Заштита биљака од болести и штеточина

Гортичке културе пате од многих фактора, али посебно мјесто заузимају штеточине и болести које се размножавају великом брзином и уништавају усјеве. Међу болестима баштенских култура су и оне које имају негативан утицај на њих, па чак и за неколико година - на овом месту неће бити места. Познавање знакова ових обољења, као и начина за борбу против њих, може правилно заштитити биљку од штеточина.

Прије свега, потребно је правилно и редовно чистити територију на којој усјеви расту. Потребно је уништити слабе клице, које могу постати извор болести, јер привлаче штетне инсекте. Стога је потребно редовно уклањање клица из врта или врта. Прије наношења хумуса за оплодњу подручја, провјерите је ли чист. Поред скривања може се користити и фолијарна исхрана. Такође, као превентивна мера за заштиту биљака од болести које користе природна ђубрива.

Планирајте неколико усјева један поред другог, што ће помоћи да се ослободите инсеката који се шире на истим креветима. Индиректно слетање биљака које се узгајају на једној територији, омогућава елиминисање паразита који су зимовали на овој територији.

прати наводњавање . Оставити суво лишће на парцели немогуће. Заливање се обавља рано ујутро. Ако оставите лишће мокрим, онда ће ширити штетне инсекте.

Обавезно дезинфикујте алате.После радаИнфицирани алати за клијање лагано дезинфикују алкохолом, јер се у будућности могу заразити. Ова заштита од штеточина и болести спречава ширење штеточина. Размотрите начине како се борити против болести.

Агротехничке методе борбе

То су веома јефтине и сигурне методе. Оне укључују:

1. Сорте отпорне на садњукоје нису подложне нападима штеточина. Нису све сорте подједнако толерисале болест, неке је генерално не виде, а неке се не могу излечити. Ова стабилност директно зависи од физиолошких, анатомских и других особина усева. Обратите пажњу на чињеницу да примјена различитих гнојива повећава регенеративни капацитет.

2. Прихватање плодореда.Ово не само да не дозвољава појаву штеточина и болести, већ доприноси повећању плодности тла. Подузмите акције као редовне промене усева - ово је неопходна мера контроле штеточина.

3. Редовно третирање тла.Земља - Ово је дом многих гљива, бактерија и штеточина, па га треба стално третирати и чистити. Након што се земља обради, ларве и јаја инсеката ће се појавити на површини земље, а птице или друге животиње ће их појести. Најбоље је одржати овај догађај у прољеће или јесен.

4. Съответствие с стандардните услови на сетев и берба на плодове.Увек пратите датуме сетве назначене у упутствима, јер, на пример, рано сејање ротквица може негативно утицати на саднице. Они ће јести штеточине без проблема. Исто важи и за сејање.Чак је и величина отвора важна! Немојте садити саднице у малим јамама.

5. Правилна примена оплодње.При уношењу органских и минералних ђубрива, биљке постају отпорније на различите врсте оштећења. Присуство фосфатнихђубрива у земљиштудоприноси смањењу јаја штеточина. Осим тога, нека гнојива се могу сматрати главном мјером у борби против паразита, на примјер, суперфосфат је одличан за борбу против пужева, амонијак гнојива помаже уништити жице. Додајте фосфор и калијум у земљиште, ове две компоненте повећавају стабилност садница, јачају стабљике и лишће. Од лисних уши, минерална ђубрива се мешају са органским ђубривима.

6. Борба са слабим клицама и штетном травом.Корови су омиљено место за бактерије и штеточине. Ово станиште доводи до њихове брзе репродукције и дистрибуције.

Физические методи борбе

Ово укључује употребу различитих температура, струја и промене влажности ваздуха. Најчешће, да би уништили штеточине, потребно је поставити ниску температуру (од -12 до -18 степени).

Механични методи борбе

Ово укључује употребу разних замки, препрека, лепљивих прстена итд. Да бисте се ријешили резбаре јабуке често се причвршћују за пртљажник рибарског појаса. Такође, ове методе борбе укључују прикупљање и уништавање штеточина властитим рукама. Сви се временом разликују, али јесуПравовремена примена помоћи ће вам да се ослободите нежељених паразита.

Биолошки методи борбе

Они се заснивају на примјени организама и производа њихових средстава за живот. Можете користити паразите и грабежљиве инсекте. До данас су популарни патогени микроорганизми. Потпуно се ријешите паразита на овај начин је немогуће, тако да га треба комбинирати с другим методама борбе.

Хемијска метода борбе

У те сврхе, хемијски агенси се користе како би се елиминисали штетници у било којој области, спречавајући њихово ширење и смањење губитака усјева.

Пазите!Пре употребе инсектицида - запамтите да ниједан лек није потпуно безбедан за људе. Научници су доказали да њихова честа употреба може довести до мутација гена. Хемијске методе за контролу паразита треба да се користе само када друге опције више не важе.

Вриједи рећи да је важна мјера избјегавање потпуног уништавања штетних инсеката на локацији. Научници су доказали да мање оштећење биљака инсектима или болестима благотворно утиче на кревете. Осим тога, инсекти су природна храна за птице, тако да се не могу уништити. У њиховом одсуству, други ће напустити врт, а локација може ускоро напасти друге инсекте.