За и против халогених инфрацрвених грејача

Подизање температуре у затвореном простору ради одржавања одређеног нивоа удобности или технолошки неопходног температурног режима врши се помоћу склопова различитих изведби, који се називају гријачи.

Међу многим типовима грејача постоји група уређаја, чији се принцип заснива на инфрацрвеном (ИР) зрачењу - таласи генерисани загревањем са неким носиоцем енергије (електрична енергија, течни или крути гориво, гас) емитери.

Група електричних гријача укључује 3 типа уређаја који се разликују по врсти елемента зрачења:

 • халоген;
 • кварц;
 • угљеник.

Размотримо један од ових уређаја - халогени инфрацрвени грејач.

Уређај за халогени грејач

Уређај грејача зависи од принципа његовог рада - средстава за генерисање и пренос топлоте у околину.

Халогени грејачи се састоје од безбедног естетског тела, у коме се, у зависности од снаге уређаја, уграђују једна или више халогених лампи. Да би се додао флукс зрачења, концентрисани правац лампе у телу налази се на позадини рефлектора са огледалом који је отпоран на топлоту. Могућност сагоревања од случајног додира са лампама искључена је заштитном мрежом на кућишту у правцу радијације.

Халогени грејачи раде из кућног електричног система, компактни, лагани, издржљиви у раду ипопуларан у домаћинству. Модерни уређаји имају могућност даљинског управљања.

Принцип дјеловања

Функције грејног елемента се изводе од халогених сијалица које емитују таласе у светлосном и инфрацрвеном опсегу. Таква лампа је цев округлог пресека (цеваста тиквица) у дужини од око 20 - 50 цм, испуњена халогеном - пуфер за гас (јод или бром), који не дозвољава спаљивање волфрамовог филамент-спирале усијања када се греје од преношења електричне струје. Када се спаја са мрежом, спирала се тренутно загрева до сјаја, атоми волфрама почињу да се одвајају од његове површине, али се у средству халогена не таложи на зидовима цеви, већ се враћају назад до спирале, повећавајући температуру.

Ток инфрацрвеног зрачења, који се често налази хоризонтално у кућишту, не загрева ваздух на својој путањи, нити објекте до којих долази. У исто време не постоји само површинско загревање, већ и унутрашње, што доводи до тога да загрејани објекат почиње да даје вишак топлоте околини. Тако се загревање просторије одвија равномерно, без процеса конвекције из извора топлоте и акумулације прашине на њему. Регулатор снаге вам омогућава да подесите жељену вредност, али малу тежину уређаја - да је преместите по потреби у друге просторије и користите за зонално (волуметријско, распршено) и локално (наглашено за субјект) грејање.

Превисок пораст температуре у затвореному просторији узрокује смањење тражене вриједности влажности, тако да када се истовремено користи неколико халогених уређаја за гријање у просторији препоручљиво је уградити и овлаживач зрака, који ће, ако је потребно, одржавати високу температуру, осигурати оптималну влажност околиша. Равномерно овлаживање волумена је осигурано укључивањем функције вентилације доступне у таквим уређајима.

Типови халогених грејача

Халогене грејалице су подељени:

 • по договору:
 • домаће - снага до 3 кВ;
 • индустријска - снага већа од 3 кВ;
 • како је имплементирано:
 • под - најчешћи облик, често има точак за лакше кретање;
 • зид - користи се у просторијама мале површине и поставља се на висини од око 1,5 м од пода, док би требало обезбиједити топлинску изолацију подножја од топлотно отпорних материјала;
 • плафонски причвршћени носачи на уобичајену плафонску подлогу или имају могућност уградње у дизајн стропа, заузимају минимум простора, инсталација је прикладна на висини стропа од 3,0 м, уређај топлински отпоран на топлинску изолацију базе је обавезан.

Захтеви за грејач

Приликом одабира халогеног грејача, потребно је следити следеће захтеве:

 • потребна снага - за грејање површине од 10 м квадратних. у идеалним условима (недостатак пропуста, топлотна изолација просторије) захтева 1 кВ грејне опремеод потребе за 1,3 кВ по 10 м2;
 • поузданост инсталације - у зависности од стања зидова и плафона, њихове носивости и могућности сигурног рада, изабран је грејач (под, зид или плафон);
 • безбедност спољашњег извршења - тело грејача треба да буде функционално, тј. Не само да има естетске перформансе, већ и да искључује могућност опекотина и електричних траума - има унутар поузданих (керамичких, базалтних) изолатора и уземљивача;
 • безбедност унутрашњег система - савремени грејач мора бити опремљен сензором за заштиту од прегревања, који ће продужити животни век система грејања и спречити паљење самог уређаја (фарбање, ожичење, прекидачи) или околне објекте;
 • поузданост произвођача - приликом куповине треба дати предност производима познатих и провјерених произвођача, будући да куповина уређаја за гријање ниске квалитете и сумњиве производње угрожава не само његов брзи неуспјех, већ и опасност од озљеда или пожара.

Правила употребе

Најједноставнија свакодневна брига за халогене уређаје типа стропа - нису доступни за механичка оштећења и дјеца, стога је потребно само одржавање чистоће.

Зидни и подни модели треба да имају на располагању из околних објеката на удаљености од најмање 1 м, да стављају на грејаче неке објекте за сушење или загревање категоричноје забрањено Поред тога, такође је забрањено на неки начин покривати уређаје за грејање, јер то може довести до паљења премаза, термичког контакта са уређајем или прегревања уређаја.

Не би требало дуго да буде изложено зрачењу у близини грејача - можете добити опекотине. Поред тога, зрачење халогених лампи је кратког таласа, а његов дугорочни утицај на људе је непожељан.

Важно! Ако је површина гријане просторије значајна, онда ће бити оптимално да се обезбеди угодан температурни режим у просторији помоћу неколико халогених грејача мале снаге, јер коришћење једног уређаја укупног капацитета има више негативних фактора.

Халогени грејач је пожељно купити са лампама које имају посебан премаз, што слаби њихов сјај када се загрева.

Предности и недостаци

ИР гријачи на бази халогених жаруља, као и сви други уређаји за гријање, имају своје предности и недостатке.

Хајде да наведемо достојанство:

 • ефекат велике брзине - ефекат уређаја се осети за неколико минута након укључивања;
 • рад без буке - у одсуству функције вентилације гријач апсолутно не ћути;
 • униформност загревања просторија - одсуство конвекције и акумулације прашине;
 • компактност уређаја и њихова релативно мала тежина;
 • могућност коришћења на отвореном иу току курса;
 • Доступан ценовни распон.

Недостаци халогенаГријач је много мањи, али је још боље знати о њима, па ћемо их навести:

 • одбојност дуготрајног излагања кратковалног зрачења халогених сијалица људском телу;
 • жаруље на послу.

Списак карактеристика халогеног инфрацрвеног грејача са спецификацијом његових предности и недостатака омогућава нам да проценимо ефикасност и изводљивост његове употребе у домаћим условима у поређењу са другим грејним апаратима.

Безбедност на раду

Као сваки уређај који троши енергију, халогени грејач захтева примену безбедносних мера током рада. Неке од њих су већ поменуте горе, али је боље да их ставите под један наслов у облику посебне листе услова који су обавезни:

 • кућиште халогеног уређаја мора бити уземљено;
 • минимална удаљеност од уређаја до најближе ставке треба да буде 1 м;
 • Забрањено је остављати апарат укључен ноћу, покрити грејач или ставити предмете на њега за сушење;
 • Избегавајте истовремено укључивање неколико снажних халогених уређаја како би се избегло преоптерећење електричне мреже;
 • концентрисани правац зрачења халогених лампи по особи може довести до опекотина;
 • када се уграђује халогени грејач за зидне перформансе, мора се обезбедити топлотна изолација подлоге од материјала отпорног на топлоту;
 • сијалице морају бити садржане учистоћа, јер се акумулирана прашина може запалити када се уређај укључи;
 • Забрањен је рад халогеног грејача без заштитне челне решетке.

закључак

Информације о раду одређеног модела халогеног грејача и његове детаљне карактеристике садржане су у упутству за употребу уређаја који се мора темељито истражити пре покретања уређаја. Ово ће продужити животни век грејача и спасити власника од нежељених последица неправилне употребе.