Заваривање бакарних и алуминијумских жица властитим рукама

Одредбе ПУЕ жице за заваривање се препоручују као један од најпоузданијих начина за њихово спајање. Предности коришћења овакве методе значајно надмашују неколико недостатака, што га чини популарним међу домаћим занатлијама и професионалним електричарима.

За и против заваривања, његове сорте

Предности жица за заваривање су у томе што нема прелазног отпора који је увек присутан при увртању или завртњима. Ово је посебно истинито када се постављају каблови за снажне уређаје.

Недостаци су потреба за куповином или прављењем уређаја за заваривање који је намијењен за заваривање.

Заваривачки радови захтијевају одређене вјештине, тако да се струја која ће се заваривати треба заваравати барем у основама овог пловила.

У електротехничким радовима на употреби различитих типова заваривања: стандард, лук, плазма, торзија, електронски сноп, ултразвук или њихове различите комбинације. За кућну употребу најчешће електричари користе уређај за тачкасто и електролучно заваривање, који ради на угљену или графитним електродама.

Ово решење вам омогућава да добијете добар квалитет прикључака уз минималне трошкове потребне опреме и компоненти.

Приликом производње апарата за жице за заваривање, највећу пажњу треба обратити на следеће карактеристике уређаја:

  • Снага струје која можедати машину. Идеално, ово је варијабилна вриједност.
  • Напон који даје уређај, довољан за појаву електричног лука, обично је 12-32 волта.
  • Из које струје ради заваривач - наизмјенично или трајно. Са искуством сличног рада можете користити варијаблу, али за почетнике се препоручује да почнете са сталним.

Пошто заваривање различитих метала захтева различите снаге и напоне, универзалне машине за заваривање могу нужно регулисати ове вредности. Поред тога, када се спајају различити материјали, могу бити потребни специјални флукси који ће заштитити метал од оксидације или продора гасова из ваздуха. У већини случајева, апарати за универзално заваривање су незграпни и тешки, али за мале заваривачке радове могуће је пронаћи инвертерске завариваче за релативно ниску цијену, који су идеални за жице за заваривање.

Ако се за кућне инсталације користе бакарне жице, нема потребе за употребом врло велике струје и напона, па је могуће користити мале завариваче који се налазе испод стандардног кућишта испод алата.

Принцип електролучног заваривања - шема уређаја

Како заваривање захтева велику струју, онда је основа било којег апарата за заваривање снижени трансформатор - губитак напона увек је праћен појачањем струје и обрнуто.

За конвертовање променљивеУ струји се користи константни диодни мост, а за изглађивање пулсација - кондензатор.

Опипљив недостатак употребе истосмјерног уређаја - диоде и кондензатори се не користе у великој мјери и значајно повећавају тежину апарата за заваривање, који је у почетку преносив.

Такође, стручњаци препоручују да улазни или излазни диодни мост стави додатни отпор, јер диоде "не воле" кратког споја у чистом облику.

Многи мајстори ручно прикупљају апарат за заваривање за заваривање бакарних жица, који излазе лук од измјеничне струје и успјешно их користе. Према томе, нејасно је рећи да морате да користите сам ДЦ уређај - свако бира потребан модел вештине. Ако је АЦ спојен ручно склопљен, онда кругови једноставно емитују диодни мост и кондензатор.

Неопходна вјештина овладавања како би се користио АЦ заваривач - научити "на око" како би се утврдило колико дуго га треба држати до освијетљеног лука електричног пражњења, тако да се крај увијања загрије и стапа.

Најчешћи начин за стварање негативног контакта, који се изводи заваривањем, јесу старе клешта која држе жице.

За фазу се узима стезаљка за држање графитне шипке. Конструкција стезања може бити врло различита - од вијчаног споја до такозваних "крокодила", каосамостално направљена и фабрички израђена. За спајање са апаратом за заваривање користе се каблови попречног пресјека од око 10 мм?

Упркос чињеници да се уређај скупља у индустријском окружењу за ред величине скупље од домаће производње, ипак његова цијена није замагљена и омогућава вам да купите такав апарат за заваривање чак и уз ограничен буџет. Предности његове употребе су очигледне - то је прецизно прорачунати дизајн са регулатором струје, који вам омогућава да радите са различитим типовима метала и бројем жица за заваривање.

Нијансе процеса заваривања жица

Уз неопходне вештине, заваривање проводника не траје много времена, али да би се добила добра веза, препоручује се да прво вежбате на засебним деловима каблова. Тим више, ако користите ротациони АЦ адаптер, морате се навикнути на снагу овог уређаја. Цео процес је јасно приказан на следећем видео снимку:

Корак по корак све изгледа овако:

  • Уклањање жице. Особитост заваривања је потреба за расплетањем жица дужине 60-80 мм. Мање је могуће, јер се приликом заваривања жица довољно загрева и изолација ће се отопити.
  • Савијање жице. Чини се да је могуће једноставно зарадити за живот и држати заваривање - још увијек на крају обрасца кап, која ће све повезати заједно. Проблем са овим начином повезивања може бити крхкост жица - не чињеница да ће се појавити, већ због неких од разлога који су довели до тога.заваривање са капљицом угљеног електрода добија спужвасту структуру и склона је лому. Не утиче на проводљивост, али ако се жице не увијају, могу се сломити.

  • Обрезивање увртањем. Да би се постигао равномеран рез, потребно је одрезати крајеве. Затим ће се лук за вријеме заваривања равномјерно загријати цијелом површином увртања и пад ће бити једнак.
  • Заваривање. Клешта привлаче увијање, а графитна електрода се уздиже до врха све док не добије електрични лук. Мора се одржавати док легуре не заврше жице, формирајући глатки пад. Следећи завој је заварен након хлађења претходног.

Ако се лук не појављује, онда је снага трансформатора недовољна или се на електроде користе јако дуги каблови (њихова отпорност спречава довољну струју).

Најбоља опција за дужину жица је 2,5-3,5 метара, али у првом случају, ради лакшег рада, ставите заваривач на постоље.

  • Изолација обрата. Најбоља опција за брзину овде је употреба термалних схиммера, али за њихово грејање ће вам бити потребан и грађевински фен за косу или добар упаљач. Такође, нема препрека за коришћење конвенционалне изолационе траке - осим ако не буде мало дуже у времену.
  • Заваривање бакарних и алуминијумских жица. У принципу, извршава се на исти начин као и обично - разлика је само у припреми жица. Бакрена вена остаје равнаалуминијумски омотач око њега. Затим се алуминијум наноси на флукс, који, када се загреје, уклања оксидни филм из овог метала и могуће је започети заваривање.

Али ако пратите захтеве ПУЕ, онда у животним условима, мало је вероватно да ћете морати да радите са алуминијумским жицама, јер је за полагање ожичења забрањено коришћење таквих каблова, попречни пресек је мањи од 16 мм?

Заваривање инвертера

Употреба таквог уређаја је најбоља, јер је лакше заваривати бакарне и алуминијумске жице са инвертером од самопроизведених заваривача. Овај уређај је универзални план, чија је јачина струје регулисана у опсегу до 160 А. Поред тога што се може заварити увијене, омогућава рад са металом дебљине до 5 мм - за кућну употребу је обично више него довољно.

Обично је такав уређај прерогатив професионалаца који су стално суочени са заваривачким радовима, али се може сигурно препоручити почетницима који само овладају заваривањем властитим рукама. Функција "врућег старта", заштита од лепљења електроде и могућност рада чак и са напонским разликама омогућит ће почетнику да брзо овлада основама овог заната, а професионалац је увијек задовољан радом са добрим алатом.

Ако вам уређај омогућава да подесите напон и јачину струје, онда "на оку" које се вредности могу одредити пречником жица и њиховим бројем.

Украткоглавна ствар

Завршни крајеви завојне жице знатно побољшавају проводљивост ових контаката, а тиме и карактеристике мреже у цјелини.

Машине за заваривање које омогућавају тачкасто заваривање доступне су на тржишту, као и једноставне дизајне за њихову производњу. Али у другом случају, скупљају се уређаји за наизменичну струју који се најчешће користе - такви уређаји захтевају одређене вештине.

У пракси, не постоји посебна разлика између употребе једног или другог уређаја - ако је господар веома искусан, онда ће резултат бити добар у сваком случају.