Затим изолирајте жице: размислите о најбољим опцијама

Од изолације жице: стезне цеви

Шта изоловати жице? Такво питање неминовно долази пред свакога од нас, без обзира да ли смо енергетски повезани или не. Неко је обрисао продужни кабл, неко није успео да забије зид, нечија жица је управо пробила изолацију. Свака од ових повреда захтева хитну интервенцију, јер одуговлачење може бити веома скупо.

Оштећено ожичење може довести до струјног удара, понекад чак и фатално, а кратки спојеви у статистици објављивања су узрок више од 90% пожара у нашој земљи. Хајде да погледамо ово питање.

Артикли за изолацију жица

Прије свега, хајде да разумемо, и што, у ствари, може изолирати жице. У којим случајевима је могуће користити један или други производ.


ПВЦ изолациона трака

Најчешћа је такозвана ПВЦ изолација. Овај производ је направљен од поливинилхлорида, са применом на једној од његових страна специјалног лепка на бази гуме. ПВЦ изолациона трака се може користити за изолацију практично било ког проводника. Његов једини озбиљан недостатак је тачка топљења, која на температури од око 120 ° Ц прави изолациону траку од пластике, и чини је „одводом“ од проводника. Али с обзиром да већина жица има и ПВЦ изолацију, изолациона трака је у стању да издржи исте температуре као и већина изолације жица.


ХБ инсулатор

Такав температурни проблем не осјети изолацију памука (ХБ). На високим температурама, он пада на супротно, и као "чахура" покрива мјесто његове примјене. Али ХБ-изолатор има други проблем. Хидрофобан је и не може се користити у влажним и влажним просторијама, као и на улици.


изолација од фибергласа

Поред тога, постоје изолационе траке на бази тканина од стаклених влакана, обичних тканина, силиконске гуме, полиестерских филмова и најлона. Али код куће практично се не користе, па их нећемо детаљније разматрати.


топлотно скупљање

На другом мјесту по употреби су тзв. То је производ базиран на термопилимеру који, када се загрева, смањује своју величину на 2, а понекад и више пута. Користи се за изолацију малих пресјека жица и изолације каблова. Једини недостатак овог материјала је слаба отпорност на ултраљубичасто зрачење. Зато је боље не користити овај материјал на улици. Изузетак су брисачи црне боје који су отпорнији на ултраљубичасто зрачење. Поред тога, упутство не дозвољава рад таквих цеви на температурама изнад 135 ° Ц.


Различити типови терминала

Различити вијчани и стезни прикључци се често користе за изолацију кабелског свежња. Они обезбеђују квалитетну везу жица између њих и њихову изолацију. Најчешћи су вијчани терминали, Ваго терминали, ППЕ капе, али се могу користити и друге опције.

Врсте штете и начини њиховог отклањања

Па, а сад да схватимо шта је могуће изоловати жице иу којим ситуацијама примијенити један или други материјал. Да бисмо то урадили, погледајмо најчешће варијанте оштећења изолације жица.

Губитак главне изолације жице

Један од најчешћих проблема у изолацији жице је разноврсност трења, зла, па чак и прикусхивание кућних љубимаца. Хајде да смислимо како да поступамо у свакој од ових ситуација.


поправка продужних каблова

 • Почнимо са најчешћим проблемом који се често може наћи на екстензијама. Као резултат дуготрајног рада и честих помака, на изолацији се ствара абразија.
 • Обично продужни каблови имају двоструку изолацију, а лагано рибање спољне љуске није велики проблем. Али ако је спољашња љуска чак и потпуно еродирана, потребно је хитно предузети мере.
 • Ако је штета на љусци локална по природи, онда користите психијатар да затворите место оштећења. Можете нанети изолациону траку, али ова опција је мање естетски привлачна.

Обратите пажњу! Ако је хабање жице на цијелој дужини, савјетујемо вам да се не упуштате у "шарке" и замијените жицу до краја. У екстремном случају, можете користити фолију за скупљање по цијелој дужини жице. Иако је цена ове акције мало вјероватнија од пуне замјене жице.

Носите фолију за скупљање

 • ЧестоПроблем је у малваре-у изолације у утикачу или утикачу. Чешће је то опет додатна изолација, али њена штета упућује на то да је сада повећано трошење подложно основној изолацији. И сасвим је могуће, са следећим утикачем на утичници, он ће се "скупити" у вашим рукама.

Замена утикача на жици

 • Да би се та могућност искључила, потребно је направити или замијенити утикач или прекидач или пажљиво изолирати мјесто оштећења изолацијском траком. Штавише, направите тако велики број слојева, који ће пребацити место савијања жице на неоштећену површину, као у видеу. Скупљање неће дозволити да се тај ефекат постигне.


Цат Гриззли Вире

 • Ако је кућни љубимац радио преко жице, онда пре него што се изолује, треба проверити да ли је способан за рад. Истовремено је потребно одвојити га и гурнути, како би се осигурало да се проводник не озлиједи директно. Иако је у идеалном случају потребно узети мултиметар и провјерити интегритет круга.
 • Ако је проводник цјелина, онда гледамо саму жицу. Ако је оштећење видљиво само на додатној изолацији, онда сте лудо срећни, а оштећење можете једноставно затворити помоћу топлотног скупљања.


Оштећења у којима се појединачно жица раздваја

 • Када се бакар јасно види на мјестима оштећења, а не само додатна, али и главна изолација је оштећена, случај је много гори. Ако има много таквих оштећења, лакше је заменити жицу. Једна или две такве штете уопштеМожете се изоловати својим рукама.
 • Да бисте то учинили, уклоните додатни изолациони слој на оштећеном подручју. Са траком изолујемо главну љуску сваког од њих одвојено. Након тога, уз помоћ психијатра, стварамо слој додатне изолације око оштећених проводника.

Механичка оштећења жице

Али понекад недостаци у проводницима могу бити значајнији - паљење на мјестима спајања, механичка оштећења као посљедица вањских утјецаја или кратки спојеви, као и таљење услијед прегријавања жице. Све ово захтева хитну интервенцију.


излазни судопер

 • Почнимо са опцијом када имате спаљену утичницу, која је довела до оптерећења крајева жице. За било какво, чак и мање загревање и оштећење утичнице, потребно је проверити квалитет прикључка жице на његове спојнице. Чак и ако су добро притиснути вијцима, то није показатељ квалитета контакта. Увек је морате раставити и провјерити мјесто повезивања.


Увек проверите квалитет ожичења за зидну утичницу

 • Што се тиче жица, боље је користити скупљање за њихову изолацију. Штавише, спаљена изолација мора бити обавезно потпуно уклоњена са жице. Али понекад, као резултат загревања, саме жице су оштећене, а оно што остаје корисно за даљи рад, није довољно за поновно повезивање. У овом случају, жица треба да буде продужена.
 • Продужење се може извршити лемљењем или употребом вијкатерминали ППЕ заптивни изолатори за увијање жице овдје нису прикладни, јер њихово кориштење може оштетити жицу, тако да није у најбољем стању.
 • Друга варијација догађаја може бити оштећење ожичења или због кратког споја или механичког оштећења ожичења. На пример, одлучили сте да обесите слику, а према закону, џелат је ушао у жицу.

Искључите жицу до тачке оштећења у кутији

 • Шта год бисмо волели, оставите све што је немогуће. Чак и ако сте спремни да радите без електричне тачке на коју је жица отишла. На крају крајева, проводник је оштећен, а било који пренапон, улаз воде или само време, може довести до кратког споја. А она је заузврат кратког споја.
 • Ако одлучите да то урадите без ове електричне тачке, треба да искључите кабл за напајање у разводној кутији. Ако и даље намјеравате извршити поправке, без проширења мјеста оштећења у зиду не можете без. Морамо ослободити најмање 1-2 цм жице на свакој страни оштећења.
 • Можете комбиновати ова два комада само изградњом. Због тога ћемо опет морати споменути метод лемљења жица. Ако се користе други начини ожичења, то ће захтијевати ослобађање знатно већих жица на обје стране. Изоловање оштећеног места најбоље је урадити са фолијом за скупљање.


Навлаке за пресовање жица са изолацијом

\ т
 • Иако је уУ неким случајевима може се користити употреба пресс рукава и метода пресовања. А да би се даље операције свеле на минимум, можете користити изоловане рукавце.
 • Када је веза успостављена, могуће је додатно изоловати жицу са заптивачем. Такође могу да сакрију место оштећења у зиду. Омогућава хидроизолацију жице у случају влаге.

Обратите пажњу! Нису сви заптивачи прикладни за изолацију жица. Уосталом, не само да не треба пустити воду, већ има и стабилна диелектрична својства. Стога, могућност коришћења као изолатора треба проверити у пасошу производа.

На фотографији је жица прекривена изолацијом

 • Па, последње питање које ћемо размотрити биће оштећење изолације услед грејања. То је могуће када се температура водича подигне изнад дозвољених граница, али изолација стоји и само се деформише.
 • Обично се такве деформације дешавају на значајним сегментима жице, а најбољи начин да га се решите је да замените жицу. Али уклањање такве жице је вредно, јер прегревање изолације негативно утиче на његове изолационе особине. У екстремном случају, могуће је користити скупљање за изолацију оштећених подручја.

закључак

Повезивање жица са изолационом траком је далеко од јединог и није најбољи начин примене изолације на проводне делове. Иако ћемо бити искрени - изолацијом је могуће изолирати буквално било коју везу.

Можда неће бити тако естетски као топлинска изолација, али сигурно неће бити лошија по квалитету. Међутим, све се више користи топлотно скупљање, и тај тренд ће се само проширити.