За и против мини-стакленика у земљи или у стану

Мини-стакленик у стану: предности коришћења. Време је за узгој кикирикија, патлиџана, парадајза и неких једногодишњих садница. Како то учинити рационално у стану? Тако да није било вишка прљавштине, а саднице нису заузимале много простора? За ову савршено погодну собу мини-стакленик или полица-стакленик, који има заштитну кутију од полиетиленске фолије са муњом и неколико полица за постављање садница. Такав стакленик се може направити самостално, али је много погодније купити га у вртном центру, гдје је представљено неколико различитих модела пластеника са три, четири и пет пуковнија.

Монтажа и постављање у стан.

Саставља се веома лако, буквално за пет минута. Има висину од 1 м до 1, 8 м., А ширину од око 0,7 м. Лонци са садницама су погодно постављени на мрежасте полице, а издржљив филмски омотач их штити од сувог ваздуха у просторији.

Овај стакленик се може смјестити у стан, заузима врло мало простора, погодно је ставити и на под и на стол, зависно од величине. У раном узгоју садница пожељно је да се на свакој полици инсталирају фитолампи, али ако прозор иде према југу, онда ће светлост бити довољна .

Заштита садница од мачака.

Још једна предност затвореног мини-стакленика је заштита садница од мачака, ако се налазе у стану, што увијек показује повећану пажњу на унутрашње цвијеће, а може и оштетити саднице поврћа и цвијећа.

Мини-пластеник на ложи.

Посебно погодна за такав мини-стакленик за остакљени балкон или балкон. Ноћу, филм ће заштитити нежне саднице од хладноће. Ако је потребно, поклопац фолије се одвезује како би се биљке прозрачиле или се уопште уклоне.

Коришћење стакленика у земљи.

Љети се такав мали стакленик може ставити на веранду у врту и користити за узгој садница цвијећа или поврћа за другу жетву. На његовим полицама можете узгајати и зеленило за стол тако да је све при руци. Савршено је погодан за декорацију веранди или терасе, ако поставља посуде са цветним биљкама или затвореним цветовима.

Складиштење зими.

И шта да радимо са мини-пластеницима зими? Може се користити као сталак за собне биљке, а ако није потребан, стакленик се лако раставља и успиње у малу уску кутију и складишти до прољећа, заузимајући врло мало простора.