ВВГ жице - декодирање, спецификације и област примене

Техничке карактеристике, као и омјер цијене и квалитете, који је на челу ВВГ, омогућују му да се равноправно такмичи не само с домаћим, већ и са страним партнерима. С обзиром на број варијанти овог кабла на тржишту, његов опсег је практично неограничен. Главна ствар - то је да одаберете праву секцију.

Обим примене

Олово марке ВВГ је намењено за употребу у домаћинствима и индустријским електричним колима, напоном до 1000 Волти. Често се таква жица препоручује за кућне електричне инсталације користећи скривене и отворене методе слагања, као и за уградњу на стропове од гипсаних плоча.

Ограничење употребе ВВГ кабла је да се постави под земљу, јер мека спољна изолација не може заштитити жицу од глодара или механичка оштећења која могу настати услед клизишта. Ако је неопходно користити га за полагање подземних комуникација, потребно је кабл ставити у цијев или другу круту изолацију.

Обележавање пожарне безбедности

Потпуни опис својстава кабла може се направити на главним и додатним ознакама. У каблу ВВГ почиње дешифровање присуства или одсуства слова "А" на почетку. Ако не, онда је кабл бакар, ау другом случају алуминијум. Слова "Б" означавају изолациони материјал: на венама и спољашњем - у оба случаја се користи поливинил хлорид. У последњем слову "Г" пише да нема спољашњег оклопног поклопца- такав кабл, са меком љуском, сматра се голим. Слово "н", ако стоји иза слова ВВГ, значи да је кабл раван - да живи у њему у низу, а не да је уврнут један у други. Такође постоје знаци "Т" и "УХЛ", који показују тропску изолацију или су пројектовани за умерено и хладно поднебље.

Поред главних слова у ознаци кабла могу бити додатни, што указује да су пожарна својства изолације различита од стандарда.

 • нг - показује да се у случају полагања жица у једном кабловском каналу, са значајним прегријавањем једне од жица, изолација неће запалити, већ ће само тињати, штитећи сусједне жице од паљења;
 • нг-лс - изолација при распаду разликује у зраку смањену количину дима и угљичног моноксида;
 • нг-хф - чак иу случају паљења изолације у ваздуху, емитоваће се минимална количина штетних смола и гасова који могу дати корозивни утицај;
 • Ако се префикс "фр" додаје горе наведеним пописима, то указује на отпорност изолације на ватру, која се постиже помоћу намота који садрже мица.

Жице могу бити нумерисане или обојене, а произвођачи примјењују обојене жице и дјеломично бојење - када је боја само дио изолације, обично трака ширине 1 мм. Ако струјни проводници живе два, онда њихово обојење нужно укључује плаву нулу, а ако је три или више, земља је жуто-зелена.

Обележавање количине, локације и облика живота

Након слова, ознака кабла садржи бројеве који показују број проводљивих живих и њихов број, на пример - 3 к 25 значи да у каблу 3 одвојена жива тијела имају по један пресек од 25 мм?

Четворожилни каблови имају своју посебност - неке од њихових сорти су направљене од једне раскрснице резиденцијалног смањења. То је због чињенице да није нужно нула или уземљење захтијева исту раскрсницу као и фаза, и са њеним смањењем у инсталацији великих електроенергетских мрежа, економија постаје значајна. Сходно томе, употреба проводника мањег пресека огледа се у обележавању. Ако је стандардни 4-жилни кабел означен са 4 к 2,5 мм ?, означавање једним редуцираним водичем ће изгледати као 3 к 2,5 + 1 к 1,5. То указује на присуство три кабла у живом 2,5 мм? и један 1.5 мм ?.

Следећа карактеристика, која се одражава у обележавању - употреба једне жице или више жица у каблу је жива, за коју се користи ознака "О" - тврда или "М" - флексибилна жица. Такође одређује њихов облик, који може бити округли или секторски - "К" или "Ц", респективно.

Потпуна ознака изгледа као ВВГ 3 к 2,5 мс + 1 к 1,5 мс (Н) - 0,66 ТУ - како се може дешифровати, у табели на слици:

Ознака која означава једножилне или вишеструке жиле, као и њихов облик, не може се применити ако се користе вене једнаког пресека са површином мањом од 16 мм?

Спецификације

Где и како да се користи одређена марка кабла показује његове спецификације.ВВГ електрична жица има неколико варијанти, од којих већина користи кабл марке ВВГунг, чије су техничке карактеристике погодне за појединачно и скупно слагање.

 • Максимални напон је 660-1000 волти, у зависности од класе изолације.
 • Препоручена радна температура је -50 до +50 ° Ц.
 • Дозвољена је употреба влажности ваздуха до 98%.
 • Температура, коју изолација може издржати дуго времена, без мијењања њених својстава - 70 ° Ц. Може да издржи температуру до 90 ° Ц кратко време и до 250 ° Ц око 4 секунде. Изоловано на +400 и више.
 • Хитни рад је дозвољен за 8 сати дневно, али не више од хиљаду сати за цео животни век жица.
 • Дозвољени радијус савијања полагања зависи од типа језгра - чврстог или вишеструког. У првом случају, савијање ће бити укупни пречник кабла * 10, ау другом - пречник * 7.5.
 • Број жица у заливу зависи од пресека вена. До 16 мм? - 450 метара, 25 до 70 мм? - 300 метара, а сви остали - 200 метара
 • Називни радни век жице је 30 година, гарантни период је 5 година.

Горе наведени подаци показују шта је ВВГнг кабл и гдје га је могуће користити.

За више информација о ВВГ кабловима и њиховој употреби погледајте овај видео:

Шта тражити приликом избора

Упркос сложености манипулације електричним кабловима, ипак није могуће искључити производ ниске квалитете у којем изолација не задовољава норме или је пресјек водича мањиозначено на ознаци. Да бисте проверили изолацију, довољно је да погледате присуство или одсуство закрпа - на доброј жици ће бити чист и раван рез са изолационим жилама. За провјеру попречног пресјека можете користити микрометар или "дједовски" начин, када живи у 10 слојева и помирите се с равнилом. У осталом, морате се руководити прорачунима и одабрати кабл жељеног попречног пресека.