Затворите стакленик за зиму: 5 опција за зимски сервис

Ако се стакленик не користи зими, онда га треба пажљиво затворити, сретни господари нових стакленика током цијелог прољећа и љета напорно раде на жетви и сањају о томе да је убрзо дошла зима, а гњаважа са стаклеником постала је мања. Али није било овде. С појавом првих мразова рада постаје још више него раније. Потребно је из стакленика уклонити осушене биљке, очистити тло, очистити, а овдје се већ појављују сњежни спремишта. Снег пада са неба, и једва да га је могуће зграбити са крова стакленика.

Размотрити да ли је потребно отворити врата стаклене баште за зиму

Пре чишћења стаклене баште, почињемо када све биљке заврше плодоносно и уклонимо са носача. Прије свега, потребно је уклонити све остатке биљака, уклонити постојеће корове и уклонити горње тло до дубине од 10-15 цм. Искусни вртлари препоручују тло у стакленику прије него што се зима потпуно уклони. Такав рад је веома тежак, а многи једноставно уклањају горњи дио земље из кревета. Затим се стакленик мора темељито пробавити, а затим обрадити отопином мангана.

Отворити врата стакленика за зиму, или не? Ово питање је забрињавајуће за све власнике стакленика који не планирају зимовати у стакленику.

Ако систем гријања има опрему за гријање, онда се зими треба отворити само за вентилацију

Могуће је оставити врата у стакленику за зиму отвореном и чак је потребно. Уз помоћ природног јаког мраза, стакленик се дезинфикује, дезинфикује и припрема за нову сезону.

Поред тога, у стакленику у вансезони, спроводе се сљедеће мјере:

 • Отпаци сав отпад из стакленика;
 • Проверити мале кукце у угловима и елиминисати њихово накупљање;
 • постављање пукотина;
 • Грејне просторије у унутрашњости су обрисане, странице су очишћене од кревета и очишћене отопином сапуна;
 • Дрвени оквир је третиран антисептиком, који га дезинфикује и штити од труљења;
 • Да дезинфицира целу просторију, стаклену башту или осигурач са сумпором, или прскати раствором за избељивач.

Када рукујете стаклеником од поликарбоната, будите изузетно опрезни. Пазите да не оштетите свој заштитни слој, који пружа заштиту од ултраљубичастих зрака.

Да ли треба да затворите стакленик за зиму: професионални савет

Гараже - зграде које се граде за дугогодишњу употребу и захтијевају сталну бригу за себе. Чак иу зимским месецима, ово није изузетак. Новопечени фармери желе да знају како да припреме стакленик за зиму, и да ли да га затворе за зиму.

Да ли треба да затварам стакленик за зиму? Одговор је недвосмислен - наравно, не. Зима је најбољи помагач људима у борби против штетних бактерија и организама. Затим, као у затвореном стакленику, супротно, негативни медиј је боље пропагиран.

Да не би пао у стакленик, мора бити постављен на камену или бетонску подлогу

Поред тога, правилна нега за многе ће продужити животни век дизајна. То ће вам омогућити дуго временаУзгој поврћа или бобица за вашу породицу и за продају. Тала вода, која се формира од топљења снега, која се у зимском периоду нагомилала у стакленику, омогућава да се земља засити пластеницима корисним минералима.

Како оставити стакленик отворен за зиму:

 • Отворена врата морају бити закључана тако да не разбијају јак удар вјетра.
 • Отвори који се морају отворити требају и мале ступове, јер снијег је лак, али у великим количинама, посебно када се топи, може им наудити.
 • Оквир од стакленика, ако је могуће, такође јача. Учините то уз помоћ арматурних греда постављених унутар конструкције.

Ако све потребне процедуре урадите на јесен, онда у пролеће, када има толико невоља, нећете бити укључени у чишћење и дезинфекцију стакленика.

Аутоматско отварање прозора у стакленику: како га опремити

Ако је стакленика празна зими, ово је једна ситуација, али ако расте и плоди поврће, онда је то потпуно другачије. Али како ваздух у стакленику проветрити у хладном времену како не би замрзнуо биљке, али их не прегрејати.

Отварање прозора стаклене баште зими треба обавити уредно, како не би наштетило биљкама или стакленицима. Најпоузданији метод је аутоматско отварање прозора, који се данас широко користи у зимским стакленицима.

Система за автоматично отварање прозора се може купити в специализираното продававе

.

Најлакши за употребу су електрични и аутоматски уређајипераје које се саме отварају. Такви дизајни се састоје од термоелемента, као и електромотора. Када се температура подигне на подешени ниво, сензор и термостат активирају мотор и он покреће сам прозор. Када се температура у стакленику спусти на претходно одређени ниво, процес се обрће - машина се активира, држач пада на дно, а затварач се затвара. Једини минус овог уређаја је постојање сталног електричног напона. Нису сви стакленици тако добро опремљени.

Възможно с това, направо за отварање отвора в пластеника:

 • хидраулична;
 • биметални;
 • Нормална механика.

Без обзира на то који се систем отварања прозора не користи, проверите да ли је исправно извршен. У јакој хладноћи и врућини потребни су апсолутно различити приступи. Аутоматско отварање направљено властитим рукама мора бити правилно постављено и изложено жељеној температури.

Како отворити стакленику: да ли је потребна вентилација

Понекад, пре него што купите стакленик, многи туристи размишљају о опцији дизајна. Постоје многе врсте и типови пластеника. Све њихове сорте прилагођене су једној или другој активности.

Омогућите да се стакленик отвори ако га користите током раног прољећа и љета. Зими, мало је вероватно да ћете отворити кров стаклене баште. Да би се то постигло, температура ваздуха изван стакленика мора бити виша од +10 Ц °. Иначе ваше биљке могуразболите се или замрзните.

Вреди купити посебан уређај, који ће с времена на време аутоматски проветрити стакленику

Отворени пластеници, као што су преносиви стакленици, врло лако користе новозапослени земљопосједници и они који планирају да не узгајају велику количину производа. Предност ових стакленика је у томе што се из године у годину могу премјештати из мјеста у мјесто, отварати, затварати, лако транспортирати и послуживати. Ако имате велики стални чврсти стакленик направљен од поликарбоната или стакла, у њему има много прозора, ту је гријање, освјетљење и водовод, али не желите да узгајате поврће зими, онда спалите да прилагодите стакленик за зимовање домаћих животиња у њему. Ову методу успјешно користе многи љубитељи пољопривреде

 • зечеви;
 • пилићи;
 • индоеуропе;
 • пчеле;
 • Киз.

Садржај пчела у стакленику је сасвим могућ иу комбинацији са узгојем краставаца или других биљака које цветају и захтевају опрашивање. Такав тандем помаже да се два пута повећа принос поврћа.

Одговор агронома: Затворите стакленик за зиму (видео)

Стакленик - пријатељ од повјерења и помоћник особе. Зимски стакленици су много захтјевнији од старијих, али повратак од њих је неколико пута већи. Они који су се одлучили спријатељити са зимским стаклеником, открили су себи нови живот, нову земљу, нову идеју.