Врсте топлотне изолације за топли електрични под

Тренутно се многи уграђују у кућне инжењерске системе у облику топлих подова. Они замењују класични (радијаторски) начин грејања, као и употребу као изворе топлоте за конвекторе за грејање, грејне плоче, вентилаторе, итд.

Једна од варијанти таквог система је топла подна електрична врста. Поставите га на место главног система грејања у изградњи приватних вила, поправке у постојећим стамбеним просторијама. Електрични подови такођер могу послужити као додатни извор топлине у просторији или за загријавање потребног простора (кухиња, купаонице, дјечје итд.).

Употреба топлих електричних подова у становима и кућама тренутно није тренд у моди, већ нужност коју узрокују сљедећи фактори:

 • стварање угодних услова;
 • здравствена заштита;
 • уштеде.

Суштина стварања пода електричног пројекта је полагање посебног кабла, електричних грејних подлога или делова испод главне подне облоге. Велики плус ове врсте гријања је да се може изводити по жељи, као и програмирати за укључивање и искључивање у одређено вријеме.

Топли електрични под је сложен дизајн, од правилно одабраних материјала, компонената и уређаја, као и инсталације свих компоненти на његово мјесто, његова учинковитост овиси. Загревање је важна компонента таквог система.Исправно прилагођен специфичним потребама, он ће усмерити и сачувати топлоту у просторији, помоћи ће у уштеди енергије и кућном новцу.

Карактеристике топлог пода електричног типа

Позната чињеница о основама физике: топли зрак у просторији тежи да се уздигне до врха, док у исто вријеме остаје хладан испод њега. Такве варијације негативно утичу на здравствено стање особе. Можете се прехладити, постоји осећај нелагоде. Здраво тело ће бити само када су ноге топле.

Уградња електричног подног гријања доприноси равномјерној расподјели топлине, правилној измјени топлине и стварању потребне микроклиме у просторији. Технологија израде је једноставна, добро осмишљена од стране компаније која се бави услугама уградње топлих подова. Користи се за било коју врсту просторија. Такав под у раду је безбедан и не захтева одржавање током рада система.

Приликом стварања електричног гријаног пода морате поштовати 5 предуслова:

 • да заузима не мање од 70% површине простора у којем је инсталиран;
 • треба користити у распореду једног отпорног, - бољег грејног кабла са два проводника, неопходно заштићеног, филмског или специјалног електричног отирача;
 • квалитативни гријач мора бити одабран и прописно затворен;
 • неопходно је да се естрих обавезно нанесе на песак, поштујући потребну пропорцију, треба да буде дебљине не веће од 50мм;
 • као завршни под од инсталације електричног система можете користити керамичке плочице, природни и вештачки камен, ламинат, тепих, паркет и друге материјале који ће одговарати инсталираном електричном систему.

Електрични системи

Тренутно постоје системи електричних подних каблова за гријање, језгра, течности и филма. Кабловски подови појавили су се 90-их година. Посебан оклопљени кабл загрева површину пода до подешене температуре. Постављен је на термостат који реагује на сигнале са температурног сензора или посебног спољног уређаја који снима температуру ваздуха у просторији. Грејани кабл се може монтирати у посебну простирку са одређеним кораком, што убрзава процес инсталације топлог пода.

Тип топлог електричног пода је гријаћи елемент угља. Повезани су проводницима и представљају мрежу. Сваки елемент угља је посебан уређај који функционише. Ово је веома важно - када један од њих престане да ради, остатак ће радити.

Електрични систем флуида је полиетиленска цијев одређеног промјера, испуњена текућином која проводи топлину, унутар које се налази гријаћа језгра. Цеви на њиховим крајевима имају спој на једној страни и уређај Дампферно на другој страни. Ово последње компензује ширење течности без замрзавања. Овај систем је спојен на напајање помоћу посебног регулатора.

Полимерни филм је производ са загревањем које се наноси на његаелементи који производе топлоту у опсегу дугих таласних дужина. Дебљина филма - не више од 3 мм, ширина - 0,5? 1 м; има, у зависности од технологије производње, различиту топлотну снагу.

Полимерни филм се не користи за полагање плочица.

Захтеви за топлотну изолацију

Зашто вам је потребна топлотна изолација (која се назива и гријач) приликом инсталирања топлих електричних подова? У току рада таквог пода постоје губици топлоте који су повезани са грејним каблом /подлогом /филмом и подом. Избегавање бриге о топлоти помоћи ће да се стави специјални материјал који се назива топлотна изолација. То ће бити основа на којој се монтирају компоненте топле подне облоге.

У трговачкој мрежи, материјали са изолационим својствима су представљени у великом асортиману, а није их тешко купити. Израђују се од различитих компоненти у облику ролни, панела, фолија и мембрана. Сви материјали нису погодни за стварање електричног топлога пода.Захтеви за материјал за топлотну изолацију за електричне грејне подове су следећи:

 • треба да има низак коефицијент топлотне проводљивости;
 • да буде отпоран на повишене температуре;
 • се лако слаже и не деформише у процесу рада;
 • мора ускладити мале неједнакости базе;
 • морају издржати велика оптерећења;
 • имају звучна изолација;
 • да издржи ефекте агресивних средина;
 • имају висок степен чврстоће;
 • не упија влагу;
 • беелецтрицалли сафе;
 • од еколошки прихватљивих материјала (не би требало да ослобађају отровне материје у околини);
 • имају дуг вијек трајања.

Главни типови топлотне изолације

Топлинска изолација за распоред пода електричног гријања израђена је од природних и синтетичких сировина. Из широког асортимана могуће је издвојити испод приказане топлотноизолационе материјале.

Природна топлотна изолација се изводи по специјалној технологији од коре храста кортекса, па се назива кортикална.Овај грејач се доводи у трговачку мрежу у облику ваљака дужине 10 м и ширине 1 м. Дебљина варира од 1 до 10 мм. Приликом монтаже није потребно залијепити га, лако га је причврстити, има одличан звук, - и топлинско изолацијска својства, може имати гумену подлогу, што искључује примјену додатне хидроизолације.

Инсталацију треба изводити уз употребу материјала који рефлектује топлоту, јер не постоји обавезна компонента електричног пода у пројекту, што омогућава приказ топлине на површини пода.

Следните изискваниа се съсествует изолационни материали за весество за електрически производ:

 • "Фенотерми". Направљен од полипропилена порозан, има порозну структуру, без ознака и са њом. Ово друго поједностављује процес слагања. Као слој који рефлектује топлоту, фолија је направљена од алуминијума. У зависности од квалитета монтаже, може повећати топлотну ефикасност до 70%.Грејач се испоручује у трговачкој мрежи ширине 1200 мм и дужине 10 и 30 м, различите дебљине.

 • Пенофол. Од полиетилена. Има слој фолије дебљине 100 микрона. Доступан у четири типа са различитим површинама. У "Пенофол" типу А, површина фолије је на једној страни, у типу Б - на обе стране, у типу Ц - једна страна је фолија, а друга - има лепљиви слој, у типу АЛР - постоји и страна фолије, а са друге стране полиетиленски филм. Ролне имају дебљину од 3? 10 мм и дужина 10? 30.

 • "Фолгозиолон". Израђена је од полиетиленске пјене и има у свом дизајну мјехуриће зрака, као и фолијски слој. Доступни су у две верзије: бешавни (ПЕЕ) и необложени (НСЕ) пенасти полиетилен, који се разликују у погледу животног века. У производима од умреженог полиетилена много је већи. Захваљујући материјалу високих техничких карактеристика, одржава добру топлоту. Долази са ознакама под топлим подом и без њега у листовима, замотаним у ролама различите дебљине и дужине. То је идеалан топлотно-изолациони материјал за уградњу топлих подова на балконима, лођама и другим хладним просторијама.

Пјенасти слој мора нужно имати ламинацију.

Додатни материјал за топлотну изолацију може бити полиетиленска фолија са ознакама под топлим подом. Производи се користе у дебљини од 3 или 5 мм, ширине 1 м и дужине 10 до 30 м.

Карактеристике монтаже

Исправно одабраноматеријал за топлотну изолацију не само да чини удобан боравак у затвореном простору, већ и смањује потрошњу електричне енергије. То зависи од технологије увођења електричног подног гријања.

Сви радови на инсталацији електричног топлог пода сведени су на следеће операције:

 • припрема основе;
 • инсталација топлотне изолације;
 • уградња грејног кабла /мат /филм;
 • вијчаног споја;
 • уградња завршне подне облоге.

У фази припреме базе, потребно је раставити стари естрих, поравнати површину што је више могуће (капљице не би требале прелазити 10 мм) и чистити од прљавштине и прашине. Ако је потребно, површина подлоге мора бити изолована.

Прије полагања топлотне изолације за електрични под гријање, потребно је одредити његову дебљину. Експериментом је утврђено да преко негрејаних просторија треба да буде 50? 100 мм, а за интер подове - 20? 30 ммСпојеви и спојеви топлотне изолације морају бити залијепљени посебном љепљивом траком (фолијом), између зида и кошуљице - траке за пригушивање.При слагању неколико топлинских кругова са различитим температурама за њихово раздвајање користи се пригушење профила Т-облика.

Изолациони материјал се не поставља само на основу пода, већ се поставља дуж обода зида до висине до 20 мм.

Инсталација електричних грејних елемената треба да се врши узимајући у обзир карактеристике система полагања (кабловиједан, или дупли, мајка, УВ филм).

Боље је носити подне плочице са песком-цементним раствором са додатком посебних пластификатора, што ће помоћи да се спречи пуцање. Његова дебљина не би смела бити мања од 3 цм, а након сушења пређите на полагање завршног пода. Могу бити плочице, паркет, линолеум итд. Виев Израђују се узимајући у обзир препоруке произвођача.

Видео

Топлински изолациони слој испод топлог електричног пода није луксуз, већ нужност. То ће помоћи да се равномерно расподели топлота из грејних елемената, сачува се и пошаље на десну страну. Неправилно изведена инсталација у било којој фази стварања електричних топлих подова ће резултирати негативним посљедицама. То ће утицати на удобност, повећану потрошњу електричне енергије и, као резултат, на претјерану потрошњу новца.