врсте енергетског прегледа

Екпресс аудит - брза провера

Слична анкета се спроводи у скраћеном програму. Његова сврха је тражити изворе губитака на посебно потрошним и енергетски интензивним објектима. Испитује се стање агрегата и уређаја, технолошких процеса и њихове организације, узимајући у обзир врсту произведених производа, радова и услуга. Као резултат тога, спроводи се имплементација препорука о уштеди енергије.

Овај вид енергетског прегледа могу захтијевати предузећа широког опсега, као непланирана провјера стања у енергетској инфраструктури. Такође, експресна ревизија је тражена од стране приватних предузетника и малих организација. Током брзог истраживања решавају се следећи функционални задаци:

  • Стручњак проучава предмет истраживања прикупљањем доступних података о количини годишње потрошње и расподјели енергетских ресурса. Прикупља податке о јединицама у погону, њиховим уређајима и њиховим техничким параметрима, условима и начину рада. Прикупљени подаци о техничком стању агрегата и уређаја који припадају анкети купца.
  • Експерт испитује инфраструктуру која обезбеђује снабдевање организације енергијом. Обухвата снабдијевање електричном енергијом, снабдијевање горивом (различита горива), дренажу и водоснабдијевање. Обавезни корак је провјера техничког стања стамбеног фонда у ситуацијама у којима се врши ревизија стамбених и комуналних услуга.
  • Експерт процењује све могућности,који могу да уштеде енергију и гориво тако што детектују опрему и системе чији је рад узрок највећих губитака.

Детаљније информације о поступку спровођења енергетских прегледа могу се наћи овде.

Потпуна енергетска ревизија - свеобухватна енергетска студија

Ово је дуготрајнији процес иу смислу дужине поступка и његове сложености. У овој ситуацији постоји детаљна дефиниција опција за уштеду енергије. Према резултатима потпуне анкете, планира се израда плана мјера који се мора реализовати на предмету истраживања. Резултат таквог енергетског прегледа је енергетски пасош. Сличан начин може се користити за компаније било ког спектра. Посебно, она је оптимална за објекте који троше велике количине енергије. Ова опција омогућава кориснику да изабере између брзих мјера поврата за смањење потрошње енергије и сложених мјера за трансформацију енергетске економије.

Одговорност ревизора је да понуди клијентима алтернативу за надоградњу, измјену дизајна или нову изградњу објеката енергетске инфраструктуре који би требали повећати енергетску ефикасност организације. Сама корисничка услуга дефинише пројекат који води до уштеде енергије, који ће бити имплементиран на основу његовог потенцијала.

Инструментална истраживања енергије

Обавља се и за одабране системе потрошње енергије и за целу листуенергетским ресурсима и системима. Њихов објекат може бити снабдевање електричном енергијом, снабдевање горивом и снабдевање топлотом. Извршене су мере параметара инфраструктуре топле воде, грејања, климатизације и вентилације. Проучавање рада расхладних и котловских јединица. Сличну анкету захтевају сви потрошачи енергетских ресурса, власници стамбених и административних зграда, ако се користи метода термалне слике.