Завршавање плафона са ламинираним панелима

Постоји велики број различитих завршних материјала за покривање стропа. Радови на поправци су одувијек били креативни процес који помаже да се дође до многих нових идеја за обраду. Данас неки од њих користе ламинат не само за подне облоге, већ и за третман плафона. Декорација стропа ламинатом је модерно и рационално рјешење, које у посљедње вријеме све више добива на популарности.

Шта је ламинат

Ламинат је завршни материјал од влакнастог дрвета.

Састоји се од неколико слојева:

 • основна плоча

Направљен од материјала који има структуру од дрвених влакана.

 • стабилизирајући слој

је једна од главних компоненти компоненти. Одговоран је за сталне геометријске параметре производа, његову крутост и трајност.

 • декоративни слој

Од фолије или папира. То вам омогућава да симулирате не само дрво већ и друге материјале - графит, песак, гвожђе, бели камен.

 • Заштитни слој

То је чврсти филм од акрилне смоле или меламина. Такво облагање може бити вишеслојно или једнослојно. Са овим слојем се обезбеђује заштита од неких спољних утицаја. Такође, овај слој не дозвољава брзо испирање ламината.

Предности и недостаци

Ламинат, као и већина других материјала, има одређене недостатке и предности. Његове предности укључују:

 • Разноликост. То дозвољавапронаћи производе са различитим решењима боја како би симулирали велики број материјала
 • Има јак премаз отпоран на хабање. Издржљивост и поузданост разликују ламинат од осталих материјала за завршну обраду
 • Угодан на додир и еколошки. Израђује се на природној основи, што омогућава да се користи за канцеларијске и стамбене просторе
 • Лако се чисти детерџентима за домаћинство
 • Заштита од пожара. Ламинат не подржава самозапаљивање
 • Има звучну и топлотну изолацију. Уз помоћ ламинатних подова могуће је неколико пута побољшати звучну изолацију просторије
 • .
 • Има високу чврстоћу и густоћу. Захваљујући томе могуће је постићи да је површина стропа хомогена па чак и
 • .
 • Трошкови. Цена завршне обраде плафона са ламинатом је много мања него када се третира природним материјалима

Међутим, присуство горе наведених предности не значи да ламинат нема негативних особина. Оне укључују:

 • Лоша отпорност на високу влажност. Због тога се не препоручује за употребу у купатилима, кухињама, туш кабинама и купатилима. Ако дође до поплаве преко суседа изнад, онда ће се плафон ламината одмах погоршати и морати да уради делимичну или потпуну замену.
 • При руковању употребљавају се адхезивне супстанце које имају фенолну базу. За одређено вријеме, ламинат ће издвојити парове који могу негативно утјецати на тијело. Да бисте решили овај проблем, мораћете да редовнопроветрите собу.
 • Сложеност инсталације. Монтирање ламинатних подова је лако. Међутим, када се монтира на плафон, може доћи до потешкоћа. Постоји неколико људи који раде овај посао.

Избор ламината на стропу

Пре него што наставите са избором ламината, потребно је одредити величину плоче. Приликом одабира оптималне величине, морате се фокусирати на подручје просторије у којој ће се направити строп. Величина ламината може бити различита. Постоје мале квадратне плоче и укупне димензије 200к20 цм.

За плафон, производ са минималном дебљином ће одговарати, јер неће морати да се суочава са тешким теретима. Препоручује се куповина материјала са залихама једног лота. Ово ће помоћи да се избегну проблеми са различитим бојама, величином и текстом плоче.

Пожељно је купити широку ламинатну плочу, тако да строп има минимални број спојева. Међутим, ширина не би требала прелазити 15 цм, а прешироке даске су тешке и тешко их је поправити.

Постоје и друге посебности избора ламината. На пример, за завршну обраду стропа на балкону 2х6 м савршено ће стати панел са дужином од око 2 м. То ће вам омогућити да обрежете само са једне стране. За стамбене просторе 3к6 м можете користити пола метра, који ће направити чак и декоративни штап.

Након одабира оптималне величине плоче, можете наставити са одабиром текстуре и боје:

 • Да би простор био топлији и удобнији, бриљантни тонови савршено ће се уклопити
 • Црвена боја се савршено комбинирамале собе
 • \ т
 • У собама уређеним у стилу хигх-тецх, ламинат тамне боје ће се уклопити

Завршна обрада плафона уз помоћ ламинираних панела

Прво морате разумети како изгледа ламинат на стропу. Фотографија таквих стропова ће вам помоћи да се упознате са њиховим изгледом. Само са потпуном идејом о будућем раду може почети обрада.

Потребно је само почети са радом након што је ламинат постављен неколико дана у просторији у којој ће се направити плафон. То ће спречити даље деформације материјала.

Завршна обрада плафона се врши на више начина:

 • фраме

Пре инсталирања потребно је направити посебну летву.

 • фрамелесс

Користи се само ако је површина стропа савршено равна.

монтажа без оквира

Ова метода није веома популарна, јер је потребно доста времена за припрему површине. За обављање посла ће бити потребно:

 • спатуле
 • заптивка
 • ваљак
 • пример
 • лепак
 • гипс или гит

Фазе уградње:

 1. Све што може ометати рад се уклања са плафона. Сва светла су уклоњена, стари поклопац је уклоњен. Темељ треба припремити са шпатулом и гипсаном смјесом. Можете користити само кит ако је површина глатка;
 2. Припрема прајмера. Меша се у посебном контејнеру. Само мешана смешаСигурно ће се чувати на плафону;
 3. Кит кит. Наноси се у неколико слојева. Прво, почетни слој се примењује да би се поравнала површина. Након тога треба да ставите финиш. То чини строп савршено глатким. Кит се наноси шпатулом. У ту сврху можете користити велике и мале лопатице;
 4. Брусни кит. Ово се ради одмах након што се потпуно осуши. Није баш погодно да то урадите сами, јер морате снажно притиснути. Зато је боље користити млин;
 5. Наношење прајмера и припрема за уградњу ламината;
 6. Припрема лепка. Потребно је само користити алат за лијепљење који одговара овом материјалу. Рад са таквим лепком је бољи у респиратору, јер садржи токсичне елементе;
 7. Израда првог реда. Између зида и ламината пожељно је направити размак од 1 цм, а на подлогу материјала, слој љепила не смије бити предебел. Неопходно је да буде равномерно распоређен по целој површини плоче. Мјеста спојева ламинатних плоча такођер је пожељно прекрити љепилом. За максималну поузданост, спој се може обрадити са заптивачем.

Постављање на оквир

Овај метод ће помоћи да ламинат на стропу буде бржи. Рад је поједностављен због чињенице да се не морате бавити поравнавањем плафона. Међутим, да бисте то урадили морат ћете направити посебан оквир. Пре тога је потребна припрема површине:

 1. Уклањање лабавих или оштећених дијелова стропа;
 2. Маскирање пукотина. Поткровље може да обезбеди хидроизолациони слој;
 3. Постављање комуникација;
 4. Прерада дрвених материјала специјалним складиштима, која ће учинити њихову ватроотпорност.

Фазе конструкције оквира:

 1. Бушење шипке у кораку од 30 цм;
 2. Стварање ознака на плафону. При израчунавању удаљености између водилица потребно је узети у обзир дужину ламинатних плоча. Такође, потребно је узети у обзир и то да се спојеви требају налазити на пролазним шипкама. Немогуће је да је испод њих била празнина;
 3. Нанесите отворе за причвршћивање дасака;
 4. Ако се плафон мора загријати, онда се за ту сврху полаже посебан топлотно-изолациони слој. Треба га поставити између водича.

Уградња стропа састоји се од сљедећих корака:

 1. Припрема првог реда. У том случају, удаљеност до зида треба да буде и 1 цм, а касније ће се тај зазор затворити помоћу јастучића;
 2. Фиксни панели. Они су причвршћени вијцима;
 3. Обрада жљебова спојева са заптивком;
 4. Фиксирање одређеног броја пењача или малих ноктију.

Инсталација ламината на плафону није тако компликована. Поготово ако је прије морао поправити сухи зид на металним оквирима.