Заштита од скока напона 220 волти у кући и стану

Електрична енергија је саставни дио свакодневног живота модерних људи, без обзира гдје живе, у граду или на селу. Тешко је замислити стан или кућу у којој нема кућног апарата, а за освјетљење користити свијеће или зраке. Међутим, сви апарати, као и елементи осветљења, који се напајају на кућну линију, угрожени су због нестабилности напона. Прекорачење ове границе дозвољених граница изазива озбиљне проблеме, до распада скупе опреме и квара линије. Заштитите ожичење и уређаје како бисте заштитили од скокова напона 220В за дом. У овом материјалу, ми ћемо говорити о томе како засцхититсвоии рукамитехникку из скацхковнаприазхенииа у стану или у приватној кући.

Који су узроци колебања напона у мрежи?

Систем снабдевања електричном енергијом у нашој земљи је далеко од савршеног. Због тога није увек задовољена вредност напона 220В, који се израчунава на основу којег се израђују сви кућни апарати. У зависности од врсте оптерећења у одређеном тренутку, доведен је у мрежу, напон у њему може варирати у значајним границама.

Флуктуације напона у нашим мрежама нису неуобичајене јер је огромна већина свих елемената система напајања развијена прије неколико деценија и нису рачунали на тренутно оптерећење. Заиста, практично у сваком модерном стану постоје многи домаћи потрошачи. Наравно, ово чини боравак угоднијим, али у исто вријеме је и значајанповећава потрошњу електричне енергије. Линија је далеко од могућности да се носи са таквим оптерећењима, што доводи до честих флуктуација напона.

Један од начина заштите од пренапона мреже на видеу:

Није вредно наде да ће стари систем ускоро бити потпуно прерађен у светлу модерних захтева. Дакле, заштита од скокова напона електролизе и уређаја повезаних на њега - то је задатак, у одлуци које власници морају да размишљају својом главом и раде својим рукама.

Разговарајмо сада о разлозима који узрокују цурење напетости, детаљније. Типично, промјене у потенцијалној разлици настају без оштрих ваљака, а модерна технологија, дизајнирана за рад у распону од 198 до 242, може се носити с њима без штете за себе.

То ће бити случај када се напон током једне фазе секунде повремено повећава, а затим једнако брзо опада. То је феномен који се зове - скок напона. Ево разлога зашто се то често дешава:

 • симултано пребацивање (или обрнуто, искључивање) неколико уређаја.
 • Прекидање нултог проводника.
 • Удар грома у далеководу.
 • Размак је живио унутар жице кроз пад на вод на дрвету
 • Неправилно повезивање каблова у општем струјном кругу.

Као што видимо, скок напона се може појавити из разних разлога. Предвидети када ће се то десити једноставно је нереално, и зато треба размишљати о заштити од флуктуација напона.

Пример монтаже релеја напонавидео:

Како заштитити опрему од пренапона?

Наравно, најбоља опција за заштиту од високонапонске кућне мреже и уређаја укључених у њу је потпуна реконструкција система снабдијевања енергијом са накнадним сервисирањем од стране искусних професионалаца. Али ако потпуно замијените ожичење у приватној кући, то је нереално у вишестамбеним зградама. Пракса показује да десетине становника скоро никада неће моћи да се договоре о заједничком плаћању за тај посао.

Мало је вероватно да ће то урадити управљачка друштва. А за промену ожичења у одвојеном стану је бескорисно - скокови напона из њега неће нигде ићи, јер настају, по правилу, због опште опреме.

Шта треба да урадим да се стрес не проузрокује озбиљно оштећење? Немојте чекати да комунална кућа и сви сусједи у кући имају жељу да замијене опће ожичење у кући? Одговор је један - покупите поуздан уређај за заштиту кућне мреже од скока напона.

Данас се користе сљедећи уређаји који повећавају сигурност кућних апарата и омогућавају да се минимизира вјероватноћа оштећења услијед пренапона:

 • Релеј за контролу напона (РКН).
 • Сензор високог напона (ДПН).
 • Стабилизатор.

Треба посебно споменути изворе непрекидног напајања. Они су блиски наведеним уређајима, али их називају потпуно развијеним уређајима како би заштитили линију од флуктуација потенцијалне разлике. Више детаљаХајде да причамо о њима испод.

Релеји контроле напона

Када се тензије у стану ријетко сусрећу и нема потребе за трајном заштитом од њих, довољно је спојити посебан релеј на мрежу.

Шта је овај елемент? РКН је мали уређај чија је задаћа искључити струјни круг са разликама у потенцијалима и обновити напајање струјом након што параметри мреже дођу у нормалу. Сам по себи релеј не утиче на величину и стабилност напона, већ само снима податке. Ови уређаји долазе у два типа:

 • Општи блок, који је уграђен у разводну таблу и штити цео стан од пренапона.
 • Уређај који изгледа као продужни кабл са прикључцима који укључују одвојене уређаје.

Начело живописног перја рада релеја напона на видеу:

Када купујете релеј, важно је да не грешите у израчунавању његове снаге. Требало би да буде нешто више од укупне снаге уређаја повезаних на уређај. Појединачни РНЦ који су укључени у општу мрежу, лако је покупити - само морате купити ставку са одговарајућом количином прикључака.

Ови уређаји су практични, имају ниске трошкове, али има смисла користити их само када је мрежа стабилна. Ако се трка напона у њој стално појављује, ова опција није прикладна - јер неколико власника воле континуирано укључивање-онемогућавање цијеле мреже или појединачних уређаја.

Сензор напона предајника

Овај сензор, као и ЛЦД, је закључанинформације о величини разлике потенцијала, одвајање мреже током пренапона. Међутим, она функционише по другом принципу. Овај уређај мора бити инсталиран у мрежу заједно са заштитним одводним уређајем. Када уређај детектује кршење мрежних параметара, то ће проузроковати цурење струје, откривајући који ће аутомат (РЗО) онемогућити мрежу.

Стабилизатор напона

У тим линијама, којима је потребна стална заштита од флуктуација напона, потребно је инсталирати стабилизатор мреже. Ови уређаји, када су укључени у линију, без обзира на њихову потенцијалну разлику, на излазу нормализују параметре на жељену вредност. Стога, ако се напони у вашој кућној мрежи појављују често, стабилизатор ће бити најбоље рјешење за вас.

Ови уређаји су подељени према принципу деловања. Да видимо који је од њих погодан за различите прилике:

 • Релеј. Такви уређаји имају прилично ниску цијену и малу снагу. Међутим, да би се заштитила опрема за домаћинство, они су савршено погодни.
 • Серво управљан (електромеханички). По својим карактеристикама такви уређаји се не разликују много од релеја, али су истовремено скупљи.

 • Електронски. Ови стабилизатори се заснивају на тиристорима или семисторима. Имају прилично велику снагу, прецизност, издржљивост, добре перформансе и скоро увек гарантују поуздану заштиту од пренапона. Цијена њих је, наравно, прилично висока.
 • Електронска двострука конверзија. Ови уређаји су најскупљи од свих наведених,али имају најбоље техничке параметре и омогућавају максималну заштиту линије и уређаја.

Стабилизатори су једнофазни, пројектовани за спајање на кућну линију, и трофазни, који се уграђују у мрежу великих објеката. Такође могу бити преносиви или стационарни.

Укратко о стабилизаторима на видеу:

Одабиром за такав уређај прво треба израчунати укупну снагу потрошача електричне енергије који ће бити прикључени на њега и граничне вриједности напона. Препоручујемо да се у овом случају позовете на помоћ стручњака - они ће вам помоћи да се не збуните у техничким детаљима и да изаберете најбољу варијанту за конкретну линију по карактеристикама и цени.

Непрекидни извори напајања

Сада ћемо говорити о уређајима које смо раније споменули. Понекад их неискусни корисници помешају са регулаторима напона, али то уопште није случај. Главни задатак УПС-а - у случају изненадног нестанка струје, снабдева прикључене уређаје напајањем током одређеног временског периода који ће их глатко искључити складиштењем доступних информација. Резерва снаге има уграђене батерије. Типично, овер-тхе-цоунтер се користи са рачунарима.

Неки УПС-ови, на пример, са интерактивним или двоструким конверзијским режимом, имају уграђене стабилизаторе који могу да изједначе мале разлике у потенцијалној разлици, али у исто време њихова цена је веома висока и за заједничку заштиту мреже онифит бад. Због тога се не могу сматрати потпуном замјеном стабилизатора. Али да би заштитили рачунар када изненадни прекиди у напајању, такви уређаји су заиста незамењиви.

закључак

У овом чланку смо схватили зашто је потребна заштита од скокова напона 220В за дом и са којим уређајима се може обезбедити. Као што су читалци могли да виде, поузданије би било за свакодневне кућне апарате од пренапона моћан и скуп стабилизатор.

Међутим, то не значи да не постоји решење проблема флуктуација потенцијалних разлика. У многим случајевима, наведени уређаји ће се уклопити. Све зависи од параметара мреже и њене стабилности.