засвођен строп

У посљедњих неколико година, засвођени строп је постао све популарнији на тржишту. Оно што он представља и које предности има, разумјет ћемо у данашњем чланку.

Који је плафон јачи - раван или засвођен?

"Који је најтрајнији плафон - раван или засвођен?" - данас једно од најпопуларнијих и најраспрострањенијих питања. Да би га разумно одговорили, треба узети у обзир обје опције.

Причајмо о уобичајеном стропу за нас. То је авион који лежи на зиду. Сва оптерећења од тежине класичног равног плафона усмјерена су окомито према доље, што значи да овај тип стропа не престаје доживљавати притисак од тежине властите масе.

Главна ствар у овом дизајну је трајност. Плафон не би требало да се сруши, па би у ту сврху требало да буде довољно стабилан и, сходно томе, ојачан. Што је просторија већа, то боље треба ојачати плафон, иначе распон не може издржати оптерећење и он ће се срушити. Раван строп савршено ради са задацима постављеним на њему у малим собама, али у собама више мора да се користе додатна појачања. Што је више распона на плафону, боље је поставити више лежајних носача, што доводи до додатног оптерећења не само на самом стропу, већ и на носећим зидовима и, сходно томе, на темељима зграде.

Да би се створила идеја о томе шта су ове референтне колоне, довољно је замислити собу било којевелики трговачки центар. Ако подигнете главу горе, онда можете видети масивне греде изнад. Они се инсталирају како би ојачали плафон и не допустили му да се сруши под сопственом тежином. Конструкција, иако не на први поглед компликована, захтева одређене инжењерске прорачуне, тежина стропних греда не би требало да буде превише оптерећујућа конструкција. Истина, модерни материјали су прилично лагани и издржљиви, што градитељима омогућава да се лако носе са овим задатком.

Они који планирају да граде зграду без употребе посебних носивих греда, друга опција, односно засвођени строп, ће стати. Схема уређаја ове врсте стропа је слична горе описаној.

Као и код равних плафона, оптерећење је усмерено искључиво према доље. Али у исто вријеме, структура се може задржати сама од себе и не колапсирати.

Да бисте одговорили на питање зашто се то дешава, морате схватити како је постављен лучни строп. Његов дизајн изгледа као хемисфера са центром смештеним у средини просторије. Такав плафон држи цигла зидана, која користи цигле различитих величина и мање вањске стране. Избор ове врсте опеке није случајан, јер се зидање изводи у облику хемисфере.

Интересантно је да приликом полагања опеке није потребан цемент. Под силом сопствене тежине, свака цигла би требало да омета два суседа, који су опет компримовани. Зато засвођени строп, за разлику од равног, не осјећа притисак на брушење, јер је повезан са силом компресије. Истодизајн добива додатну снагу, јер строп не лежи само на зидовима, већ их глатко гура у страну.

Стропови за лепљење могу се користити у изградњи просторија са великим површинама и без ојачаних греда или ступова. Али због великог притиска на зидове, који обезбеђује плафон, треба их додатно ојачати на хоризонталној оси. У ту сврху користе се специјални носачи - потпорњи. Они су били коришћени у изградњи древних манастира, катедрала и других старих архитектонских грађевина.

Изградња засвођеног плафона, његови типови

Сводови плафона су у широкој употреби у модерној архитектури. Али сада се овај дизајн углавном користи у декоративне сврхе. Материјал представљен на тржишту данас је толико јак да је могуће дизајнирати плафон било које сложености. То даје комфор и комфор. Данас постоје три типа сводних плафона:

  • полу-цилиндар

Најједноставнији и најлакши у уградњи засвођеног плафона, када се преклапање стропа, с једне стране, повезује са површином зидова, а са друге стране чини лучни строп.

  • хемисфера

Полу-сфера је скуп у облику куполе. Зидови глатко прелазе у плафон и групу на највишој тачки. Минијатурни дизајн плафона је класични дизајнерски дизајн у архитектури.

  • сегмент хемисфера

Сегментна хемисфера је најкомпликованији облик сводаплафони када сегменти различитог радијуса и стварају лукове на зидним зглобовима. Ово је веома оригиналан дизајн просторија, али се односи само на собе са високим плафонима.

Својим рукама окрените плафон

Сада засвођен строп у стану - феномен прилично распрострањен. Оквир се може обавити независно. Процес је прилично напоран, али по жељи и доступност потребних алата и потребних материјала (сухозидом) је сасвим изводљиво. Осим тога, зидови у просторији требају бити прилично високи, не мање од 3 метра.

Пре постављања плафона потребно је одредити просторију, јер од тога зависи избор грађевинског материјала. За собе са високом влажношћу (купатило, кухиња) боље је изабрати издржљиве материјале отпорне на влагу, а за друге просторије можете користити обичне сухозидне плоче.

Најважнији елемент из којег почиње рад - цртеж скице елипсе. Ово је веома важан тренутак за уградњу засвођеног плафона, јер у супротном неће бити могуће добити сет исправног облика, који ће касније утицати на површину засвођеног плафона.

Након тога долази до фазе монтаже лучне конструкције будућег плафона. За монтажу постоје плоче сухозида за преклапања, чврсти метални профили и водилице за подупирање, материјал за рибање (за ту сврху можете користити вијке или вијке) и сам скелет, израђен од алуминијских носача.

Производња сводног оквира

Спојни елементисуви зидови на елементима оквира - најлакши начин за постављање сводног плафона. Управо је то најпогодније за просторије које се не разликују на великим површинама. Израда оквира на који се монтира конструкција врши се на следећи начин:

  1. Изрежите профил жељене величине и поставите га на ослонац сидра. То вам омогућава да подесите висину дизајна;
  2. Постављање профила у близини зидова на два нивоа (или одступање од зида, ако пројекат укључује повлачење и цилиндар неће бити формиран од зида);
  3. Израда лука сухозида са потребним савијањем. Радијус савијања се одређује сам по себи. Сваки профил конструкције је причвршћен на профил помоћу вијака. Унутра је цилиндар фиксиран кроз еластичну заптивку.

Приликом уградње плафона трезора, неопходно је претходно извршити темељне прорачуне. Поред тога, потребне су одређене вештине при раду са алатима.