Замјена жица у кући плоча властитим рукама

Ново објављивање у панел кући

Како промијенити жице у кући панела? То је са таквим питањима много лица током поправке. Изгледа да би могло бити лакше?

Само замијенити стару новом - и све. Али онда се поставља питање: ако промијените ожичење, требали бисте додати неколико утичница и прекидача. А ако постоје нови уређаји за пребацивање, онда треба да размислите о новим аутоматским уређајима. Када се оптерећење повећа, онда треба да се прегледа пресек жице.

Покушаћемо да разумемо сва ова питања у нашем чланку.

Планирање и обрачун фазе будуће мреже зграде

Фаза планирања и прорачуна за многе изгледа да је најтежа. Уосталом, ако је све правилно израчунато и планирано, тада ћете добити поуздану и трајну мрежу, а најтежа фаза инсталације холдинга неће бити компликована разним непредвиђеним ситуацијама.

Избор броја тачака напајања електричном енергијом


Локација електричних тачака у стану

Ово је најважнији и најодговорнији корак који ће се морати извршити прије замјене жица у кући панела. Заиста, то зависи од свих наших будућих прорачуна и коначне цене наше електричне мреже. Стога, вођени логиком, морамо пронаћи здрав компромис између лакоће кориштења електричне енергије у било којој тачки у просторији и коначне вриједности прекомјерно разгранате мреже.

 • Съгласно клавзули 12.27 от ВСН59-88, в наш апартамент мора да бъдат барем 3 отделки в кухни.и једна утичница за сваки дневни боравак од 6м2. Ово је очигледно застарјели стандард иу модерним стварностима нам је потребно много више продајних мјеста. Зато у свакој соби прво креирамо нови распоред излаза.
 • Да би се израдио такав план, морамо знати количину електричних уређаја у свакој соби. Поред тога, треба их условно подијелити на привремено и трајно укључити у мрежу. То ће значајно смањити потребан број утичница и омогућити им да буду економски и експедитивно постављени.
 • На пример, за повезивање видео, аудио и других кућних апарата који су трајно укључени у мрежу, треба обезбедити посебан прикључак. Међутим, за повезивање сушила за косу, глачала или пуњења за мобилни телефон, треба обезбедити једну прикладну утичницу. У принципу, хајде да се извучемо из ваших навика и жеља.
 • Исто чинимо и са прекидачима. Уосталом, зонирање зона осветљења, стварање додатне расвете и друге пријатне нијансе које могу створити атмосферу у вашем стану постају све популарније. Због тога се може промијенити и број прекидача, као и њихова локација. За сваку просторију потребно је израдити оквирни план.

Израчунавање номиналних струја сваке тачке напајања

Следећи важан корак, који зависи од тога како се мења жица у кући на панелу, је израчунавање номиналне струје сваког излаза и прекидача. На основу ових података, накнадно ћемо направити још један прорачун, који ће у великој мери зависити од коначне цене наше електричне мреже.

 • Бпре свега, пажњу треба посветити утичницама. Уосталом, управо је овај електроинсталациони уређај повезао највише енергетски интензивне електричне апарате. Најбоља опција је утичница дизајнирана за одређени електрични апарат. У овом случају имамо довољно да видимо номиналну струју у пасошу овог инструмента, и знати ћемо номиналну струју ове утичнице.
 • Ако је из било ког разлога немогуће отворити пасош или ако је утичница предвиђена за различите електричне апарате, треба изабрати најмоћнијег од њих. Да бисмо одредили номиналну струју таквих уређаја, можемо користити нашу приближну мапу оптерећења уређаја или сами обавити прорачун.


Слика приказује приближну снагу разних електричних уређаја

 • Да би се направила калкулација, довољно је споменути закон ома, гдје је номинална струја И = П /У, гдје је П номинална (или барем приближна) снага наших електричних уређаја, а У је напон нашег електричног система за једнофазну мрежу је 220.

Обратите пажњу! Уопштено, када рачунамо, морамо узети у обзир много параметара или бар цос ?, али радимо поједностављени прорачун. Дакле, сви неуврштени параметри ће бити прослеђени као одређена снага за нашу електроенергетску мрежу. Да, а за мале мреже, што је мрежа станова, одступања неће бити толико фундаментална.

 • Израчунавање номиналне струје прекидача врши се према истој формули. Да бисмо добили номиналну снагу мреже расвјете имамо довољно да сумирамоснага свих лампи. Ако је лустер укључен, обично је могуће пронаћи номиналну снагу у њеном пасошу.

Обратите пажњу! На основу наших прорачуна струја сваке засебне утичнице или прекидача, треба да урадимо и изаберемо одговарајуће ожичење. То јест, ако вас је напустила номинална струја утичнице, на пример, 7А, онда би требало да изаберете утичницу са номиналном струјом од 10А. Исто важи и за прекидаче. Уопштено говорећи, овом питању смо посветили више од једног чланка, тако да се нећемо више бавити овим детаљима.

Расподела оптерећења по групама


Варијанте расподеле оптерећења по групама

Пре него што промените ожичење у кући плоче, морате одредити број група осветљења. Према тачки 7.2 ВСН 59 - 88, станове у стамбеним зградама треба јести не мање од две групе.

У овом случају, природа оптерећења није важна. То јест, у једној групи може бити мрежа расвјете и утичница. Иако се често дешавају одвојене групе за дистрибуцију и групе осветљења.

 • Одредив за нас је стр.3.1.19 ПУЕ, који омогућава напајање кућних апарата из аутоматских прекидача са номиналном струјом која није већа од 25А. На основу тога, дистрибуирамо нашу електричну мрежу групама.
 • Да бисмо то урадили, сумирамо номиналну струју свих електричних тачака које се налазе у једној или две собе док не добијемо вредност близу 25А. У исто време, као што смо већ рекли, могуће је поделити тачке снаге према природи оптерећења. Али главна стварово је њихова компактна локација, која ће вам омогућити да уштедите мало на цијени жица.

Обратите пажњу! Параграф 7.2 ВСН 59-88 препоручује обједињавање утичница инсталираних у ходнику и кухињи. Истовремено, утичнице инсталиране у дневним собама, препоручује се да се нахрани засебна група.

 • Као резултат тога, у зависности од броја електричних уређаја, морате оставити двије до пет група.

Избор попречног пресека жице

У следећем кораку, наша упутства саветују да одредите пресек проводљивости (погледајте Израчунавање пресека жице по снази). Ово питање је за многе застрашујуће, али у стварности овде нема ништа компликовано.

Знајући како инсталирати ожичење, а за плоче куће то је обично скривено ожичење, као и оптерећење сваке поједине групе коју смо израчунали горе, избор се врши једноставно према табелама.

 • За бакарне проводнике избор се врши према табели 1. 3. 4 ПУЕ, а за алуминијум у складу са табелом. 1.3.5 ПУЕ. За избор је довољно да знамо број живих жица, начин бртвљења и називну струју.

Збирна табела за избор пресека жице

 • Без обзира на то да ли вам је дошло до преласка жице за групне линије, у сваком случају не може бити мање од 1.5 мм2 бакарне жице. Ово следи из табеле 7.1.1 ПУЕ, која одређује минималне вредности пресека бакарне жице.
 • Поред тога, приликом избора, морате одредити број жица положених на једном месту. Ако је тај број већи од 4, онда приликом избора табела потребно је унети корективкоефицијент 0,68. Ако је то више од 7, онда 0,63, добро, а ако су заједнички положене жице веће од 10, коефицијент и уопште ће бити 0,6.
 • Поред тога, при избору треба узети у обзир температуру околине, могуће преоптерећење и неке друге нијансе. Али све ово је дизајнирано за мреже расвете великих размера. За уобичајени стан довољно је извршити прва два параграфа овог одељка.

Инсталација ожичења у кући панела

Након завршетка фазе планирања, можете наставити директно са инсталацијом. Генерално, у панелима, у фази планирања, предвиђени су специјални шавови за постављање ожичења. Али најчешће је готово немогуће доћи до њих. Зато размотрите опцију са и без ових канала.

Кабелски сноп у монтажним шавовима

Ово је можда најуспјешнија опција, иу мојој пракси сам је успио користити само повремено и само за дио мреже. Као што знате, у грађевинским панелима постоје празнине, које су према пројекту предвиђене за полагање жица, цијеви и других инжењерских мрежа. Покушаћемо да их искористимо.

Излаз жица из монтажних спојева

 • Да би ваше ожичење испод зидног панела пало, прво морате одредити места продирања у њено старо ожичење. Ако већ имате голи зид, онда на местима електрода треба да видите жице које иду до зидова. Ако се ове жице виде од зида негдје између шава плоче и стропа, имате прилику да их искористите.
 • Акостара електрична инсталација се открива само у разводном орману, то значи да има неколико завоја и проширује исто место на нову жицу и још увек је не оштећује, готово да није стварна.
 • Ако видимо почетак и крај жице, онда можемо пробати исти канал да положимо нову жицу. Да бисте то урадили, сигурно фиксирајте крај старе и нове жице. Што је више могуће, проширујемо рупу у којој иде жица и покушавамо да испружимо нову, повлачећи други крај старе жице.
 • Када се користи овај метод, нова унутрашња ожичења у зидном панелу падају под старе канале. То није увијек случај. Понекад се жица у процесу растезања оштећује до те мере да више није погодна за даљи рад. Иако је понекад овај поступак веома једноставан и згодан. Срећа је овде.

Полагање кабла методом глачања зидова

Брисање је вероватно најинтензивнији процес при замени каблова. Наравно, сада су ту и строборезки, који су у могућности да изведу лепе и дубоке храпаве за само неколико минута. Штавише, урадите то без прашине и прљавштине. Али цена овог алата, благо речено, је оштар.


Строкинг валлс

 • Обично морате користити стари добар перфоратор и центиметар по инч да бисте ушли у зид. Да поједноставимо барем мало овог задатка, можете користити бугарски, али количина прашине ће се повремено повећавати.
 • Да би се поједноставио процес хода, препоручујемо да се користе шавови између плоча. Обично нису тако густеструктуру и лако је предати чак и под ударцем.
 • Врло често, чак иу панелима, старе инсталације се полажу методом резања. Да бисте максимално повећали свој задатак, препоручујемо да та места користите за ново ожичење до максимума.
 • За причвршћивање жице у стентове можете користити алабастерне или специјалне типле. Овај други начин је практичнији, мада ћете морати да отворите рупе у зиду да бисте причврстили ове квачице.
 • Наравно, популарност бртве у извлачењу, испод подлоге и других метода добија на популарности, али готово је немогуће све их описати у једном чланку. Посебно зато што се већина њих већ детаљно бавила претходним чланцима нашег сајта.

закључак

Као што видите, инсталација ожичења у панел кући од нуле није тако тежак задатак. Довољно само тежак и намеран приступ овом питању. То се не односи само на фазу пројектовања и инсталације. Повезивање свих тачака напајања такође неће изазвати никакве посебне проблеме, посебно зато што ће вам чланци на нашој страници увек помоћи да се позабавите свим питањима.