати какав је дизајн спаваће собе.

Модерни сухозидни лимови имају способност савијања, што омогућава да се у унутрашњости спаваће собе користе волуметријски и кривочелни елементи.Лучни гипсани радови, закривљени конзолни елементи, додатно су наглашени посебним освјетљењем и обојени у контрастне боје, додаће јединствену посебност спаваћој соби. Плафони се могу распоредити на више нивоа, као и индивидуално осветљење различитих делова просторије.

методе инсталације

Писма се постављају помоћу вијака-вијака на посебним оквирима, чврсто причвршћеним за зидове и плафон. Оквири могу бити од дрвета или метала. За дрвене оквире се користе трачнице попречног пресјека 80к25 мм. За металне закривљене профиле од поцинкованих лимова .

Важно!Прије уградње дрвени оквири нужно морају бити заштићени од труљења антисептицима и инфундирани противпожарном опремом - успоривачи горења, супстанце које спречавају горење.

Ако је радна површина довољно глатка, плоче се могу залијепити на љепљиву масу или отопину жбуке. Међутим, овај метод је погодан само за веома искусне извођаче, јер у случају брака обрнута демонтажа и обрада нису могући.

Да би се након инсталације ојачала вањска површина, препоручује се израда континуираног пунила од гипсаних плоча.

Завршна обрада површина

Завршна обрада површина зидова и плафона је велика разноликост. То могу бити папирне или винилне тапете, тапете за сликање. За директно бојење постоји велики асортиман боја на бази воде, које се, када се продају, колоризујубило које боје. Обојени зид може бити украшен цртежима за шаблоне, што може бити врло једноставно и прилично комплицирано. За цртање периодичног цртежа издају се специјални рељефни ваљци или равни штамбиљи и могуће је применити цртеж тако да се његова боја разликује од главне позадине.

Често су зидови и стропови израђени са укљученим површинама обрађеним ламинатом, споредним колосијеком, МДФ плочама или природним дрветом. Врло добар изглед је сухозид, прекривен кожом - природан или умјетан, или тканина која одговара боји и шаблону намјештаја.

зона постељине

Ако површина простора дозвољава, волумен за спавање може се подијелити у намјенске просторе за одређену дестинацију. Таква једноставна реконструкција назива се зонирање.

Зоне се могу креирати отворене и затворене:

 • отворено- условно раздвајање собе од спаваће собе са преградама које немају врата, готово не прескачу цијеле просторе. То могу бити ступови, широки лукови. Понекад таква зидна преграда не допире до плафона и додатно се користи као постоље
 • .
 • затворени- изоловани у главној просторији и изоловани од прегледа простора, чији један зид може бити клизан, са постављањем дораде или пеглања. Или може бити соба за женски тоалет

Уређај и употреба ниша

Завршна гипсана плоча може укључивати различите нише у спаваћој соби. Ове ставке могу битиКористи се за уграђени намјештај, полице за књиге и полице у узглављу, за постављање различитих декоративних умјетничких производа - мале скулптуре, вазе, слике, графике, графике. Још једна ниша је направљена посебно за уградњу кућанских апарата - телевизора, музичких центара. У близини се обично налазе полице за складиштење дискова. Дизајн ниша може се обавити коришћењем природних или вештачких материјала - дрво, декоративни камен, керамичке плочице, огледала, визуелно повећати јачину.

Дизајн зидова сухозида у спаваћој соби може се обавити својим рукама, без помоћи градитеља. Да бисте то урадили, потребно је само да набавите неопходан алат, да покажете добар укус, измишљотина и прецизност, као и да следите одређена упутства. Онда ће дизајн спаваће собе дуго времена одушевити вас и ваш дом јединственим изгледом.