Зашто ЛЕД трака трепће или трепће? Разумите и решите проблем

Уређење ентеријера уз помоћ ЛЕД траке - феномен је широко распрострањен. Поготово зато што је теоретски вијек ЛЕД диода израчунат на десетине тисућа сати, а разноврсна гамута боја вам омогућава да покупите све нијансе. У ствари, кварови у раду осветљења јављају се много раније и манифестују се, по правилу, у виду честог треперења или трептања појединачних сегмената. О томе свједоче жалбе потрошача остављене на различитим интернетским ресурсима. Зашто ЛЕД трака трепери и како избећи такве проблеме у будућности? Покушајмо да схватимо.

Уобичајени узроци трептања

Нема много разлога зашто је ЛЕД трака нејасна за очи. Ова тврдња се заснива на анализи повратних информација од стране потрошача, која се за неколико година суочила са сличним проблемом.

Често је замућење узроковано извором напајања (БП) или РГБ контролера. За ЛЕД траку - то је извор 12В ДЦ. Много је рјеђе користити БП при 24В (за траке са одговарајућим напајањем), али се суштина проблема не мијења. Трепереће ЛЕД диоде дуж цијеле дужине у почетној фази рада могу бити узроковане недостатком снаге напајања. Теоретски, резерва капацитета од 10-20% би требала бити довољна за стабилан рад цијелог сустава расвјете. У ствари, тврде техничке карактеристике, као што су ЛЕД трака и уређаји за храњење, нису увек потврђене стварним мерењима. Резултат је ЛЕД тракатроши више него што је потребно (да засија светлије), а напајање излази мање од очекиваног (за уштеду на детаљима). Овај маркетиншки курс се често практикује од стране кинеских произвођача. С тим у вези, не препоручујемо куповину јефтиних ЛЕД производа.

Јефтини кинески извори напајања и РГБ контролери могу изазвати треперење или неугодно треперење ЛЕД диода, радећи стабилно само 1-2 године. То је због уградње у њих делова и радио-елемената лошег квалитета, који нису способни за дуготрајан рад, чак и на номиналним струјама и под стресом. На пример, прекомерне разлике у оптерећењу и напону смањују радни век филтрирајућих кондензатора.

Друго место у фреквенцији кварова у раду декоративне ЛЕД позадинског осветљења је ниско квалитетна монтажа и лемљење. Ово се односи на конекторе и спојне жице који су залемљени на траку. Дебљина бакарне контактне плоче је десетина милиметра, што значи да се може оштетити ако се повређују услови лемљења или током рада. Узрок блинкања ЛЕД диода може бити лош контакт који се формира на лицу мјеста:

  • употреба флукса који садржи киселину, што касније кородира путању бакра;
  • прегревање контактне плоче лемилицом снаге преко 60 В, што доводи до одвајања штампаних водича;
  • употреба ватросталне легуре калаја која не обезбеђује адекватну адхезију на место бакра на хемијском нивоу;
  • микропукотине које се могу појавити током монтажеводио траку на површини.

При употреби конектора за монтажу ЛЕД осветљења, посебну пажњу треба обратити на тачке контакта два проводника. Проводни део конектора је направљен од конвенционалног челика и, у влажном окружењу, временом је подложан корозији. Можете сазнати како да комбинујете неколико ЛЕД диода.

Поуздани електрични контакт у мјестима спајања ЛЕД трака с другим и са жицама за напајање је од темељне важности. Чињеница је да се преко 5-метарских трака са тракама са ЛЕД диодама СМД 5730, СМД 5050 и СМД 3014 монтира двострука густина струје веће од 10А, која је присиљена да превазиђе баријеру на сваком прикључку. Лош контакт ће довести до прегревања и краткотрајног смањења напона, тј. До треперења. Проверите и, ако је потребно, знојите, оборите све постојеће контактне везе и питање "Зашто светлеће ЛЕД диода?" Одлучите сама.

Следећи уобичајени феномен је треперење појединачних делова ЛЕД траке. Овај феномен је узрокован паљењем сегмената који се састоје од три узастопна ЛЕД-а. Разлог за такво треперење са каснијим падом осветљености - прекомерна потрошња струје или неусклађеност са температурним режимом током рада.

Константно прегревање кристала се манифестује у облику замрачења базе траке и силиконске љуске.

Трепереће ЛЕД диоде на траци или равнини са напајањем од 220В узроковане су њиховом схемомфункције. У таквим моделима, група ЛЕД диода се састоји од не три, већ од 60 комада, повезаних у серију. Као резултат, лош контакт између електроде (аноде или катоде) у једној од ЛЕД лампица ће замутити целу групу.

Решавање проблема

Ако се трептање ЛЕД траке у стању стања очитује кроз кварове у напајању, онда је најприкладније рјешење замијенити га снажнијом и скупљом опцијом. Вриједи обратити пажњу на локацију локације. Неким моделима БП није дозвољено да буду смештени у затвореном простору, на пример, стропна ниша сухозида.

Они који разумију електричну енергију могу покушати сами израчунати грешку. Почните да мерите излазни напон током нестабилног сјаја ЛЕД диода. Да би се то урадило, мултиметар се конвертује у режим за мерење константног напона и тачно (да не би задржао кратке спојеве) излазне прикључке на додирном сонду са БП. За једнобојну траку, напон у опсегу 11-12.2В се сматра нормалним. У случају РГБ траке, оне се заустављају код БП и РГБ контролера, појединачно тестирајући сваку боју.

Доказати квар РГБ контролера методом његовог искључивања из напајања. Да би се то постигло, свака боја ЛЕД траке замјењује се +12 и проматра стабилност сјаја.

Ако се дио ЛЕД диода појави на дијелу ЛЕД траке, појављује се свјетлуцави (изумрли) сегмент три кристала, а затим га треба замијенити. То можете урадити без демонтажепрофил Помоћу клерикалних ножева потребно је пажљиво уклонити сломљени сегмент, направити рез између сусједних контактних јастука. Остатак рубова бакарних контаката треба очистити и деактивирати. На мјесту које је слободно ставити нови сегмент са стезањем контаката и држањем поларитета, одговарајућим писачима.

Понекад ЛЕД трака у укљученом стању може радити исправно, али након замућивања неколико пута трепери. Да бисте се носили с таквим кваром, морате разумјети разлог његове манифестације. Пре свега, треба искључити ефекте других електронских уређаја који могу ометати мрежу (на пример, тиристорски димер). Уз то, узрок трептања може бити неонско светло. Да бисте доказали или оповргнули претпоставке, требате напајати ЛЕД траку кроз продужетак из утичнице која се налази у другој просторији.