Замена грејних батерија за заваривање: колико то кошта, фото и видео упутства корак по корак

Већина вишестамбених зграда изграђених прије више од 10 година, у свом дистрибуцијском цјевоводу има метални цјевовод за гријање. У току рада, елементи конструкције могу бити неуспјешни, јер се кроз пролазне канале зачепљене расхладне текућине лошег квалитета. Они се не могу чистити на једноставан начин, тако да ћете морати замијенити батерије за гријање заваривањем.

Примена технологије гасног заваривања

У току радова на санацији и реконструкцији гријања, при заваривању долази до загријавања спојених рубова, при чему се користи опрема за плинско заваривање. Рубови готово пролазе у растопљено стање, након чега се спајају и дозвољавају да се охладе. Као резултат, добија се веома јака веза која се не може одвојити.

опрема за гасно заваривање

Замена батерија са гасним заваривањем захтева довољно високу квалификацију стручњака, као и доступност одговарајуће опреме. У процесу рада могуће је међусобно комбиновати, по потреби, детаље било које величине и конфигурације. Пре него што сами промените грејну батерију, морају се извршити мерења тако да се нови радијатори налазе у додељеном простору.

Редослед акција које се предузимају за промену грејне батерије у стану (трошак рада зависи од различитих фактора) састоји се од следећих ставки:

 • припрема заварених елемената (површинско чишћење, завршна обрада спојева);
 • обављање директно заварених радова (коришћениххоризонтални, вертикални или стропни типови шавова);
 • охлађено место се проверава, јер може бити потребно поново заварити на неком месту (то ће обезбедити поуздано заптивање везе);
 • завршава замену батерија за грејање у стану гасним заваривањем чишћењем фуга, бојањем обрађене површине (рад се изводи на хлађеним деловима).

Замена радијатора за грејање заваривањем

Захтев за заваривачким радовима за замену радијатора

Прије замјене батерија за гријање у стану потребно је знати да је употреба цјевовода због специфичности кориштења расхладних средстава у централизираним суставима гријања. Због довољно високог притиска у систему, најтраженије су круто разводњавање цевовода, тако да се за промену батерија у стану или за њихово подизање најчешће ради само о заваривању гаса.

Поред високог притиска, систем је подложан хидрауличким ударима, што неповољно утиче на нестабилне спојеве. Чак и замјена пећи за гријање у стану (трошак радова на њима варира у зависности од њиховог броја) није без гасног заваривања. Ако металне цеви и везе између њих не могу издржати пиштољ, онда ће не само стан погођених људи, већ и неколико комшија бити поплављен. У овој ситуацији биће питање колико кошта промена грејне батерије у стану.

Како законито променити грејање у стану

Замјена радијатора у станумора се извршити уз сагласност друштва за управљање. Да бисте то урадили, потребно је да напишете изјаву главном инжењеру ЦЦ, где да затражите разматрање могућности замене радијатора из одређених разлога.

Уз сагласност друштва за управљање биће потребно наручити пројекат реконструкције система грејања у организацији која има одобрење СРО. Тада се главни инжењер управљачког друштва слаже са пројектом или га шаље у међуресорску комисију. Након МИА поново, главни инжењер долази. Затим, да замијените цијев, унајмите организацију са одобрењем СРО-а (чак и ако је ваш рођак овлаштени заваривач, замијените гријач у стану, он може само ако има потврду заваривача и пасош сигурности од пожара). Копије свих докумената чувају се у друштву за управљање.

потврда заваривача

У случају одбијања, може се поднијети захтјев суду или инсистирати на обављању послова друштва за управљање, укључујући замјену система гријања у стамбеној згради.

Потребе замене радијатора

У овом процесу постоје и негативне стране. Многи им приписују ове чињенице:

 • присуство квалификације за заваривачке радове или накнаду за одговарајућег стручњака;
 • куповину, изнајмљивање или расположивост опреме за заваривање гасом;
 • утврдити колико кошта да се батерија замени заваривањем, у неким случајевима цена ће бити већа од других врста рада.

Међутим, сви такви недостаци су компензовани поузданошћу и трајношћу везе, наупотреба висококвалитетног потрошног материјала. Оперативне карактеристике овог типа везе показале су своју ефикасност током дугогодишњег коришћења.

Због чињенице да се приликом заваривања физичких и хемијских процеса формира јак шав који добија механичке карактеристике које прелазе поузданост заварених цеви. То одговара чињеници да је искључење било каквог удара у будућности за примљену везу, а замјена батерија за гријање ће бити у моду хлача.

Сходно томе, гасно заваривање, у контексту питања колико кошта промена грејне батерије у стану, је најпрофитабилнија и најиздржљивија опција за решавање проблема. Биће мали естетски шав, који ће лако бити сакривен бојом.

Замена потрошеног трајања батерије

Први предуслов за обављање заваривачких операција је присуство висококвалификованог заваривача који има дугогодишње искуство у овој области. У овом случају, да би се замијенили радијатори у стану, цијена није одлучујући фактор, јер, уштедите мало на специјалисту, можете добити лоше резултате.

Још један предуслов за решавање питања колико кошта промена радијатора у стану је доступност поуздане опреме. Њиме ћемо моћи да направимо боље шавове који обезбеђују поузданост и безбедност приликом покретања расхладне течности у систем.

Пре замене грејне батерије у стану уз помоћгасним заваривањем, потребно је прибавити документациону дозволу од надлежних органа. Ако радите без њега у вишестамбеној згради, онда ће ово административно кршење довести до казнених санкција.

степски алгоритам

Неопходно је строго поштовати редослијед операција, јер је потребно замијенити батерије у стану, потребно је у периоду након завршетка сезоне гријања и прије почетка нове. За то време, сви елементи система би требало да буду потпуно функционални на својим местима.

 • Одводити носач топлоте из система. То се ради уз помоћ запослених у стамбеним и комуналним службама. Ископчавањем стана узроковат ће се поплаве простора. За приватни сектор је довољно користити посебно изрезану славину инсталирану током почетне инсталације система.
 • Раставите старе батерије са радног места. Да би се јефтиније замијениле батерије за гријање у стану, цијена се може надокнадити стављањем у смеће уз одређену цијену. Ако нема друге могућности отварања, онда се користи Бугарин.
 • Пакујемо нове радијаторе. Ово се ради чак и без икакве помоћи. При томе се користи сет кључева за вијке, помоћни материјал у тракама, спојни прикључци са наврткама, лан. Матице су намазане пастом, згуснуте са ланом и причвршћене на цијеви. Између радијатора и централног система постављамо куглични вентил, а са друге стране батерију - кран Мајевског.
 • Стављамо заменљиви радијатор. Обично, они су покупљени у формату тако да се уклапа у простор који јој је дат, уместо тогаолд Вертикална цијев, која се налази иза кугластог вентила, је заварена на централни систем ожичења. Такође монтирајте вертикални премосник, који ствара додатну циркулацију расхладне течности.

Узимајући у обзир опције за колико треба заменити батерију у стану и који је начин ефикаснији, често престаните да бирате само радове заваривања. Међутим, ово морате урадити након што добијете све потребне дозволе.

ВИДЕО: Замена радијатора са гасним заваривањем и цевима